«Η “άνοιξη” της οδού Κοραή;»: Ανοικτή επιστολή Συλλόγου Αρχιτεκτόνων για τη μετατροπή ενός από τους πιο γνωστούς πεζόδρομους των Χανίων σε χώρο… πάρκινγκ αυτοκινήτων

Κανένα σχόλιο

Με επιστολή του ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Χανίων επισημαίνει ότι κυρίως κατά την περίοδο του καλοκαιριού ο πεζόδρομος της Κοραή, όπως και άλλοι πεζόδρομοι, μετατρέπονται σε πάρκινγκ αυτοκινήτων με τον δήμο και την αστυνομία να κάνουν τα στραβά μάτια:

Το τελευταίο χρονικό διάστημα και κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης τουριστικής περιόδου, μια σειρά από δημοσιεύματα και ανακοινώσεις στον τοπικό και ηλεκτρονικό τύπο, φέρνουν για ακόμα μια φορά στην επικαιρότητα ζητήματα που άπτονται της διαχείρισης του δημόσιου χώρου και κατ’ επέκταση, της εικόνας της πόλης των Χανίων και της καθημερινότητας πολιτών και επισκεπτών.

Αποκορύφωμα της ανομίας και της έλλειψης στοιχειώδους συνείδησης αναφορικά με τη διαχείριση του δημόσιου χώρου, είναι το πρόσφατο παράδειγμα της οδού Κοραή. Ενός πεζοδρόμου που καθημερινά και παρανόμως τον διασχίζουν οχήματα αναζητώντας επί τω πλείστον θέσεις στάθμευσης, με την ανοχή της αστυνομίας και του Δήμου Χανίων. Ενός πεζοδρόμου με μεγάλη ιστορική και αρχιτεκτονική αξία, που όλο το χρόνο είναι γεμάτος με ζωή, όχι μόνο όταν τα σχολεία είναι ανοιχτά. Ενός πολύ κομβικού δημόσιου χώρου στο κέντρο της πόλης, ο οποίος συνδέει τον Κήπο και το Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας με τις Ανατολικές Ενετικές Οχυρώσεις και κατ’ επέκταση με το ιστορικό κέντρο. Να σημειωθεί ότι δεν αποτελεί μόνο πέρασμα, αλλά και χώρο στάσης, σημείο συνάντησης, με αρκετές εκδηλώσεις να διεξάγονται κατά καιρούς (η ετήσια εκδήλωση “η άνοιξη της Κοραή”, συναυλίες, παζάρια κτλ).

"Sponsored links"

Προφανώς, το φαινόμενο της ανεξέλεγκτης και παράνομης στάθμευσης δεν εντοπίζεται μόνο στην οδό Κοραή, σε έναν από τους ελάχιστους πεζόδρομους, αλλά επεκτείνεται και σε πλατείες εντός της πόλης των Χανίων και σε πλήθος πεζοδρομίων.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι η συνεχιζόμενη καταπάτηση και συρρίκνωση των ελεύθερων διαθέσιμων χώρων της πόλης μας υποβιβάζει την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας και κυρίως των ατόμων με κινητικά προβλήματα. Όχι μόνο όταν προσπαθούν να παρακάμψουν κάθε λογής εμπόδια, αλλα και όταν προσπαθούν, απλώς να διασχίσουν ένα δρόμο. Η ελεύθερη χρήση του δημόσιου χώρου αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα του πολίτη, για την άσκηση του οποίου η απρόσκοπτη πρόσβαση αποτελεί ουσιώδες προαπαιτούμενο.

Στο πλαίσιο αυτό, καλούμε τους αρμόδιους, το Δήμο Χανίων και την Τροχαία, να διευθετήσουν άμεσα το ανωτέρω πρόβλημα και να αποκαταστήσουν την ομαλή λειτουργία του πεζόδρομου, όπως βέβαια και να επιλύσουν τα αντίστοιχα προβλήματα σε ολόκληρη την πόλη. Επίσης, καλούμαστε εμείς, οι ίδιοι οι πολίτες, να αλλάξουμε νοοτροπία και να σεβόμαστε τη δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης όλων μας στους δημόσιους χώρους, όπως και να προστατεύουμε με κάθε τρόπο την αρχιτεκτονική και πολιτιστική μας κληρονομιά και γενικότερα την αισθητική της πόλης.

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις