Γιατί η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε τη σύσταση του “Δαίδαλου”

Κανένα σχόλιο

Τους λόγους για τους οποίους η περιφερειακή παράταξη “Λαϊκή Συσπείρωση” καταψήφισε τη σύσταση του Αναπτυξιακού Οργανισμού “Δαίδαλος Α.Ε” στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης στο Ηράκλειο, εξηγεί σε ανακοίνωσή της.

Πιο συγκεκριμένα επισημαίνει:

“Τη σύσταση του αναπτυξιακού  οργανισμού  «ΔΑΙΔΑΛΟΣ Α.Ε.», καταψήφισε  η Λαϊκή Συσπείρωση στο περιφερειακό συμβούλιο στις 26 Φλεβάρη, καταγγέλλοντας τον όλο σχεδιασμό, που οδηγεί στην παράδοση τομέων δράσης, έργων, υπηρεσιών και δομών των ΟΤΑ στο ιδιωτικό κεφάλαιο, σε βάρος των λαϊκών αναγκών, των έργων και υπηρεσιών που έχει ανάγκη ο τόπος. Η συζήτηση για τον δεύτερο αναπτυξιακό  οργανισμό,  «ΔΙΑΣ Α.Ε», που έχει στα σκαριά η περιφέρεια, αναβλήθηκε.

"Sponsored links"

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Μ. Συντυχάκης ανέδειξε ότι η περιφερειακή αρχή Κρήτης και αρκετοί δήμοι της Κρήτης, αξιοποιώντας όλο το αντιλαϊκό – νομικό και θεσμικό – ευρωενωσιακό και κρατικό οπλοστάσιο, που διαμόρφωσαν οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ, τρέχουν να φτιάξουν τα «ευέλικτα» διαχειριστικά εργαλεία για τη στήριξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην ΤΔ.

Οι Αναπτυξιακοί Οργανισμοί των ΟΤΑ (Α.Ε.) είναι στην πραγματικότητα επιχειρήσεις, με διευρυμένες αρμοδιότητες, αλλά και διευρυμένο χώρο δράσης, αφού θα συνενώνουν μία σειρά από δήμους και περιφέρειες. Συστήνονται προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα επενδυτικά σχέδια επιχειρηματικών ομίλων. Γι’ αυτό τον λόγο συγκεντρώνονται μέσω των νέων οργανισμών οι τοπικοί πόροι, η γη, οι υποδομές και τα διαθέσιμα κονδύλια που χρειάζονται. Είναι σαφές ότι το επόμενο διάστημα θα αξιοποιηθούν για να υλοποιηθούν μια σειρά από κεντρικές πολιτικές στήριξης της κερδοφορίας του κεφαλαίου, σε κρίσιμα ζητήματα όπως η διαχείριση των απορριμμάτων, οι ΑΠΕ, το μεταφορικό έργο, ο τουρισμός, η επιχειρηματική αξιοποίηση δημόσιων και δημοτικών εκτάσεων, ακτών και άλλων υποδομών, η αλλαγή χρήσης γης κ.λπ. Επίσης, μέσω των Αναπτυξιακών Οργανισμών θα προωθηθούν οι πολιτικές ιδιωτικοποίησης σε Υγεία και Παιδεία, συνολικά οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, που αποτελούν το διακηρυγμένο στόχο στα καταστατικά τους.

Πέρα απ’ αυτά οι Αναπτυξιακοί Οργανισμοί αναγορεύονται σε «ισότιμους» φορείς της τοπικής διοίκησης, που χωρίς καμιά λογοδοσία απέναντι στον λαό, μπορούν ανεμπόδιστα -με εκχώρηση- να ασκούν αρμοδιότητες των ΟΤΑ και να παρέχουν υπηρεσίες προς τους πολίτες! Σηματοδοτούν την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, με αφαίρεση δικαιωμάτων και κατακτήσεων των εργαζομένων, ενώ οι υπηρεσίες θα παραμένουν αποδιοργανωμένες χωρίς προσωπικό και στήριξη.

Επιπλέον, στο περιφερειακό συμβούλιο στις 26 Φλεβάρη συζητήθηκε η επερώτηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ενάντια στην πρόταση Νόμου, που ρυθμίζει το καθεστώς λειτουργίας του υπαίθριου εμπορίου και μπάζει για τα καλά τις μεγάλες εταιρείες τροφίμων στον κλάδο των λαϊκών αγορών. Ως συνέπεια, ένα σημαντικό κομμάτι μικρών παραγωγών και εμπόρων στην Κρήτη που δραστηριοποιούνται σήμερα στις λαϊκές αγορές, παραγωγοί και μη, θα οδηγηθούν σε γενικευμένη ανασφάλεια και στην ανεργία.

Τέλος, στη συζήτηση της επερώτησης της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για το  ΝΑΤΟϊκο «κέντρο αριστείας» στα Χανιά, η περιφερειακή αρχή, με επιχείρημα ότι το θέμα «δεν είναι αρμοδιότητα του περιφερειακού συμβουλίου», ουσιαστικά απέδειξε -για άλλη μία φορά- ότι στηρίζει την πολιτική της κυβέρνησης για τη συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.  Όπως τόνισε ο σύμβουλος της  «Λαϊκής Συσπείρωσης», Α. Μαρινάκης, αυτή η πολιτική που αναγορεύει τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ σε δήθεν παράγοντες «σταθερότητας και ασφάλειας», εγκλωβίζει ακόμη περισσότερο τη χώρα σε ανταγωνισμούς επικίνδυνους για τα λαϊκά συμφέροντα”.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News και στο facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις