17.8 C
Chania
Monday, December 23, 2024

Ανδρέας Λιοδάκης: «Προς λειτουργικό κραχ στο νοσοκομείο Χανίων»

Ημερομηνία:

Συνέντευξη στον Γιάννη Αγγελάκη | Ένας αξονικός τομογράφος που υπολειτουργεί, ένας μαγνητικός τομογράφος που όλο φτάνει μα δεν υπάρχει, ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά, σε φάρμακα αλλά και σε προσωπικό στο νοσοκομείο Χανίων καταγγέλλει ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ ν. Χανίων κ. Ανδρέας Λιοδάκης στη συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα μας με αφορμή την χθεσινή κινητοποίηση του προσωπικού στα νοσοκομεία όλης της χώρας.
Όπως μας επισήμανε, η κατάσταση είναι δραματική και σύντομα, και το νοσοκομείο Χανίων, οδεύει προς «λειτουργικό κραχ» λόγω περιορισμένης χρηματοδότησης. Χαρακτηριστικά όπως μας είπε, ήδη στους πρώτους 3 μήνες έχει καταναλωθεί πλέον του 58% του προϋπολογισμού όλου του έτους. Η κατάσταση στα υπόλοιπα νοσοκομεία της Κρήτης είναι πολύ χειρότερη. LIODAKHSANTREAS

Όμως δε μένει εκεί. Τόνισε ότι, κλινικές βρίσκονται στα πρόθυρα κατάρρευσης λόγω έλλειψης προσωπικού τη στιγμή που οι ανάγκες για προσωπικό όλο και μεγαλώνουν. Υπολογίζει ότι μόνο για το νοσοκομείο Χανίων, έχει καταγραφεί μια αύξηση περίπου 40% της κίνησης στα έκτακτα περιστατικά, ενώ για να μπορέσει να λειτουργήσει αποτελεσματικά, θα πρέπει να καλυφθούν 300  οργανικές θέσεις. Εξαιτίας αυτών των ελλείψεων, πέρα από κάθε λογική, οι γιατροί ανάγκαζονται να εργάζονται από 70 έως 100 ώρες εβδομαδιαίως, με ότι κινδύνους αυτό συνεπάγεται για την υγεία των ασθενών.

Ο κ. Λιοδάκης, αναφέρθηκε και στο «σφαγείο», όπως το αποκάλεσε, της αξιολόγησης. Μίλησε για την μεγάλη ανταπόκριση των εργαζομένων στις κινητοποιήσεις και κάλεσε τον Χανιώτικο λαό να σταθεί συμπαραστάτης στον αγώνα γιατρών και προσωπικού, για ένα νοσοκομείο λειτουργικό και δημόσιο.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

Μεγάλες ελλείψεις στο νοσοκομείο Χανίων

ΕΡ.: Ποιες είναι οι ελλείψεις στο νοσοκομείο Χανίων και πού οφείλονται;

ΑΠ.: “Έχουμε έναν αξονικό τομογράφο ο οποίος υπολειτουργεί. Κι ενώ – όπως μας έχουν υποσχεθεί – αναμένουμε τον καινούργιο αξονικό, τους τελευταίους 6 μήνες αυτός που υπάρχει λειτούργησε μόλις για 2 μήνες. Από εκεί και πέρα έχουμε έναν μαγνητικό τομογράφο ο οποίος έπρεπε να είχε τοποθετηθεί τέλη Απριλίου. Όμως οι μήνες παιρνούν και τίποτα δεν έχει αλλάξει ενώ ακόμα και αν τοποθετηθεί θα υπάρξει σοβαρό ζήτημα με ποιο ειδικευμένο προσωπικό θα λειτουργήσει. Με άλλα λόγια, χρειάζονται προσλήψεις τεχνολόγων και γιατρών για τον χειρισμό του μαγνητικού τομογράφου οι οποίες δεν έχουν γίνει.

Ελλείψεις όμως υπάρχουν και σε αναλώσιμα όπως σε γάζες, γάντια, βαμβάκια και ράματα. Υπάρχει έλλειψη ακόμα και από θερμόμετρα. Ακόμα και στις παθολογικές κλινικές οι συνοδοί των ασθενών φέρνουν θερμόμετρα από το σπίτι τους.

Επίσης, υπάρχει έλλειψη σε συγκεκριμένα φάρμακα. Αυτές οι ελλείψεις σχετίζονται με τον προϋπολογισμό για τις λειτουργικές ανάγκες των νοσοκομείων που είναι πολύ μειωμένος καθώς περικόπτονται 300.000.000 ευρώ κάθε χρόνο τα τελευταία 4 χρόνια. Ένας άλλος λόγος είναι η στάση των προμηθεύτριων εταιρειων που δεν παραδίδουν πλέον μεγάλες ποσότητες αναλώσιμων υλικών εξαιτίας των πολιτικών λιτότητας που εφαρμόζονται στο χώρο της υγείας και της νέας πραγματικότητας που προέκυψε εκ του PSI”.

300 κενές οργανικές θέσεις μόνο στο νοσοκομείο Χανίων

ΕΡ.: Ποιες είναι οι πραγματικές ελλείψεις σε προσωπικό στο νοσοκομείο Χανίων;

ΑΠ.: “Με βάση τον Οργανισμό του 2004 – που είναι ο τελευταίος ισχύων οργανισμός ο οποίος ορίζει ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες για το νοσοκομείο – υπάρχουν περίπου 300 κενές οργανικές θέσεις. Για το ιατρικό προσωπικό οι κενές θέσεις φθάνουν τις 100 και επιπλέον 20 θέσεις ειδικευόμενων. Αυτά, μόνο για το νοσοκομείο Χανίων”.

ΕΡ.: Χθες έδωσε μία συνέντευξη η κ. Τριχοπούλου από την 7η ΥΠΕ Κρήτης και μίλησε για 125 κενές θέσεις ιατρικού προσωπικού στα νοσοκομεία της Κρήτης. Που οφείλεται αυτή η διαφορά στα νούμερα;

ΑΠ.: «Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Στο νοσοκομείο Χανίων με βάση τον οργανισμό του 2004 προβλέπονται 3 παιδοχειρουργοί. Δέκα χρόνια τώρα παιδοχειρουργός στο νοσοκομείο Χανίων ουσιαστικά δεν έχει έρθει. Εμείς επικαλούμαστε αυτές τις 3 θέσεις γιατί πιστεύουμε ότι υπάρχει ανάγκη για παιδοχειρουργική περίθαλψη και στο νομό Χανίων και αυτό το διεκδικούμε.

Από την άλλη, η κ. Τριχοπούλου κάνει λόγο για τις θέσεις οι οποίες έχουν μείνει κενές από τις κλινικές που ήδη λειτουργούν και τα οποία κενά δεν επιτρέπουνε σε τμήματα και κλινικές να εφημερεύουνε με ασφάλεια. Και είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα που το αντιμετωπίζουμε και εμείς στο νοσοκομείο Χανίων.

Χαρακτηριστικά να αναφέρω, ότι ενώ υπάρχει κοινοτική οδηγία που καθορίζει ότι οι ειδικευμένοι γιατροί πρέπει να εργάζονται έως 52 ώρες και οι ειδικευόμενοι έως 56 ώρες, αυτή η οδηγία εδώ και χρόνια καταστρατηγείται. Μάλιστα, γι’ αυτό το λόγο, για τη μη τήρηση της Οδηγίας, η Ελλάδα πληρώνει πρόστιμα. Η συγκεκριμένη οδηγία όπως εφαρμόζεται στην Ελλάδα θέτει το όριο των 7 εφημεριών ανά μήνα. Αλλά, η αλήθεια είναι ότι οι γιατροί κάνουν πολλές παραπάνω από 7 εφημερίες.

Οι γιατροί δουλεύουν από 70 έως 100 ώρες εβδομαδιαίως

ΕΡ.: Δηλαδή, πόσες ώρες δουλεύει ένας γιατρός στο νοσοκομείο Χανίων εβδομαδιαίως;

ΑΠ.: Από 70 έως 100 ώρες.

ΕΡ.: Αυτό όμως δεν είναι επικίνδυνο;

ΑΠ.: Και βέβαια είναι επικίνδυνο. Δυστυχώς, το ιατρικό προσωπικό, ο γιατρός γίνεται ο σάκος του μποξ. Βρίσκεται μεταξύ ενός αυξημένου αριθμού ασθενών οι οποίοι επισκέπτονται τα νοσοκομεία – που η αύξηση του αριθμού τους οφείλεται στις πολιτικές των μνημονίων – και σ’ ένα κράτος που δε στηρίζει τα δημόσια νοσοκομεία, δεν κάνει προσλήψεις, δε νοιάζεται. Η εγκληματική απαγόρευση των προσλήψεων που εφαρμόζεται ήδη από την περίοδο που υπουργός Υγείας ήταν ο Λοβέρδος έχει στεγνώσει τα νοσοκομεία από προσωπικό.

ΕΡ.: Υπάρχει μεγάλη αύξηση των περιστατικών στο νοσοκομείο Χανίων;

ΑΠ.: Έχει διαπιστωθεί βάσει της κίνησης στα επείγοντα περιστατικά μία αύξηση που αγγίζει το 40% στο νοσοκομείο Χανίων. Αυτά, βάσει των επίσημων στοιχείων. Και επίσης, να συμπληρώσω εδώ ότι, με το κλείσιμο του ΕΟΠΥΥ σηματοδοτείται αύξηση στο διπλάσιο του χρόνου αναμονής σχεδόν για όλα τα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου.

Μέσα σε ένα τρίμηνο καταναλώθηκε το 58,5% του προϋπολογισμού του νοσοκομείου Χανίων

ΕΡ.: Ευσταθεί ότι οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων φτάνουν μέχρι τα τέλη Ιουλίου;

ΑΠ.: Ισχύει και μάλιστα δεν το αρνήθηκε και ο ίδιος ο διοικητής του νοσοκομείου όταν μιλήσαμε στο γραφείο του κατά τη διάρκεια της σημερινής μας κινητοποίησής. Όπως μάθαμε, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2014 καταναλώθηκε σχεδόν το 58,5% του προϋπολογισμού του νοσοκομείου Χανίων για όλο το έτος. Και να σκεφθείτε ότι το νοσοκομείο Χανίων είναι από τα πιο οικονομικά. Υπάρχουν άλλα, όπως το νοσοκομείο της Ρόδου, που έχει καταναλώσει το 80% του προϋπολογισμού για το 2014. Αλλά και στην Κρήτη όλα τα υπόλοιπα νοσοκομεία είναι πιο ψηλά στην κατανάλωση από το νοσοκομείο Χανίων.

ΕΡ.: Και τι σημαίνει αυτό; Τι θα συμβεί μετά;

ΑΠ.: Για να συνεχίσουν να λειτουργούν τα νοσοκομεία χρειάζεται άμεσα μια γενναία αύξηση της χρηματοδότησης. Αν δεν ενισχυθούν οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων πάμε σε λειτουργικό κραχ. Και αυτό το επισημαίνουμε από τις αρχές του έτους, ήδη από την ψήφιση του προϋπολογισμού τον Δεκέμβρη. Και δεν ισχύει μόνο για το νοσοκομείο Χανίων, ισχύει για όλα τα νοσοκομεία της χώρας.

Το «σφαγείο» της αξιολόγησης

ΕΡ.: Σχετικά με την αξιολόγηση, επειδή έχει δημιουργηθεί μία σύγχυση, και κάποιοι λένε ότι γιατροί και προσωπικό είναι ενάντια σε κάθε μορφής αξιολόγηση, εσείς τι έχετε να πείτε;

ΑΠ.: Κατ’ αρχάς μας αξιολογούν κάθε μέρα οι πολίτες που αντιλαμβάνονται κάτω υπό ποιες συνθήκες δουλεύει το προσωπικό. Γνωρίζουν οι πολίτες ότι δουλεύουν οι εργαζόμενοι χωρίς να παίρνουν τα προβλεπόμενα ρεπό, δίχως άδειες, δουλεύοντας πολύ περισσότερες ώρες απ’ αυτές που του αντιστοιχούν. Κι αυτό ισχύει για όλες τις κατηγορίες εργαζομένων του νοσοκομείου. Αυτοί κρατούν το νοσοκομείο Χανίων αλλά και όλα τα νοσοκομεία της Ελλάδας, όρθια.

Δεύτερον, υπήρχε ένα σύστημα αξιολόγησης όλα αυτά τα χρόνια με το οποίο δεν υπήρχε κανένα απολύτως πρόβλημα. Βοηθούσε στην αποτελεσματική λειτουργία κάθε υπηρεσίας, στην προσφορά υπηρεσιών περίθαλψης υψηλής ποιότητας. Πιστεύω ότι και ο Χανιώτης – πέρα από τις όποιες ελλείψεις – είχε διαμορφώσει μια θετική εικόνα για το επίπεδο της περίθαλψης που προσέφερε το νοσοκομείο Χανίων.

Στο νέο σύστημα το οποίο θα εφαρμοστεί από φέτος προβλέπεται ότι ένα 15% του προσωπικού σε κάθε υπηρεσία θα πρέπει εκ των προτέρων να κρίνεται ανεπαρκές και να βαθμολογείται με βαθμό κατώτερο του 6.

Αυτό σταδιακά, πέρα από τον κίνδυνο που σηματοδοτεί και αφορά τις επόμενες διαθεσιμότητες – απολύσεις, εγκαθιδρύει ένα σύστημα βαθμολόγησης το οποίο εφόσον θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο με τις ίδιες ποσοστώσεις κι εφόσον εφαρμοστεί στην ολότητά του, τότε, δίχως υπερβολή, θα αδειάσει τα νοσοκομεία από προσωπικό.

Εκτός αυτού καθιερώνει τον ατομικό μισθό ως συνέπεια της βαθμολόγησης γι’ αυτούς τους εργαζόμενους που θα ανήκουν στην κατηγορία του 15%, δηλαδή, τους χαρακτηρισμένους και ως «χαμηλών ικανότητων». Και σε κάθε περίπτωση ο κάθε συνάδελφος που θα βρεθεί σε αυτή την κατηγορία θα ζει με μεγάλη ανασφάλεια για το κατά πόσο θα μπορεί να συνεχίσει να δουλεύει στο νοσοκομείο.

Είμαστε ενάντια στον νόμο «σφαγείο» – γιατί αυτό είναι – και συμπορευόμαστε συγχρόνως και με τις υπόλοιπες κατηγορίες εργαζομένων στο δημόσιο τομέα γιατί η επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα και στα κοινωνικά αγαθά δεν περιορίζονται στο χώρο της υγείας.

Ραγδαία μείωση του προσδόκιμου ζωής – εγκληματικές οι περικοπές

ΕΡ.: Τι σηματοδοτούν οι περικοπές στην υγεία;

ΑΠ.: Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν αριθμοί που δείχνουν ραγδαία μείωση στο προσδόκιμο ζωής κατά 4 χρόνια, σύμφωνα πάντα με τα επίσημα στοιχεία. Επίσης, παρουσιάζεται αύξηση στους δείκτες νοσηρότητας και θνησιμότητας, σε όλους τους βασικούς δείκτες, ακόμα και στην βρεφική θνησιμότητα κάτι που είχε να παρουσιαστεί πάνω από 50 χρόνια.

Υπό τέτοιες συνθήκες, οι περικοπές στην υγεία, οι εξαγγελίες για λουκέτα και συγχωνεύσεις σε νοσοκομεία και κλινικές, η διάλυση στα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία και η επέκταση της συμμετοχής των ασθενών στην περίθαλψη και στη φαρμακευτική αγωγή, είναι ενέργειες εγκληματικές.

Αυτό είναι το περιβάλλον των 4 τελευταίων χρόνων. Αυτό διαμορφώνει και την ανάγκη να απευθυνθούμε ως γιατροί στον Χανιώτικο λαό και να του ζητήσουμε να παλέψει κι αυτός μαζί μας για να διασωθεί το αγαθό της δημόσιας υγείας, για να μείνει το νοσοκομείο στο λαό.

ΕΡ.: Ποιο θα είναι το μέλλον των κινητοποιήσεων και ποιος είναι ο στόχος;

ΑΠ.: Υπάρχει σε πανελλαδικό επίπεδο μία διαδικασία συλλογής υπογραφών ενάντια στην αξιολόγηση. Η διαδικασία αυτή σημειώνει πολύ μεγάλη ανταπόκριση από τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία.

Χαρακτηριστικά για το νοσοκομείο Χανίων αναφέρω ότι πάνω από 90% του προσωπικού έχει υπογράψει ενάντια στην αξιολόγηση. Εκεί, δηλώνουμε ως προσωπικό την καθολική μας αντίθεση στο νόμο. Το ίδιο πράττουν και οι προϊστάμενοι που σύμφωνα με τον νόμο είναι και οι βαθμολογητές.

Έτσι, στα τέλη του μήνα που θα πρέπει να σταλούν οι ποσοστώσεις ανά υπηρεσία, μέσω των ενεργειών αυτών που κάνουμε, η διαδικασία θα παρεμποδιστεί. Το ίδιο θα συμβεί, πιστεύουμε, και στις αρχές του Σεπτέμβρη που θα πρέπει να σταλούν φύλλα αξιολόγησης υπογεγραμμένα από κάθε εργαζόμενο και από τον προϊστάμενο. Στόχος μας είναι η ακύρωση στην πράξη του νόμου περί αξιολόγησης.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γιάννης Αγγελάκης
Ο Γιάννης Αγγελάκης σπούδασε Μέσα Ενημέρωσης και Πολιτισμικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Wolverhampton και ακολούθως συνέχισε τις σπουδές του σε επίπεδο MPhil στο Κέντρο για τις Σύγχρονες Πολιτισμικές Σπουδές (CCCS) του Πανεπιστήμιου του Birmingham. Περισσότερα άρθρα και δημoσιεύσεις μου εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ