Από το ζενίθ στο ναδίρ η Κρήτη στην απορροφητικότητα ΕΣΠΑ

Κανένα σχόλιο

Πρόσφατα τα στοιχεία της Κομισιόν, που αποκάλυψε ο συνάδελφος από τον Άγιο Νικόλαο Μιχάλης Ατσαλάκης, αποδείκνυαν ότι η Κρήτη ως Περιφέρεια είναι στη 250ή θέση στο πεδίο της ανταγωνιστικότητας ανάμεσα στις 263 Περιφέρειες της Ευρώπης. Η αλήθεια είναι πως στον ίδιο «πάτο» βρίσκονται και οι άλλες 11 Περιφέρειες της χώρας, εκτός της Αττικής.

Όμως, ως φαίνεται, ο «πάτος» για την Κρήτη δεν είναι μόνο στο πεδίο της ανταγωνιστικότητας, που περιλαμβάνει μια σειρά ποιοτικών στοιχείων, των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων και της απόδοσης που αυτές έχουν σε έργα, υποδομές και υπηρεσίες ανά Περιφέρεια.

Πλέον «σπάει» και ένας διαχρονικός «μύθος», ότι η Περιφέρεια Κρήτης ήταν, αν όχι πρώτη πάντα, τουλάχιστον μέσα στην πρώτη τετράδα της απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ στην Ελλάδα.

"Sponsored links"

Τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκαλούν σοκ, αφού παρουσιάζουν τις «πρωταθλήτριες» και τις «ουραγούς» Περιφέρειες στην Ελλάδα, του ΕΣΠΑ 2014-2020, με ημερομηνία ανανεωμένων στοιχείων στις 31/12/2016, συγκρίνοντας μάλιστα τα ποσοστά απορροφητικότητας λίγο πριν το ήμισυ (τρία από τα συνολικά επτά έτη) του προγράμματος!

Η Περιφέρεια Κρήτης σε αυτή τη αξιολόγηση, λοιπόν, βρίσκεται στην 11η θέση, από τις «ουραγούς» ανά την ελληνική επικράτεια και με βαθμολογία «κάτω από τη βάση».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με βάση τα αιτήματα πληρωμής από το συνολικό πρόγραμμα, η βαθμολογία στην απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ σε αυτά τα τρία χρόνια έχει την παρακάτω κατάταξη…

Άριστα

* Πρώτη είναι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με ποσοστό απορροφητικότητας 13,5% (98,09 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 724,53 εκατ. ευρώ του προγράμματος).

Λίαν καλώς

* Ακολουθεί στη δεύτερη θέση η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με ποσοστό 11,6%.

* Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με 10,9%.

Καλώς

"Sponsored links"

* Στην τέταρτη θέση είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου με 10,3%.

* Στην πέμπτη θέση βρίσκεται η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με ποσοστό 9,3%.

* Και την πρώτη εξάδα κλείνει η Περιφέρεια Ηπείρου με 9,1%.

«Κάτω από τη βάση»

Κάτω από την πρώτη εξάδα στις συνολικά 13 Περιφέρειες, και άρα «κάτω από τη βάση», βρίσκονται κατά σειρά:

* Στην έβδομη και όγδοη θέση η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, αντίστοιχα, με 8,9. Ωστόσο, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, καθώς έχει μεγαλύτερο ΠΕΠ, έχει προχωρήσει και σε μεγαλύτερη απορρόφηση κονδυλίων σε απόλυτους αριθμούς.

* Στην ένατη, δέκατη και ενδέκατη θέση βρίσκονται οι Περιφέρειες Αττικής, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, και Κρήτης, αντίστοιχα, με ποσοστό απορροφητικότητας 8,4%. Ωστόσο, και σε αυτή την περίπτωση οι απόλυτοι αριθμοί ευνοούν την Αττική και την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

* Προτελευταία είναι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με 8,3%.

* Και τελευταία η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με 8,2%.

«Καμπανάκι»

Χάθηκε πολύτιμος χρόνος

Τα στοιχεία αυτά, μετά την ανταγωνιστικότητα όπου τοποθετούνταν η Κρήτη ως Περιφέρεια στον «πάτο» της Ε.Ε., σημαίνουν και «καμπανάκι» για την πορεία της απορρόφησης κονδυλίων στα πλαίσια του προγράμματος ΕΣΠΑ και ενώ βρισκόμαστε στη μέση σχεδόν της προγραμματικής περιόδου.

Ένας «μύθος» της πρωτιάς σε απορροφήσεις για την Περιφέρεια Κρήτης «έσπασε»!

Ακόμη κι αν υποστηριχτεί ότι αυτό ήταν η συνέπεια της καθυστέρησης εντάξεων έργων στο πρόγραμμα και ότι ο δείκτης από εδώ και στο εξής θα ανατραπεί άρδην, είναι προφανές ότι αυτό δεν αρκεί για να καλυφθεί ο χρόνος που χάθηκε για την ένταξη έργων, ώστε στο τέλος του προγράμματος, έστω, να βρεθούμε στις πρώτες θέσεις των απορροφήσεων.

Οι «πρωταθλητές» και οι «ουραγοί» στην απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ      ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (εκατ. ευρώ)      ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΩΜΗΣ (εκατ. ευρώ)      ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΠΟΡΡΟΦΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ      724,53      98,09      13,5%

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ      368,69      42,88      11,6%

ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ      78,93      8,61      10,9%

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ      203      21      10,3%

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ      89,19      8,26      9,3%

ΗΠΕΙΡΟΣ      244,68      22,21      9,1%

ΘΕΣΣΑΛΙΑ      301,21      26,88      8,9%

ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ      170,4      15,22      8,9%

ΑΤΤΙΚΗ      856,01      72,2      8,4%

ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ & ΘΡΑΚΗ      381,27      31,84      8,4%

ΚΡΗΤΗ      326,56      27,4      8,4%

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ      226,53      18,82      8,3%

ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ      248,36      20,48      8,2%

neakriti.gr

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις
τι παίζει τώρα στον kritifm1015

No upcoming events for today