ΕΟΑΣΝΧ προς τον Υπουργό για τις πλημμύρες: Υπάρχουν σοβαρές πολιτικές ευθύνες. Οι παραλείψεις και οι κακοτεχνίες έφεραν την καταστροφή

Κανένα σχόλιο

Με υπόμνημά της προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αραχωβίτη η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Χανίων αναφέρεται στα αίτια που προκάλεσαν τις σημαντικές καταστροφές από την κακοκαιρία:

Κύριε Υπουργέ

Οι τελευταίες καταστροφικές πλημμύρες έδωσαν ένα ακόμα χτύπημα στους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους αφού καταστράφηκε ένα πολύ μεγάλο μέρος της παραγωγής τους, υπήρξαν σημαντικές ζημιές σε εξοπλισμό και εγκαταστάσεις. ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές στο αγροτικό οδικό δίκτυο του Νομού, ενώ χάθηκε και ένας συνάδελφος μας κτηνοτρόφος.

"Sponsored links"

Οι καταστροφές αυτές δεν ήταν αναπάντεχες ούτε ήταν αποτέλεσμα μόνο των καιρικών φαινομένων που ήταν ακραία. Υπάρχουν σοβαρές πολιτικές ευθύνες για τις ελλείψεις στον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό του Νομού, ειδικά στις αγροτικές περιοχές. Ευθύνες υπάρχουν σε όλο το φάσμα του κρατικού μηχανισμού από τους Δήμους και την Περιφέρεια μέχρι την κυβέρνηση, που όλα αυτά τα χρόνια πετσόκοψαν ή αποδέχθηκαν και στήριξαν την υποχρηματοδότηση σε ότι αφορά την κατασκευή των κατάλληλων αντιπλημμυρικών έργων προς όφελος του λαού.

Δεν είναι τυχαίο που κάποιες περιοχές επλήγησαν περισσότερο από την κακοκαιρία. Η ανεπάρκεια των κατάλληλων τεχνικών έργων κατά μήκος της ΕΟ ΧανίωνΚισσάμου είναι και η αιτία που πλημμυρίζει κάθε λίγο και ήταν κλειστή στο ύψος του Σταλού εδώ και δύο μήνες. Ο ανύπαρκτος καθαρισμός των ρεμάτων είναι και αυτός που έφερε τις τεράστιες καταστροφές ειδικά στις περιοχές που αυτά εκβάλλουν στην θάλασσα (πχ Γεράνι, Ταυρωνίτης). Από την άλλη, ακριβοπληρωμένα έργα συντήρησης αποδείχτηκαν απλά μόνο ως ακριβοπληρωμένα και όχι αποτελεσματικά (π.χ Γέφυρα Κερίτη). Η έλλειψη συντήρησης του επαρχιακού οδικού δικτύου είναι και αυτή που άφησε αποκλεισμένα δεκάδες χωριά σε όλο τον Νομό και μετέτρεψε μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου απροσπέλαστο και μη ασφαλές. Δεκάδες σπίτια και αγροτικές εγκαταστάσεις καταστράφηκαν ολοσχερώς, ενώ δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι στα χωριά που κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς σπίτια αφού συνεχίζονται οι καθιζήσεις και οι κατολισθήσεις. Το ρεύμα, το νερό και οι τηλεπικοινωνίες κόπηκαν σε μία σειρά από χωριά και οικισμούς.

Από την άλλη πλευρά οι ζημιές που έγιναν στην φυτική παραγωγή είναι και αυτές ανυπολόγιστες, ειδικά στα εσπεριδοειδή, τα αβοκάντο και τις ελαιοκαλλιέργειες. Δεν χάθηκε μόνο η φετινή παραγωγή, Χιλιάδες δέντρα παρασύρθηκαν από τα νερά ενώ αμέτρητα είναι αυτά που έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές. Οι κτηνοτρόφοι ακόμα αναζητούν τα ζωντανά τους ενώ ολόκληρα κοπάδια είναι ακόμα αποκλεισμένα. Οι αποζημιώσεις όμως που θα πάρουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι από τον ΕΛΓΑ θα είναι για άλλη μια φορά πενιχρές.

Απαιτούμε άμεσα τα εξής:

  1. Άμεση καταγραφή των ζημιών. Να αναγνωριστούν οι ζημιές στην παραγωγή και το αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο στο σύνολο τους. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απόλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις.
  2. Να απαλλαγούν φέτος όλοι οι πληγέντες από τα δημοτικά τέλη και τον ΕΝΦΙΑ και να παγώσουν οι οφειλές τους προς την Εφορία, τις Τράπεζες και τον ΕΦΚΑ. Να σταματήσουν οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης.
  3. Να αποκατασταθούν στο σύνολό τους οι ζημιές στην Εθνική Οδό. Να δοθεί άμεσα και με ασφάλεια στην κυκλοφορία και να γίνει μελέτη υποστήριξης του εδάφους, ώστε να δοθεί μόνιμη λύση στο πρόβλημα, προκειμένου να εξασφαλιστεί πως το φαινόμενο αυτό δεν θα επαναληφθεί.
  4. Άμεση και ασφαλής αποκατάσταση του επαρχιακού και του αγροτικού οδικού δικτύου. Σύνδεση όλων των αποκλεισμένων περιοχών με το οδικό δίκτυο.
  5. Άμεση αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, της ύδρευσης και των τηλεπικοινωνιών των αποκλεισμένων περιοχών.
  6. Άμεσα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων με κρατικά κονδύλια σε όσους έχουν ανάγκη την στέγαση, την σίτιση και την ένδυση
  7. Να υλοποιηθούν χωρίς καμία καθυστέρηση με κρατικά κονδύλια, όλα τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα, τα απαραίτητα έργα διάνοιξης και εμβάθυνσης των ποταμών, της διευθέτησης των χειμάρρων και τα αντιδιαβρωτικά έργα.

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις