Ζίζεκ: “To όνομα του εχθρού σήμερα δεν είναι καπιταλισμός ή αυτοκρατορία. Είναι δημοκρατία” | Βίντεο

1 Σχόλιο

Έχουμε το δικαίωμα να δίνουμε μάχες απέναντι σε μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση. Είχαμε θέσει αυτή την ερώτηση στον Σλοβένο φιλόσοφο Σλαβόι Ζίζεκ στα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ Catastroika.

Η απάντησή του αφορούσε ένα εντελώς διαφορετικό πολιτικό πλαίσιο στην Ελλάδα και ενδεχομένως σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αποφασίσαμε όμως να την αναρτήσουμε και πάλι θέλοντας να εξετάσουμε την αντοχή της στο χρόνο και τον πολιτικό χώρο.

Ένα επικίνδυνο αλλά και συναρπαστικό παιχνίδι στοχασμού με αυτό που ο ίδιος αποκαλεί φετιχισμό της δημοκρατίας.

"Sponsored links"

Λέει μεταξύ άλλων: “O Mπαντιού στο απόγειο της προκλητικότητάς του είπε: “To όνομα του εχθρού σήμερα δεν είναι καπιταλισμός ή αυτοκρατορία. Είναι δημοκρατία”.

Δείτε το σχετικό απόσπασμα:

info-war.gr

 

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

1 Σχόλιο

  1. Πάνος Σοροπίδης

    Τι άθλιος τίτλος είναι πάλι αυτός; Ποιος σας είπε πως Δημοκρατία σημαίνει εκλέγω κυβερνήτες για να αποφασίζουν εν λευκώ για ολόκληρο λαό; Αυτό ήταν η Δημοκρατία των Αθηναίων μωρέ; Για διαβάστε κανένα βασικό εγχειρίδιο πολιτικής επιστήμης. Ο σημερινός θεσμός του Πρωθυπουργού αποτελεί αναβίωση του θεσμού του αισυμνήτη, του εκλεγμένου δηλαδή από το λαό άρχοντα που είχε την απόλυτη κυριαρχία όπως ακριβώς τώρα ο Πρωθυπουργός. Ουδείς όμως διανοήθηκε να αναφέρει το αρχαϊκό σύστημα αυτό ως Δημοκρατικό. Γιατί ονομάζουμε σήμερα δημοκρατία και αντιπροσώπευση ένα σύστημα που δεν είναι τίποτα από τα δύο; Τι εμμονή στον πολιτικό αναλφαβητισμό είναι αυτή που χαρακτηρίζει τον άνθρωπο του 21ου αιώνα; Κατά τα άλλα τον μουσάτο τον βαφτίσαμε και φιλόσοφο. Αριστοτέλη διάβασε ποτέ του ο “φιλόσοφος”;

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις