15.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Αμβρόσιος για αθώωση για κήρυγμα μίσους ενάντια σε ομοφυλόφιλους: “Δεν είχα ποτέ αγωνία”

Ημερομηνία:

Συνεχίζονται οι σφοδρές αντιδράσεις για την αθώωση του μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιου, παρά το πρωτοφανές (συνηθισμένο για τον ίδιο) ρατσιστικό, σκοταδιστικό και ομοφοβικό παραλήρημα με αφορμή το σύμφωνο συμβίωσης και την προκλητική απολογία του που ακολούθησε.

Ο ίδιος, μιλώντας στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» δήλωσε ότι «είναι πολύ συγκινημένος από την επιτόπια και ολημερίς συμπαράσταση του κόσμου, τον οποίο ουδέποτε υποκίνησε για να το πράξει», ευχαριστώντας παράλληλα παράγοντες και κληρικούς, πολίτες και αιρετούς για την παρουσία τους στο δικαστήριο.

Ως προς το αποτέλεσμα της δίκης εμφανίστηκε με αλαζονικό ύφος και είπε ότι «ηρέμησε, αν και δεν είχε ποτέ αγωνία γι’ αυτή».

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, έχει ζητήσει τα πρακτικά της δίκης που περιλαμβάνουν το σκεπτικό της αθωωτικής απόφασης του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αιγίου.

Επίσης, ανακοινώσεις κατά της δικαστικής απόφασης εξέδωσαν κόμματα και κοινωνικοί φορείς.

Για πρώτη φορά, μητροπολίτης στο εδώλιο για υποκίνηση μίσους

Την περασμένη Πέμπτη στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αιγίου συνέβη κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί στην Ελλάδα: ένας ανώτατος ιεράρχης, και συγκεκριμένα ο μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος, βρέθηκε στο εδώλιο, κατηγορούμενος για «δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους και κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος».

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Βήματος», αφορμή στάθηκε ένα άρθρο γεμάτο σκοταδιστικά, ομοφοβικά και μισαλλόδοξα μηνύματα που είχε αναρτήσει στο Διαδίκτυο στις 4 Δεκεμβρίου 2015 σχετικά με τη δημόσια συζήτηση που γινόταν για το σύμφωνο συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών. Στο άρθρο του ο Αμβρόσιος καταδίκαζε την ομοφυλοφιλία ως «εκτροπή από τους νόμους της φύσεως, κοινωνικό κακούργημα, αμαρτία» και σημείωνε ότι «όσοι τη βιώνουν ή την υποστηρίζουν δεν είναι φυσιολογικοί άνθρωποι αλλά αποβράσματα της κοινωνίας».

Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Αμβρόσιος απασχολούσε την επικαιρότητα εκφράζοντας προκλητικές και μισαλλόδοξες απόψεις ούτε η πρώτη φορά που ένας ιεράρχης παρενέβη σε ζητήματα που αφορούν αποκλειστικά και μόνο τη σφαίρα του κράτους. Ωστόσο ήταν η πρώτη φορά που κάποιοι αποφάσισαν να κινηθούν νομικά εναντίον του. Στις 16 Ιανουαρίου 2016 εννέα πολίτες, εκπρόσωποι της LGBT κοινότητας, κατέθεσαν μήνυση εναντίον του, η οποία έγινε δεκτή από την εισαγγελέα, που τον παρέπεμψε σε δίκη.

Η συνήγορος Πολιτικής Αγωγής κυρία Κλειώ Παπαπαντολέων, γενική γραμματέας της Ελληνικής Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, σημείωσε ότι μπορεί μεν ο Αμβρόσιος να ισχυρίζεται πως αναφερόταν σε πολιτικούς, αλλά σε μεταγενέστερη ανάρτησή του στο Διαδίκτυο είχε γράψει ότι διώκεται για τις απόψεις του για την ομοφυλοφιλία.
«Μισείτε αλλήλους»

Και αυτό ήταν κάτι που δεν μπόρεσε να «κρύψει» ούτε κατά τη διάρκεια της δίκης. Στην απολογία του ήταν για μία ακόμα φορά προκλητικός και επιθετικός απέναντι στους ομοφυλοφίλους. «Δεν είναι δημιουργήματα του Θεού, δεν έφτιαξε ο Θεός ανώμαλους, δεν έφτιαξε τρίτο γένος. Ο Θεός τούς σιχαίνεται και τους αποστρέφεται, και τους έριξε φωτιά και τους κατέκαψε». «Αν ήμουν γιατρός κι έγραφα να μην πλησιάζετε τον συφιλικό, θα με δικάζατε;» αναρωτήθηκε.

«Η αντιδικία μου είναι με την Πολιτεία […] Οποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται. Δεν καταλαβαίνω γιατί θίχτηκαν» συμπλήρωσε. «Δυο νέοι ντυμένοι παπάδες έξω από τη Μητρόπολη Αθηνών φιλιούνται. Δεν με θίγει αυτό; Δεν με προσβάλλουν; […] Στις παρελάσεις των Gay Prides πάνε και πολιτικά πρόσωπα. […] Ο Μπουτάρης που ηγείται αυτών δεν είναι πρόβλημα; Το “φτύστε τους” είναι το λιγότερο, αν είχα ένα όπλο και μου επέτρεπε ο νόμος, θα τους τουφέκιζα» είπε μεταξύ άλλων ο μητροπολίτης. Απαντώντας στον κ. Αλιβιζάτο που μίλησε για «λεξιλόγιο Ναζί» είπε: «Είναι λεξιλόγιο της Καινής Διαθήκης. Αν το χρησιμοποιεί ο Χίτλερ, με γεια του, με χαρά του».

Πολύ συχνά και οι ομοφοβικές παρατηρήσεις των συνηγόρων του Αμβροσίου προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις τόσο στο ακροατήριο όσο και στην έδρα. Προσβλητικοί απέναντι στους μηνυτές ξεπέρασαν συχνά τα εσκαμμένα. «Ο Φρόιντ λέει ότι οι ομοφυλόφιλοι είναι διεστραμμένοι», «Πώς αυτοπροσδιορίζεστε; Αν σας πω ότι είστε τoιούτος, το δέχεστε;», «Αν τον πω δεσποινίς μου, θα θιγεί;» ήταν μερικές από τις παρατηρήσεις τους.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Π. Πολάκης: «Μας ταΐζει σανό ο Μητσοτάκης!»

Σχολιάζοντας την κατάσταση με τις τιμές των καυσίμων, ο...

Η Ελλάδα καταγράφει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ

Το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ καταγράφει η Ελλάδα το...