Ζωνιανά, το χωριό των πολύτεκνων | Βίντεο

Κανένα σχόλιο

Ίσως πολλοί να μην το γνωρίζουν, αλλά τα Ζωνιανά Μυλοποτάμου διαθέτουν αρετές πολύτιμες για την κοινωνία της Κρήτης και χαρακτηριστικά που, αν μη τι άλλο, τα κάνουν ως χωριό να ξεχωρίσουν από πολλά άλλα μέρη του νησιού.

Η Κοινότητα των Ζωνιανών διαθέτει μια ξεχωριστή όμως ιδιαιτερότητα: Έχει συνεισφέρει σημαντικά στην επίλυση του δημογραφικού προβλήματος της Ελλάδας, καθώς από τους περίπου 1.400 μόνιμους κατοίκους του χωριού, τα ¾ περίπου είναι μέλη πολύτεκνων οικογενειών.

Εδώ, λοιπόν, σε αντίθεση με τα αστικά κέντρα, τα μνημόνια δεν ανέκοψαν τις γεννήσεις. Το σύνολο, σχεδόν, έχει από τέσσερις απογόνους και πάνω. Κι αυτό, γιατί, όπως λένε οι ίδιοι οι κάτοικοι τα πολλά παιδιά είναι ευτυχία.

"Sponsored links"

Και βέβαια, ο… πρωταθλητισμός των ζευγαριών σε γεννήσεις, δεν είναι σημερινό φαινόμενο αλλά μεταφέρεται από γενιά σε γενιά εδώ και αιώνες.

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός, ότι το ορεινό κεφαλοχώρι δεν εγκαταλείπεται από τους νέους, πολλοί από τους οποίους το επιλέγουν για τόπο μόνιμης εγκατάστασης και, σχεδόν, στο σύνολό τους απασχολούνται με την κτηνοτροφία. Έτσι σήμερα, επί συνόλου 1.700 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, επέλεξαν για μόνιμη κατοικία τους το χωριό πάνω από 1.300 άτομα και από αυτά τα 800 με 1000 είναι κάτω των 40 χρόνων.

Μοναδικό παράπονο όσων επέλεξαν να ζήσουν και να τεκνοποιήσουν στα Ζωνιανά, είναι πως το κράτος όπως λένε δεν δίνει τα απαιτούμενα κίνητρα ώστε να συνεχιστεί η άτυπη αυτή παράδοση της πολυτεκνίας, αφού κάθε χρόνο γίνονται μάρτυρες περικοπών σε επιδόματα τέκνων αλλά και επιδομάτων.

Σύμφωνα με το βιογραφικό των Ζωνιανών, οι κάτοικοι μπορεί να ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία και τις αγροτικές καλλιέργειες, ωστόσο  τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια τουριστικής ανάπτυξής της περιοχής λόγω είτε της γιορτής του βοσκού που πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι είτε του σπηλαίου Σφεντόνη και του μουσείου κέρινων ομοιωμάτων.

 

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις