Έχουν σαλέψει εκεί στη Σούγια ή συμβαίνει κάτι άλλο;

3 Σχόλια

Ακατανόητη η κίνηση για κλάδεμα σε τέτοιο βάθος δέντρων στη Σούγια.

Κάποιοι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής λένε ότι το κλάδεμα είναι αναγκαίο για να δυναμώσουν τα δέντρα, αν και παραδέχονται ότι κόπηκαν πολύ βαθιά. Άλλοι πάλι λένε ότι τα δέντρα δεν κόπηκαν από δημοτικά συνεργεία αλλά από ιδιώτες που ήθελαν να ξεμπερδέψουν με αυτό τον τρόπο και από τους κατασκηνωτές που κάτω από τον ίσκιο από τα αλμυρίκια στήνουν τις σκηνές τους.

Το βέβαιο είναι ότι τέτοια βαθιά κλαδέματα έχουμε δει και σε άλλες περιοχές των Χανίων και οι καταγγελίες που έχουν γίνει είναι πολλές και στο παρελθόν. Μάλιστα, σύμφωνα με αναφορές από αναγνώστες μας και σε άλλες παραλίες, όπως στα Βίγλια, κλαδεύτηκαν πρόσφατα αλμυρίκια με τους παραθεριστές να εκφράζουν και εκεί τον θυμό τους αφού δεν έχουν πλέον την όμορφη σκιά τους για να προστατευθούν από τον ήλιο.

"Sponsored links"

Όμως στη Σούγια υπάρχει το ζήτημα εδώ και χρόνια που έχει μερίδα κατοίκων και καταστηματαρχών με τους κατασκηνωτές.

Πιστεύουν ότι η Σούγια θα είναι καλύτερα αν απουσιάζουν. Θεωρούν ότι δεν αφήνουν αρκετά χρήματα ενώ κάποιοι προβάλλουν το επιχείρημα ότι δε σέβονται τον χώρο και γεμίζουν την περιοχή με σκουπίδια.

Τώρα, είναι γεγονός ότι μεταξύ των πολλών κατασκηνωτών που επισκέφτονται την πανέμορφη Σούγια το καλοκαίρι, υπάρχουν (ειδικά τα τελευταία χρόνια) και κάποιοι λίγοι που φέρονται ασεβώς. Δε μαζευουν τα σκουπίδια τους, δεν φροντίζουν ώστε οι σκύλοι τους να μην ενοχλούν τους άλλους κατασκηνωτές και επισκέπτες της παραλίας. Υπάρχουν και κάποιοι για τους οποίους έχουν γίνει καταγγελίες ότι “καβάτζωναν” τα καλύτερα σημεία και τα νοίκιαζαν το καλοκαίρι. Αποτελούν μία ισχνή μειοψηφία, που όμως δημιουργεί πρόβλημα. Αυτοί οι άνθρωποι δημιουργούν πρόβλημα πρώτα και κύρια στους ίδιους τους κατασκηνωτές.

Μετά και τις διαρκείς εφόδους της αστυνομίας και μετά τα όσα συμβαίνουν ανά καιρούς αλλά λαμβάνοντας υπόψη ότι υπάρχει μερίδα καταστηματαρχών στη Σούγια που θα προτιμούσαν να μην υπήρχαν κατασκηνωτές, πολλοί σκέφτηκαν ότι αυτό που έγινε δεν είναι τίποτ’ άλλο παρά μία ακόμα προσπάθεια να ξεμπερδέψουν μια και καλή με την ελεύθερη κατασκήνωση.

Μπορεί να είναι κι έτσι…

Όμως το θέμα είναι πως μία τέτοια κίνηση μοιάζει τρελή τη δεδομένη στιγμή.

Ο τουρισμός θα έχει πολύ μεγάλη πτώση στο νησί αφού από τα 4 εκατομμύρια θα πέσουμε στο 1 εκατομμύριο (και αυτό είναι ένα αισιόδοξο σενάριο).

Από αυτούς, πόσοι θα καταλήξουν στην απομονωμένη Σούγια;

Αντιθέτως, ο αριθμός των ανθρώπων που θα θέλουν να κάνουν κατασκήνωση αναμένεται να αυξηθεί.

"Sponsored links"

Ναι, γιατί η κατασκήνωση είναι δωρεάν, και γιατί πολλοί άνθρωποι αυτό το καλοκαίρι σκέφτονται περισσότερο ίσως και από τις διακοπές τους το αβέβαιο και δύσκολο φθινόπωρο και τον χειμώνα που ακολουθεί, την οικονομική κρίση και τις συνέπειες που θα έχει στις ζωές τους.

Πολλοί θα κοιτάξουν να εξοικονομήσουν λεφτά από όπου μπορούν. Και με αυτό τον τρόπο, η Σούγια θα μπορούσε αυτή τη μεταβατική χρονιά να συγκεντρώσει πολύ μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων σε σχέση με άλλες χρονιές.

Και βεβαίως, μπορεί αυτοί οι άνθρωποι να μην έχουν μεγάλες οικονομικές δυνατότητες όμως θα είχαν χρήμα να ξοδέψουν. Και η Σούγια θα μπορούσε να περάσει σχετικά αναίμακτα το δύσκολο αυτό καλοκαίρι για τον τουρισμό.

Γι’ αυτό λοιπόν δημιουργουν τέτοια εντύπωση οι τελευταίες ειδήσεις από την Σούγια.

Μοιάζει αυτοκτονικό να θες να “ξεμπερδέψεις” με την ελεύθερη κατασκήνωση την χρονιά που ίσως έχεις περισσότερο ανάγκη από ποτέ τους ελεύθερους κατασκηνωτές.

Θα μπορούσαμε να καταλάβουμε κάποιοι να έχουν ένα τέτοιο στόχο πριν μερικά χρόνια, αλλά τώρα;

Είναι δυνατόν να υπάρχουν κάποιοι που να πιστεύουν πραγματικά ότι το να διώξουν τώρα τους κατασκηνωτές θα αυξήσει τις κρατήσεις στα δωμάτιά τους ή θα αυξήσει τον τζίρο στις καφετέριες και τα εστιατόριά τους;

Το ερώτημα λοιπόν είναι, έχουν σαλέψει εκεί στη Σούγια ή έχει συμβεί κάτι άλλο για το οποίο δεν έχουν γνώση ούτε οι κάτοικοι και οι καταστηματάρχες της περιοχής;

Στα : Θεσεις

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

3 Σχόλια

  1. ΣΟΦΙΑ

    Η Σούγια είναι πέρασμα από Αγία Ρουμέλη (Φαράγγι Σαμαριάς), Σφακιά, Παλαιόχωρα, Γαύδο. Συνεχώς έχει περαστικούς που είτε φεύγουν είτε μένουν για λίγο στη Σούγια. Επίσης, υπάρχουν και οι ξένοι Βορειο-Ευρωπαίοι, που έρχονται είτε με το αυτοκινούμενο τροχόσπιτο τους ή με σκηνή και μένουν εκεί όλο το καλοκαίρι. Αυτοί είναι το ψωμί και το χαβιάρι των ντόπιων. Η περιοχή των γυμνιστών, ανατολικά του ποταμιού, εκεί που υπάρχουν τα αρχαία, είναι πόλος έλξης τουριστών σχεδόν όλο το χρόνο. Οι ντόπιοι επιχειρηματίες ελπίζουν ότι κάποια στιγμή θα ανοίξει ο δρόμος και θα επιστρέψουν οι βορειο-Ευρωπαίοι με τα τροχόσπιτα τους, αυτοί που αφήνουν πολλά χρήματα στα διάφορα μαγαζιά. Τους Έλληνες τους έχουν γραμμένους, γιατί δεν αγοράζουν αγαθά σε υπέρογκες τιμές. Γι αυτό θέλουν να τους απομακρύνουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Διότι πιστεύουν ότι σύντομα με την άρση των μέτρων θα επιστρέψουν οι πλούσιοι ξένοι.

  2. Issac Hunt

    τα δέντρα (που ανήκουν στην ελληνική κυβέρνηση, δηλαδή ανήκουν στον ελληνικό λαό) κόπηκαν (χωρίς άδεια από τον δήμο) από τον ιδιοκτήτη ενός κοντινού καφέ. Δεν του αρέσει οι κατασκηνωτές, γιατί – Ένα – Οι κατασκηνωτές δεν θα πληρώσουν ή δεν μπορούν να πληρώσουν τις υπερβολικές τιμές του για μπύρα και κρύα ποτά! (πάρτε τη συμβουλή μου, κάντε έναν σύντομο περίπατο στα μίνι μάρκετ του χωριού – ένα μπουκάλι μπύρα είναι μόνο 1,60 ευρώ, θα το απολαύσετε). Δύο – τώρα το δέντρο (ες) έχει φύγει δεν υπάρχει σκιά πουθενά, ΕΚΤΟΣ στην περιοχή του κοντινού Cafe, οπότε αν θέλετε σκιά πρέπει να εισάγετε, ναι το μαντέψατε σωστά και να πληρώσετε τις εκβιαστικές τιμές τους. Με απλά λόγια – η κοπή δέντρων ήταν μια επιχειρηματική απόφαση βασισμένη στην απληστία!

  3. Γιαννης

    Και η Αγια Μαρινα ειχε καποτε ενα δασος απο 10μετρα αλμυρικια. Ενα πρωι τα βρηκαμε κομμενα και μετα ηρθαν οι ομπρελαδες που καταβρεχαν την αμμο κανοντας την βουρκο για να μην μπορεις να βαλεις κατω πετσετα. Μπραβο παιδια και εις ανωτερα !! Προσωπικα με γλυτωσατε απο τις διαφωνιες και την συζητηση καθε φορα για το αν θα παμε Σουγια η Παλιοχωρα.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις