ΕΠΙΚΑΙΡΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ: Στα 50χρονα της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης

Κανένα σχόλιο

Γράφει ο Αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος Θ. Χατζηνικολάου
Θεολόγος, τ. Λυκειάρχης

Πέρασαν κιόλας πενήντα (50) χρόνια λειτουργίας ενός Πανορθόδοξου Καθιδρύματος με παγκόσμια ακτινοβολία, της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης.

Με χαρά και συγκίνηση σενεορτάζομε το γεγονός και από καρδίας εγκαυχώμαστε γι’ αυτό. Δικαίως πανηγρυρίζομε την 50ην επέτειο, των γενεθλίων της και αξιοχρέως αποτίομε φόρον τιμής στους γεννήτορές της και σε όλους, και από όποια θέση, διακόνησαν και διακονούν σ’ αυτήν. Και βεβαίως τον μεγάλο οραματιστή μακαριστό Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίο, ιδρυτή της με συγκυρηναίο και αρωγό του τον επί σειράν ετών πρώτον Γενικό Διευθυντή αυτού, τον εκλαυγή φάρο της Ορθοδόξου Θεολογίας διδάκτορα και συγγραφέα κ. Αλέξανδρον Παπαδερόν, πνευματικό τέκνο, μαζί με τον γράφοντα τις γραμμές αυτές, του μακαριστού Μητροπολίτου Ειρηναίου, χρηματίσαντος και καθηγητού μας στην Εκκλησιαστική Σχολή Κρήτης.

"Sponsored links"

Η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης, με την ευλογία του εκλεκτού διαδόχου του μακαριστού Ειρηναίου, Σεβασμιωτάτου κ. Αμφιλόχιου, ο οποίος μάλιστα μου το έδωσε ιδιοχείρως όταν με επισκέφθηκε νοσηλευόμενον στο Νοσοκομείο Χανίων, κάτι που δεν ξεχνώ.

Καλαίσθητο επιτραπέζιο Ημερολόγιο, σκληρόδετο πλούσιο σε πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό, ειδικότερα για την ίδρυση και εύκαρπη και πολύκαρπυ προσφορά της ΟΑΚ.

Μεστά και από καρδίας τα Προλεγόμενα «Ευλογία Επισκόπου», του Σεβασμιώτατου κ. Αμφιλόχιου, ο οποίος δικαίως θα τονίσει «Ενός Ιδρύματος με διακονία στον άνθρωπο και μέγιστη προσφορά στον πολιτισμό. Ένας χώρος ταγμένος στην καταλλαγή, τη συμφιλίωση και τον οικουμενικό διάλογο, την ειρήνη και τη συνάντηση λαών και πολιτισμών ανά την υφήλιο, που έχει γράψει τη δική του λαμπρή ιστορία, βαρύτιμη και πολύτιμη κληρονομιά και ανοίγεται προς το μέλλον, για να συνεχίσει να γράφει νέες σελίδες στη διακονία της Εκκλησίας, της Επιστήμης και του πνεύματος.

Η ΟΑΚ και επί σειράν ετών Γενικού Διευθυντή αυτής, κ. Παπαδερού και του διαδόχου του κ. Ζορμπά προσφέρει αξιόλογο έργο και χαίρομαι που επί μία δεκαετία και πλέον υπήρξα μέλος, ως ηγούμενος της Ιεράς Μονής Γωνιάς, του Διοικητικού Συμβουλίου.

Ο Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ δρ. κ. Κωνσταντίνος Ζορμπάς σε ένα καλαίσθητο τετρασέλιδο δελτάριο, με φόντο στην πρώτη σελίδα την Ι. Μονή Γωνιάς και την ΟΑΚ, θα γράψει Ελληνιστί και Αγγλιστί, και με τίτλο «Επανάγαγε εις το βάθος» (Λουκ. 5,4), τα παρακάτω στοχαστικά λόγια: «Ο Κύριος προτρέπει τον Πέτρο να πάει στα βαθιά και να μη μείνει άπραγος. Ακόμη και κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες. Ακόμη κι αν υπάρχει αποδοκιμασία, ακόμη κι αν εκεί υπάρχει μοναξιά!»

Έτσι και η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ), μέσα από μια καρποφόρα διακονία προς την Εκκλησία και την Κοινωνία για πενήντα συναπτά έτη, καλείται να συνεχίσει να κολυμπά στα βαθιά, με εκείνον τον νεανικό ενθουσιασμό που δεν συμβιβάζεται, αλλά τολμά με έναν συνεχή και ειλικρινή διάλογος εις βάθος, που υπερνικά κάθε αμφισβήτηση και μπορεί να μεταμορφώνει τον κόσμο!

Πορεία δύσκολη, αλλά όχι μοναχική, σίγουρα όμως μοναδική. Ευχαριστούμε όλους όσοι συμπορεύθηκαν μαζί μας αυτά τα χρόνια. Ας κάνουμε μαζί ένα νέο ξεκίνημα, ας χαράξουμε μια νέα πορεία.

Ας τη ζήσουμε με θάρρος μέσα στην Εκκλησία, με την ευλογία της Α.Θ.Π του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου Α’, πνευματικού προστάτου του Ιδρύματος και του τοπικού επισκόπου μας Σεβασμ. Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου, Προέδρου της ΟΑΚ. Είναι απόφαση καρδιάς προτίστως. Είθε ο Κύριος να την ευλογήσει…»

Η Ορθόδοξος Ακαδημία πορεύεται εις βάθος χρόνου και προσφοράς, με τις εγκάρδιες ευχές και την αγάπη όλων μας να συνεχίσει επί έτη πολλά την ζώσα και αναγεννώσα προσφορά της.

"Sponsored links"

Στα : Θεσεις

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις