Επίκαιρη ερώτηση Βαρουφάκη στον πρωθυπουργό για το σκάνδαλο με το «έγγραφο Ντράγκι» για το κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών το 2015

Κανένα σχόλιο

Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό με θέμα την εξέλιξη που σημειώθηκε στη διαμάχη του Γιάνη Βαρουφάκη και του Γερμανού ευρωβουλευτή Φάμπιο ντε Μάσι με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την πρόσβαση στο έγγραφο ιδιωτικού δικηγορικού γραφείου που γνωμοδότησε για το κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών το 2015, κατέθεσε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25.

Το ΜέΡΑ25, σε σχετική ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι χθες ο Γενικός Εισαγγελέας του Γενικού Δικαστηρίου της ΕΕ απεφάνθη πως « …το ΓΔΕΕ υπέπεσε σε πλάνη περί το δίκαιο κρίνοντας ότι η ΕΚΤ μπορούσε να αρνηθεί την πρόσβαση στο επίμαχο έγγραφο». Η υπόθεση τελεί υπό διάσκεψη και η απόφαση των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων εκκρεμεί.

Το ΜέΡΑ25 υπενθυμίζει ότι τον Απρίλιο του 2015, ο τότε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, παρέκαμψε τις νομικές υπηρεσίες της ΕΚΤ, ζητώντας νομική γνωμοδότηση από ιδιωτικό δικηγορικό γραφείο για το κατά πόσον το σχέδιο της ΕΚΤ να τερματίσει την παροχή ρευστότητας -και άρα να κλείσει τις ελληνικές τράπεζες- προσέκρουε στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

"Sponsored links"

Όταν έπεσε στην αντίληψή τους η ύπαρξη της εν λόγω γνωμοδότησης, ο Γιάνης Βαρουφάκης και ο Γερμανός ευρωβουλευτής Φάμπιο Ντε Μάσι ζήτησαν αντίγραφό της από τον κ. Ντράγκι, δεδομένου ότι συντάχθηκε με χρήματα των Ευρωπαίων πολιτών για να ρίξει φως στην νομιμότητα μίας τόσο κρίσιμης απόφασης. Ωστόσο, τη 16η Οκτωβρίου 2017, ο κ. Ντράγκι απάντησε εγγράφως ότι αρνείται να δημοσιοποιήσει την εν λόγω νομική γνωμάτευση επικαλούμενος την «υποχρέωσή του να προστατεύσει» την εμπιστευτικότητα του εν λόγω ιδιωτικού νομικού γραφείου.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο ρωτάει:

Κε Πρωθυπουργέ,

– Συμφωνείτε ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες δικαιούνται να μάθουν αν το ιδιωτικό νομικό γραφείο (στο οποίο, με χρήματά τους, απευθύνθηκε ο κ. Ντράγκι εκ μέρους της ΕΚΤ και της τρόικας) γνωμοδότησε πως η διακοπή ρευστότητας σε τραπεζικό σύστημα κράτους-μέλους (στη βάση κεκλεισμένων των θυρών και άνευ τήρησης πρακτικών πολιτικής απόφασης του «άτυπου» Eurogroup) προσκρούει στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο;

– Συνειδητοποιείτε ότι η δημοσιοποίηση της εν λόγω γνωμοδότησης ενισχύει τη θέση της κυβέρνησής σας ενόψει των πιέσεων που θα δεχθείτε σύντομα για ντε φάκτο 5ο Μνημόνιο;

– Θα σταθείτε αρωγός στη δικαστική προσπάθεια του βουλευτή (σήμερα) της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας, Fabio De Masi και εμού να δοθεί η εν λόγω γνωμοδότηση στη δημοσιότητα ώστε οι Ευρωπαίοι πολίτες να διαπιστώσουν ιδίοις όμασι ποιοι ήταν εκείνοι που σχεδίαζαν το κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών και τα capital controls τρεις ολόκληρους μήνες πριν αυτά προκύψουν στα τέλη του 2015;

Στα : Ελλαδα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις