Ανεξάρτητη δικαιοσύνη τώρα!

Κανένα σχόλιο

Άμεση εφαρμογή της συνταγματικής απαίτησης περί διάκρισης των εξουσιών

 Κανείς δεν πείθεται ότι οι ενδοκυβερνητικές διαφωνίες γύρω από την επιλογή των ηγετών της Δικαιοσύνης έχουν σχέση με θέματα αρχών. Όλοι καταλαβαίνουν ότι ο καθένας από τους κυβερνητικούς εταίρους θέλει για μια ακόμα φορά να προωθήσει αυτούς που θεωρεί ότι μπορεί να επηρεάζει. Να συνεχίσουν, δηλαδή, μια συνταγματική εκτροπή που εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες, ώστε η Δικαιοσύνη να είναι υποχείριο της εκτελεστικής εξουσίας.

 Το ζήτημα αυτό φέρνει και πάλι στο προσκήνιο ένα από τα σοβαρότερα ελλείμματα δημοκρατίας της χώρας μας: την ανυπαρξία ουσιαστικής διάκρισης των εξουσιών.

"Sponsored links"

 Η «Δημιουργία, ξανά!» θέλει να βγάλει από τη δύσκολη θέση την κυβέρνηση. Ζητά την πλήρη ανεξαρτητοποίηση της Δικαιοσύνης από την εκτελεστική εξουσία. Το σύνταγμά μας το αναφέρει ρητά. Οι πολιτικοί ποτέ ως τώρα δεν τόλμησαν να το εφαρμόσουν. Αυτό το κεφαλαιώδες ανεκπλήρωτο δημοκρατικό αίτημα είναι καιρός πλέον να κατακτηθεί και στην Ελλάδα. Εκλογή από το λαό; Εκλογή από τους ίδιους τους δικαστικούς; Εκλογή από τη Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία; Δημοψήφισμα για να αποφασίσει ο λαός το πώς; Να συζητήσουμε τα υπέρ και τα κατά κάθε μεθόδου και να διαλέξουμε την καλύτερη. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η επιλογή των επικεφαλής της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση, είναι ό,τι χειρότερο.

 Η χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία, δεν είναι αποδεκτό να έχει συγχωνεύσει τις 3 (αν όχι και την 4η) εξουσίες σε μια.

 ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ, ΞΑΝΑ!

Στα : Ελλαδα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις