16.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Ανυπότακτος και παλληκάρι έως το τέλος

Ημερομηνία:

Του Νίκου Αγγελάκη

Πλήρωσε το τίμημα του γνήσιου ανυπότακτου αγωνιστή όπως ο Αλέκος Παναγούλης, ο Σήφης Βαλυράκης;

Μετά την καταγγελία της συζύγου του Μίνας όλα συζητούνται. Το τελικό συμπέρασμα θα βγει από τις έρευνες που ξεκίνησαν. Πάντως σήμερα το μεσημέρι ο Σήφης Βαλυράκης κηδεύτηκε στην Αθήνα.

Ο άνθρωπος που σ’ όλη τη ζωή του δεν υποτάχθηκε στα συμφέροντα, ντόπια και ξένα, και αντιτάχθηκε με συγκεκριμένες και σαφείς ενέργειες, δεν είναι πλέον ανάμεσά μας.

Ως το τέλος ήταν ο άνθρωπος των πράξεων και των λίγων λόγων.

Το τελευταίο άρθρο του στα «Νέα» σαφής και ξεκάθαρη παρέμβαση του σα εθνικά θέματα, έγκαιρα και πριν απ’ όλους έθεσε τις «κόκκινες γραμμές».

Αλλά και στο πρόσφατο παρελθόν η παρουσία του στις διαδικασίες που είχε δρομολογήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου ως Πρόεδρος της Βουλής για το επίπλαστο – επονείδιστο χρέος της χώρας, αποδεικνύει του λόγου το αληθές.

Μια ζωή ο Σήφης Βαλυράκης πλήρωνε το τίμημα της ανυποταξίας του, της καταγγελίας όλων των ισχυρών συμφερόντων που επιχειρούσαν να υποτάξουν την Ελλάδα για να την σύρουν στα ανίερα σε βάρος της χώρας μας σχέδιά τους.

Γι’ αυτό, στο παρελθόν, αντιμετώπισε την κατηγορία των δήθεν σχέσεών του με την 17 Νοέμβρη.

Εδώ πρέπει να θυμηθούμε ότι αυτή η ανούσια αντιπαράθεση που είχε ως στόχο να ακυρώσει την παληκαρίσια και ηρωική στάση του στη διάρκεια της δικτατορίας, κορυφώθηκε με ανάκληση της βίζας του εν πτήσει προς την Νέα Υόρκη και στη συνέχεια κράτησή του στις ΗΠΑ.

Ο χαρακτήρας και η συμπεριφορά του δεν άλλαξαν όπως τον γνώρισα αρχικά από την εποχή της Ένωσης Κέντρου στο βουλευτικό γραφείο του πατέρα του Γιάννη που ευρίσκετο δίπλα στα γραφεία της ΕΔΗΝ Χανίων, της οποίας τότε ήμουν αναπληρωτής γραμματέας.

Ο Βαλυράκης ήλθε στα Χανιά μετά την πτώση της Χούντας, ενώ ο άλλος συναγωνιστής και συναποδράσας από τις φυλακές της Κέρκυρας Μπάμπης Γεωργακάκης, καταγόμενας απ’ την Κοξαρέ πήγε στο γειτονικό Ρέθυμνο.

Ο Σήφης έγινε η αιχμή του δόρατος στα Χανιά, συμβάλλοντας στη δημιουργία μιας ισχυρής οργάνωσης του κινήματος.

Αγαπήθηκε και εκτιμήθηκε η ηρωική του στάση κατά της Χούντας από τους Χανιώτες που τον αναδείκνυαν βουλευτή τους επί 30 και χρόνια.

"google ad"

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Παπανδρέου με τον πρώτο συνδυασμό υποψηφίων βουλευτών ΠΑΣΟΚ νομού Χανίων και την πρώτη Νομαρχιακή Επιτροπή. Ο Σήφης Βαλυράκης εκ δεξιών του Ανδρέα Παπανδρέου

Επιβραβεύτηκε από τον Ανδρέα Παπανδρέου που τον εκτιμούσε ως συναγωνιστή του ΠΑΚ και τον τίμησε με σειρά υπουργοποιήσεών του.

Οι αντίπαλοί του (άγνωστο ακόμα ποιοι συγκεκριμένοι ήταν) έφτασαν στο σημείο να ανατινάξουν το αυτοκίνητο του ενώ ήταν σταθμευμένο κάτω από το πατρικό του σπίτι (Ηγουμένου Γαβριήλ 25). Εκεί εστεγάζετο και το πολιτικό του γραφείο. Εκτός από την ολοσχερή καταστροφή του οχήματος υπέστη σοβαρές ζημιές και το οίκημα.

Παρόμοιο περιστατικό έγινε μετά από χρόνια σ’ έναν κοινό φίλο, τον πτέραρχο Δημήτρη Κολάνη, το αυτοκίνητο του οποίου ανατινάχθηκε στην πυλωτή της οικίας του στην Αθήνα.

Γνωστό είναι επίσης το περιστατικό με τα όπλα με προορισμό την ενίσχυση του αγώνα στην Κύπρο.

Ο Σήφης Βαλυράκης πρωτοστάτησε στο στήσιμο και τελικά την έκδοση του ΑΓΩΝΑ κατά τα πρότυπα της έκδοσης του ΠΑΚ.

Σημαντικό είναι επίσης ένα ενθύμιο ΑΓΩΝΑ που μου εμπιστεύθηκε, τον πολύγραφο του ΠΑΚ Σουηδίας τον οποίο διαφυλάττω ως ιερό κειμήλιο του αγώνα.

Ο χώρος των Χανίων από τότε μύριζε «μπαρούτι»… (βλέπε πύραυλοι LANCE και άλλα με τα οποία έχομε ασχοληθεί και πιθανόν επανέλθομε)

Σήμερα όλη η χώρα δυστυχώς μυρίζει «μπαρούτι»…

Είναι ένα απέραντο «ξέφραγο αμπέλι» από τον Σημίτη και μετά

Ο Σήφης αγωνιζόταν μέχρι τέλους στο μετερίζι των συμφερόντων της πατρίδας, περήφανος και ανυποχώρητος.

Ας είναι η στράτα σου ανοιχτή και να είσαι σίγουρος – όπως το αντιλαμβάνομαι εδώ στα Χανιά – όσοι σε γνώρισαν από κοντά δεν θα ξεχάσουν ποτέ την παληκαρίσια στάση στου.

Καλή στρατιά Σήφη

Κουράγιο Μίνα

 

ΥΓ: Αναμένομε αγωνιωδώς τα αποτελέσματα της έρευνας για την περίεργη εγκληματική ενέργεια σε βάρος σου που θυμίζει το τέλος του Αλέκου Παναγούλη.

Τα θερμά συλλυπητήριά μας στην αγαπημένη σου Μίνα και στα παιδιά σου

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αδειάζει πάλι την Ντόρα το ΥΠΕΞ για το Κόσοβο

Αποστάσεις από τη Ντόρα Μπακογιάννη παίρνει εκ νέου το...

Ακύρωσε ο Ερντογάν την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο

Ακύρωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την προγραμματισμένη για τις...