“Έφυγε” από τη ζωή ο σπουδαίος Κρητικός φωτογράφος Μιχάλης Νικηφοράκης – 11 επιλεγμένες φωτογραφίες του

Κανένα σχόλιο

Θλίψη προκαλεί η είδηση του θανάτου του “καλλιτέχνη” φωτογράφου Μιχάλη Νικηφοράκη. Από παιδί αγαπούσε, μελετούσε και θαύμαζε τις καλές και σωστές φωτογραφίες. Το όνειρό του να βγάλει τις πρώτες δικές του φωτογραφίες πραγματοποιήθηκε στα φοιτητικά του χρόνια όταν απέκτησε μια απλή φωτογραφική μηχανή. “Επίσημα” η φωτογραφική του δουλειά άρχισε μετά το 1965 όταν έγινε μέλος της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας Κρήτης. Είχε δουλέψει μέχρι το 1979 ασπρόμαυρη φωτογραφία και στη συνέχεια έγχρωμη ενώ παράλληλα ασχολήθηκε με τις διαφάνειες και έχει παρουσιάσει σε δημόσιες προβολές πολλές ηχογραφημένες εργασίες με διάφορα θέματα Ελληνικά και παγκόσμια.

Το 1979 η FIAP του απένειμε τον τίτλο A.FIAP και το 1991 τον τίτλο E.FIAP. Είχε παρουσιάσει δυο ατομικές εκθέσεις στο Ηράκλειο και η φωτογραφική του δουλειά έχει τιμηθεί με 120 ελληνικά και 100 παγκόσμια βραβεία. Την περίοδο 1975 – 1993 έλαβε μέρος σε περισσότερες από 300 παγκόσμιες εκθέσεις και έχουν διακριθεί περίπου 130 διαφορετικές φωτογραφικές δημιουργίες του. Πολλές φωτογραφίες του υπάρχουν σε μουσεία πολιτιστικά ιδρύματα ιδιωτικές συλλογές και σε πολλά φωτογραφικά και μη έντυπα.

Το 1967 εκλέχθηκε πρόεδρος της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας Κρήτης και στη συνέχεια για 30 χρόνια εκλέγεται πρόεδρος. Το 2000 αποφασίζει να μη συμμετέχει στη διοίκηση της Ε.Φ.Ε. η οποία τον τιμά με τον τίτλο του επίτιμου προέδρου της Ε.Φ.Ε.

"Sponsored links"

Δείτε επιλεγμένες φωτογραφίες του:

"Sponsored links"

Συλλυπητήρια δήλωση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Μυλοποτάμου

Με αφορμή τον θάνατο του καλλιτέχνη φωτογράφου EFIAP Μιχάλη Νικηφοράκη, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μυλοποτάμου και του Δ.Σ. του Οργανισμού Πολιτισμού – Τουρισμού και Νέας Γενιάς Δήμου Μυλοποτάμου «Ο ΑΥΛΟΠΟΤΑΜΟΣ» κ. Μανούσος Κλάδος προέβη στην εξής δήλωση:

Με οδύνη, θλίψη και συγκίνηση η Κρήτη αποχαιρέτησε σήμερα ένα από τα σημαντικότερα τέκνα της, τον καλλιτέχνη φωτογράφο, EFIAP Μιχάλη Νικηφοράκη. Έφυγε από κοντά μας μια εξέχουσα προσωπικότητα και ένας κορυφαίος καλλιτέχνης. Υπήρξε από τους σπουδαιότερους φωτογράφους με συνεχή παρουσία από τα μέσα του 20ου  αιώνα έως σήμερα με εκατομμύρια λήψεις και περισσότερα από 400 παγκόσμια βραβεία με εικόνες γεμάτες από την Κρήτη και τους ανθρώπους της.

Η συνεργασία μας μαζί του αποτέλεσε μάθημα ζωής. Πάντα δυναμικός, δημιουργικός, καινοτόμος. Πάντα δε εργαζόμενος ανιδιοτελώς. Εραστής μιας τέχνης για την οποία προσέφερε τον ίδιο του εαυτό χωρίς  ποτέ να κερδίσει χρήματα! Ο Μιχάλης Νικηφοράκης μόνο έδινε. Απολαβή του ήταν η ολοκλήρωση του κάθε ενός έργου του. Όλα δε τα έργα του είχαν την ομορφιά της ψυχής του. Της ψυχής που μας κέρδιζε και μας έκανε κοινωνούς των οραμάτων του.

Η συνεργασία μας μαζί του έχει δώσει ένα ογκώδες φωτογραφικό έργο από τα χωριά και τους ανθρώπους του Μυλοποτάμου. Τόσο την περίοδο του Δήμου Κουλούκωνα όσο και τώρα επί Δήμου Μυλοποτάμου καταφέραμε να δημιουργήσουμε μια σπουδαία φωτογραφική συλλογή, η οποία θα φυλαχθεί ως πολύτιμη πολιτιστική παρακαταθήκη για τον τόπο και του ανθρώπους του. Η δε συνεισφορά του στο Δημοτικό Θέατρο Μυλοποτάμου και στις θεατρικές ομάδες και τους πολιτιστικούς συλλόγους Γαράζου, Αγίου Μάμαντα και Δαφνέδων, αποτελεί τιμή και εμπειρία ζωής για όσους είχαμε την μεγάλη τύχη να συνεργαστούμε μαζί του.

Εκ μέρους του πολιτιστικού κινήματος του Δήμου Μυλοποτάμου, τα ειλικρινή συλλυπητήρια μας στην οικογένεια του εκλιπόντος.

Αλλά θα μου επιτρέψετε και μια προσωπική αναφορά: «Σεβαστέ και αγαπημένε Μιχάλη Νικηφοράκη. Ακριβέ μου φίλε. Σε χαιρετώ με πόνο ψυχής. Θα ευχαριστώ τον Θεό που είχα την τύχη να σε γνωρίσω. Που είχα την ευτυχία και την μεγάλη τιμή της φιλίας σου. Θα μου λείψεις. Θα μου λείψεις πολύ. Ο Θεός να σε αναπαύσει με τους δίκαιους και τους εκλεκτούς. Καλό ταξίδι.»

 

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live