13.8 C
Chania
Saturday, April 27, 2024

Ευπρόσδεκτοι τουρίστες-Ανεπιθύμητοι κάτοικοι: Προβολή και συζήτηση στην κατάληψη Rosa Nera

Ημερομηνία:

Εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 9 Αυγούστου στις 9 το βράδυ στην κατάληψη Rosa Nera με παρουσίαση και συζήτηση των δράσεων που πραγματοποιήθηκε από 30 Μαϊου έως 5 Ιουνίου ενάντια στην τουριστικοποίηση της πόλης από ομάδα προβληματισμού που έδρασε στα πλαίσια της διπλωματικής εργασίας με τίτλο “Ευπρόσδεκτοι τουρίστες – ανεπιθύμητοι κάτοικοι: Συλλογικές διαμαρτυρητικές δράσεις στα Χανιά, χρησιμοποιώντας την επανακωδικοποίηση του Brecht και του Artaud στο δημόσιο χώρο”.

Σε σχετικό κείμενο αναφέρονται τα εξής:

Το χειμώνα, είναι μια πόλη σε προετοιμασία της τουριστικής της παράστασης. Προετοιμάζεται για τη σεζόν, επιδιορθώνει και κατασκευάζει τα σκηνικά της, αναζητά εποχιακούς ηθοποιούς – υπαλλήλους μιας χρήσης, ανακαινίζει την εικόνα της και το μήνυμά της. Μια πόλη που ανέχεται και χρησιμοποιεί τους ίδιους της τους κατοίκους, για να επιβιώσει το χειμώνα. Και όσους δεν είναι διατεθειμένοι, ή σε θέση να αναλάβουν κάποιο ρόλο στην παράσταση της τουριστικής της φαντασμαγορίας, είναι έτοιμη να τους εκτοπίσει, να τους αποκλείσει ή να τους κρύψει, με τις πρώτες μέρες του καλοκαιριού, όπου ανοίγει τις αυλαίες της και υποδέχεται το κοινό της.

Ενάντια σε αυτήν την κατάσταση, και με αφορμή τις προβληματικές που τόσο εμείς όσο και άνθρωποι δίπλα μας βιώνουμε, συγκροτήθηκε μια ομάδα προβληματισμού, η οποία στα πλαίσια της διπλωματικής εργασίας με τίτλο “Ευπρόσδεκτοι τουρίστες – ανεπιθύμητοι κάτοικοι: Συλλογικές διαμαρτυρητικές δράσεις στα Χανιά, χρησιμοποιώντας την επανακωδικοποίηση του Brecht και του Artaud στο δημόσιο χώρο”, πραγματοποίησε δράσεις τοποθετημένες σε δημόσιους χώρους – σύμβολα της τουριστικοποίησης. Οι δράσεις αυτές, υιοθετώντας θεατρικά στοιχεία επανακωδικοποιημένα στην πόλη, προσπαθούν είτε να σχολιάσουν και να καυτηριάσουν τη δεδομένη προβληματική κατάσταση, είτε να αναδείξουν αόρατες πτυχές της.

Σε αυτήν την εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί μια συνοπτική παρουσίαση της διαδικασίας που ακολουθήσαμε και θα προβληθούν τα βίντεο των δράσεων που πραγματοποιήθηκαν από 30/5 έως 5/6 και των συζητήσεων – συνεντεύξεων που τις τροφοδότησαν. Θα επιχειρήσουμε έπειτα να γίνει μία συζήτηση πάνω στην τουριστικοποίηση της πόλης και στον τρόπο δράσης ενάντια σε αυτήν.

Η εκδήλωση φιλοξενείται από την κατάληψη Ρόζα Νέρα, η οποία στήριξε και τροφοδότησε το μεγαλύτερο κομμάτι της διαδικασίας.
Θα ακολουθήσει το καθιερωμένο καφενείο της Πέμπτης!

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αδειάζει πάλι την Ντόρα το ΥΠΕΞ για το Κόσοβο

Αποστάσεις από τη Ντόρα Μπακογιάννη παίρνει εκ νέου το...

Ακύρωσε ο Ερντογάν την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο

Ακύρωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την προγραμματισμένη για τις...