Η Μακεδονία στο Βυζάντιο, ο Κύριλλος και το Γλαγολιτικό Αλφάβητο

Κανένα σχόλιο

…..
Το 863 μ.Χ., μετά από αίτημα του Σλάβου ηγεμόνα της Μοραβίας Ρατισλάβου, επί αυτοκράτορα Μιχαήλ του Γ’ ο πατριάρχης Φώτιος επέλεξε τους Μεθόδιο και Κύριλλο για το δύσκολο έργο του εκχριστιανισμού των Σλάβων. Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποίησε ο Κύριλλος ένα νέο αλφάβητο βασισμένο στο ελληνικό, το οποίο μπορούσε να αποδώσει τους φθόγγους της σλαβικής γλώσσας.
Σε αυτό το αλφάβητο που ονομάστηκε Γλαγολιτικό, μετέφρασαν την Αγία Γραφή, πολλά θεολογικά βιβλία όπως επίσης αποσπάσματα απ’ την Χριστιανική Υμνολογία. Επάνω σ’ αυτό στο Γλαγολιτικό αλφάβητο στηρίζεται και η σημερινή Κυριλλική γραφή.

Ορόσημο στην Μακεδονική ιστορία αποτελεί το 961 όταν ο μοναχός Αθανάσιος ίδρυσε την πρώτη Ελληνική μονή στον Άθω και το πρώτο Ελληνικό ιεροδιδασκαλείο γύρω απ’ τον ναό της Αγίας Λαύρας. Το 976-1025 επί Βασιλείου Βουλγαροκτόνου οι αδελφοί Κομητόπουλοι και δη ο Σαμουήλ Κομητόπουλος ορμώμενοι απ’ την Βουλγαρία ξεκίνησαν ληστρικές επιδρομές κατά του Βυζαντίου. Για μια ολόκληρη δεκαετία η Μακεδονία με επίκεντρο την Θεσσαλονίκη, η Θεσσαλία και άλλες βυζαντινές επαρχίες γνώρισαν απερίγραπτες συμφορές. Ο Βασίλειος ο Βουλγαροκτόνος έδωσε τέλος σ’ αυτά.
……

Επιλογή κειμένων από Άννα Κωνσταντουδάκη – Αγγελάκη

"Sponsored links"

Στα : Θεσεις

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις