Η κλιματική αλλαγή αναδιαμορφώνει τους χάρτες

Κανένα σχόλιο

Η κλιματική αλλαγή αναδιαμορφώνει μέρη του πλανήτη που δεν είχαμε φανταστεί ότι μπορούν να αλλάξουν (ή απλά αδιαφορούσαμε). Από ερήμους μέχρι καλλιεργήσιμες περιοχές

Γιατί μας ενδιαφέρει: Αυτές οι αλλαγές προμηνύουν προβλήματα στη διατροφή μας και οδηγούν σε ανασφάλεια, με τις μεγαλύτερες γεωργικές χώρες να αντιμετωπίζουν τα περισσότερα εξ αυτών  λόγω παρασίτων, κυμάτων καύσωνα, ξηρασιών, πλυμμηρών και άλλων απειλών που επηρεάζουν την παραγωγή.

Ποιος επισήμανε το πρόβλημα: Ο καθηγητής Νίκολα Τζόουνς από το Πανεπιστήμιο του Yale με τη μελέτη του «Η ανασύνταξη του χάρτη: Πώς μεταβάλλονται οι κλιματικές ζώνες του κόσμου».

"Sponsored links"

Σύμφωνα με αυτή:

Η αλλαγή του κλίματος κυριολεκτικά επαναπροσδιορίζει τις γραμμές στο χάρτη. Πλέον αλλάζουν τα όρια μέχρι που μπορεί να φτάσει το καλλιεργημένο σιτάρι, μέχρι πόσο μπορούν να μετατοπιστούν οι ανεμόμυλοι,  μέχρι που μπορούν να φτάσουν οι έρημοι, ακόμα και μέχρι πόσο μπορούν λιώσουν οι πάγοι.

Η μεγάλη εικόνα: Με την υπερθέρμανση του πλανήτη αλλάζει η διατροφή των ανθρώπων, η κατανάλωση του πόσιμου νερού, η ίδια η ασφάλεια των ανθρώπων. Πλέον ζουν σε περιοχές που πλήττονται από πλημμύρες, ξηρασίες ή καύσωνες.

Μερικά από τα ευρήματα:

  • Οι τροπικές ζώνες θερμαίνονται όλο και περισσότερο (0,5 βαθμό Κελσίου) ανά δεκαετία
  • Από το 1902 η έρημος Σαχάρα έχει επιμηκυνθεί κατά 10%
  • Στις ΗΠΑ, το όριο μεταξύ των άγονων δυτικών πεδιάδων και της υγρότερης, ανατολικής περιοχής έχει μετατοπιστεί περίπου 140 μίλια ανατολικά από το 1980.
  • Το Tornado Alley – ένα hotspot για το σχηματισμό ανεμοστρόβιλων στις ΗΠΑ – έχει μετατοπιστεί 500 μίλια ανατολικά από τα μέσα της δεκαετίας του ’80.

AXIOS 

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις