15.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Ερευνα: Ο κορωνοϊός προσβάλλει τα κύτταρα της καρδιάς ακόμη και μετά την ανάρρωση

Ημερομηνία:

Ο νέος κορωνοϊός ενδεχομένως να προκαλεί καρδιακές ανωμαλίες σε ασθενείς, ακόμη και χρόνια μετά την ανάρρωση από την Covid-19.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού στη χώρα, Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε, κατά την ενημέρωση για την πορεία της νόσου την Τρίτη, στα ευρήματα Ιταλών επιστημόνων για το θέμα αυτό. Όπως είπε συγκεκριμένα, οι Ιταλοί ανίχνευσαν την παρουσία του κορωνοϊού στην καρδιά ασθενών Covid-19 που έχασαν τη ζωή τους από την ασθένεια.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας επανέλαβε επίσης τις ενδείξεις επιστημονικών έρευνες, που δείχνουν πως και «ο μακρινός ξάδερφος του ιού, ο SARS, οδήγησε σε ανωμαλίες της καρδιάς και των αγγείων το 40% των ασθενών, σε μια μακρόχρονη παρακολούθηση 12 χρόνων».

Πώς επηρεάζει ο κορωνοϊός την καρδιά

Η έρευνα στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Τσιόδρας, παρατήρησε έξι ενήλικες ασθενείς Covid-19 που πέθαναν αφότου μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό, με κύρια αιτία θανάτου την αναπνευστική βλάβη.

Όλοι τους έφεραν ενεργά κύτταρα του κορωνοϊού στα μυικά κύτταρα της καρδιά, ενώ παρατηρούνταν διαφοροποιήσεις στη βλάβη που προκάλεσε ο ιός στα κύτταρα αυτά, από ασθενή, σε ασθενή. Είναι ενδιαφέρον πως κανείς από τους ασθενείς Covid-19 δεν είχε ιστορικό καρδιάς ή συμπτώματα καρδιακής πάθησης.

Τα ευρήματα αυτά συστήνουν πως ασθενείς που ανέρρωσαν από τον κορωνοϊό, θα πρέπει να παρακολουθούνται για καρδιακά προβλήματα ακόμη και αν η κλινική εικόνα τους δείχνει πως δεν διατρέχουν κίνδυνο καθώς «το καρδιαγγειακό αποτύπωμα της ασθένειας Covid-19 σε ασθενείς ίσως να καθρεφτίζουν τις επιπτώσεις του SARS».

Κορωνοϊός στα μυικά κύτταρα της καρδιάς μικρών παιδιών

Την ίδια ώρα, γιατροί στη Βραζιλία εντόπισαν υπολείμματα του κορωνοϊού σε μυικά κύτταρα της καρδιάς ενός 11χρονου με πολυσυστηματική φλεγμονή που σχετίζεται με την ασθένεια Cocid-19 και το οποίο πέθανε έπειτα από καρδιακή ανεπάρκεια. Μια έρευνα που έρχεται να επιβεβαιώσει τις εως τώρα ενδείξεις πως ο νέος κορωνοϊός προσβάλει την καρδιά του ασθενή και ενδεχομένως να προκαλεί βλάβη στη λειτουργία της.

iefimerida.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Π. Πολάκης: «Μας ταΐζει σανό ο Μητσοτάκης!»

Σχολιάζοντας την κατάσταση με τις τιμές των καυσίμων, ο...

Η Ελλάδα καταγράφει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ

Το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ καταγράφει η Ελλάδα το...