Βεβήλωσαν το άγαλμα του ήρωα της Κρητικής Επανάστασης Παρθένιου Κελαϊδή

Κανένα σχόλιο

Μία πράξη ακατανόητη συνέβη χθες στα Χανιά.

Άγνωστοι κάλυψαν με χαρτόκουτα η οποία ήταν γεμάτη σκουπίδια την προτομή του Αρχιμανδρίτη Παρθένιου Κελαϊδή στην πλατεία Κολοκοτρώνη.

Ο Παρθένιος Κελαϊδής (1830-1905) υπήρξε Αρχιμανδρίτης και Πρωτεργάτης της λευτεριάς της Κρήτης.

"Sponsored links"

Γεννήθηκε στο Μουρί Σφακίων και κατά κόσμον ονομαζόταν Παναγιώτης.

Αφιέρωσε όλη τη ζωή του στη λευτεριά της Κρήτης υπήρξε από τους πρωτεργάτες της επανάστασης 1866-69.

Ως πληρεξούσιος των Σφακιών θα γράφει παραινέσεις προς τους Ευρωπαίους ηγέτες για να δουν το δίκιο του αγώνα της Κρήτης.

Όταν ο λαός  πάει να γονατίσει, ο καπετάν παπάς γυρνά το νησί και με τους λόγους του κάνει τον ραγιά να πάρει πάλι την πατρόνα του και να μπει πάλι στις μάχες.

Με την λήξη της επανάστασης του 1866 -69 συνελήφθη από τους Τούρκους αλλά κατάφερε να δραπετεύσει και να διαφύγει στην Ιταλία. Συμμετείχε στην επανάσταση του 1878.

Το 1880 εκλέχθηκε Επίσκοπος Κισάμου και Σελίνου θέση που ποτέ δεν αποδέχθηκε.

Μετά την απελευθέρωση και την αυτονομία του νησιού ανέλαβε  εφημέριος του Πρίγκιπα Γεωργίου όμως γρήγορα παραιτήθηκε γιατί διαφωνούσε με τις αυθαιρεσίες του.

 

Την προτομή αυτού του ήρωα κάποιοι θεώρησαν σκόπιμο να την καλύψουν με σκουπίδια.

"Sponsored links"

Κρίμα…

 

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις