Εργαζόμενοι ΕΚΑΒ Κρήτης: “Όσο ο κόσμος ήταν στην σπίτια του, η κατάσταση ήταν πιο ελεγχόμενη. Τώρα, είμαστε στο άγνωστο”

Κανένα σχόλιο

Πιο απαιτητική και πιεστική έχει γίνει η καθημερινότητα των διασωστών του ΕΚΑΒ, από τη στιγμή που “έσπασε” η καραντίνα, κι ένα παραπάνω με το άνοιγμα του τουρισμού και με τα αναμενόμενα περιστατικά Covid -19 που θα κληθεί να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί το υγειονομικό περιβάλλον της Κρήτης.

Οι συνθήκες έχουν δυσκολέψει αισθητά, όπως περιέγραψε στο Livetalks ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ΕΚΑΒ Νίκος Καλογιαννάκης.

“Μπήκαμε σε μία νέα πραγματικότητα. Στην καραντίνα, όσο ο κόσμος ήταν στα σπίτια του, τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Η κατάσταση ήταν πιο ελεγχόμενη” ήταν η αρχική παρατήρηση του κ. Καλογιαννάκη. Πλέον, “είμαστε στο άγνωστο, δεν ξέρουμε εάν θα υπάρξει έξαρση και τι περιστατικά θα έχουμε”.

"Sponsored links"

Στο ΕΚΑΒ, “προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο” παραδέχεται ο πρόεδρος των Εργαζομένων, που θα ξεκαθαρίσει ότι η διακομιδή ασθενών με κορωνοϊό “δεν είναι στη δική μας δικαιοδοσία”. Δουλειά του ΕΚΑΒ, όπως θα διευκρινίσει, “είναι να μεταφέρει ανθρώπους στα νοσοκομεία”, να επεμβαίνει στα επείγοντα περιστατικά, και όχι να “μεταφέρει ανθρώπους ασυμπτωματικούς από ξενοδοχεία σε ξενοδοχεία ή από σπίτια σε σπίτια”.

Στην αρχή, τον ρόλο αυτό “είχε δηλωθεί ότι τον ρόλο αυτό θα τον αναλάμβανε η τοπική αυτοδιοίκηση” υποστήριξε ο κ. Καλογιαννάκης. Στα πρώτα εισαγόμενα (τουριστικά) κρούσματα που προέκυψαν, το ΕΚΑΒ συνεισέφερε. “Μέχρι να αποσαφηνιστεί αυτή η ιστορία βοηθήσαμε στην διακομιδή τους”. Για πόσο όμως; Θα ισχύσει και εδώ η παρεξηγημένη παροιμία του “ουδέν μονιμότερο του προσωρινού”;

“Αυτό δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να γίνεται κάθε μέρα και σε πόλεις που έχουν ένα μόνο ασθενοφόρο” τονίζει ο  πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ΕΚΑΒ. Τρανά παραδείγματα, εντός Κρήτης, αποτελούν οι τρεις πόλεις του Λασιθίου: Άγιος Νικόλαος, Ιεράπετρα, Σητεία.

Εκτός των άλλων, το όχημα του ΕΚΑΒ που θα λάβει μέρος στη διακομιδή περιστατικού Covid-19, όπως αντιλαμβανόμαστε, χρειάζεται μερικές ώρες να μείνει εκτός για να τηρηθούν τα προβλεπόμενα της απολύμανσης. Και σε εκείνο το νεκρό διάστημα, εάν προκύψει κάτι επείγον, ποιος και πώς θα επέμβει;

Στην περίπτωση αυτή, ειδικά διαμορφωμένα Vanακια θα μπορούσαν να δώσουν την λύση της αποσυμφόρησης.

Το εν λόγω πολύ σοβαρό ζήτημα άπτεται των αρμοδιοτήτων της Πολιτικής Προστασίας. Ο Υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς βρέθηκε πρόσφατα στο Ηράκλειο, ωστόσο δεν συναντήθηκε με τους εργαζομένους του ΕΚΑΒ.

Ο κ. Καλογιαννάκης και οι συνάδελφοί του περιμένουν τις αποφάσεις του Εκτελεστικού της Ομοσπονδίας τους, “για να κινηθούμε αναλόγως”.

Για πόσο ακόμα τα πράγματα θα μένουν… φλου; 

“Θα εκτεθούμε και για ποιο λόγο να εκτεθούμε εμείς για δουλειά άλλων;” αναρωτιέται ο κ. Καλογιαννάκης, επαναλαμβάνοντας πώς παρά το δεδομένο χιλιο αποδεδειγμένο φιλότιμo των εργαζομένων του ΕΚΑΒ, “η δουλειά μας είναι τα επείγοντα περιστατικά”. 

"Sponsored links"

Κι αν ο μη γένοιτο, έχουμε έξαρση των κρουσμάτων, “θα αναλωνόμαστε σε διακομιδές από ξενοδοχείο σε ξενοδοχείο;”.

Δεν πρέπει φυσικά να ξεχνάμε και το θέμα της προστασίας του προσωπικού, γιατί η τήρηση των προβλεπόμενων (εξοπλισμός για τις απαράιτητες προφυλάξεις) κοστίζει!

Ο κ. Καλογιαννάκης ζητά άμεσες λύσεις, διότι ” όσο περνά ο καιρός θα μεγαλώνει το πρόβλημα”. Οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ συνεχίζουν να απέχουν από τις δευτερογενείς μεταφορές μέχρι τον Σεπτέμβρη!

Στην παρούσα φάση, βρίσκονται στα… κόκκινα: Οι διακομιδές στο ΕΚΑΒ Ηρακλείου φθάνουν τις 50-60 καθημερινά.  Από το μυαλό τους περνάει πάντα, “να κινηθούμε νομικά” ώστε να περιοριστούν στα της δικαιοδοσίας τους.

Καλό κι απαραίτητο (μέχρι παρεξηγήσεως) το φιλότιμο, “αλλά δεν μπορούμε να αφήσουμε τους πολίτες ακάλυπτους.Υπάρχουν προτεραιότητες και βάσει της δύναμής μας θα κινηθούμε” ξεκαθαρίζει ο κ. Καλογιαννάκης.

Παρά την κούραση και την εξάντλησή τους, με “τις κομμένες άδειες”, το προσωπικό του ΕΚΑΒ παραμένει σε ετοιμότητα, αν και δεν λαμβάνουν το σχετικό επίδομα (άλλη συζήτηση αυτή), προκειμένου “να είμαστε εκεί που πρέπει την ώρα που πρέπει”.

cretalive.gr

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις