Η μουσική και οι χοροί επέστρεψαν στην ελεύθερη Ράκκα | Φωτός+Βίντεο

Κανένα σχόλιο

του Ανδρέα Δενεζάκη

Για τρία χρόνια μετά την κατάληψη από τους ισλαμοφασίστες μισθοφόρους του ISIS και την επιβολή του Ισλαμικού Νόμου, της Σαρίας, στην πιο αντιδραστική εκδοχή της, η Μουσική ο Χορός και τα Τραγούδια, ανάμεσα σε πολλά άλλα, είχαν απαγορευτεί στη Ράκκα.

Ο σύγχρονος Μεσαίωνας κράτησε από τον Ιούνη του 2013, όταν η πόλη πέρασε στον έλεγχο του ISIS ο οποίος ανακήρυξε τη Ράκκα πρωτεύουσα του Ισλαμικού Χαλιφάτου Ισλαμικού στις 13 Ιανουαρίου 2014, μέχρι την Τρίτη 17 Οκτώβρη 2017, που οι μαχητές των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), ανακοίνωσαν την απελευθέρωσή της. Η επιχείρηση για την ανακατάληψη της Ράκας ξεκίνησε στις 6 του Ιούνη.

"Sponsored links"

Στις ίδιες πλατείες που ο ISIS τιμωρούσε με εκτελέσεις, ακρωτηριασμούς και μαστιγώματα τους «παραβάτες» του νόμου τους, στις ίδιες πλατείες που λειτουργούσαν τα σκλαβοπάζαρα των αιχμάλωτων γυναικών, στα χρόνια του σκοταδισμού, επέστρεψαν η Μουσική, ο Χορός και τα Τραγούδια. Μετά την απελευθέρωση, η μουσική ακούγεται  στη Ράκκα και οι άνθρωποι χορεύουν και πάλι.

Το πρώτο πράγμα που βλέπει κανείς κατά την άφιξή του στη Ράκκα είναι μια κατεστραμμένη, ερειπωμένη πόλη. Αλλά τα ερείπια της πόλης δεν είναι τίποτα μπροστά στη σκληρότητα και την απάνθρωπη συμπεριφορά που επέβαλε ο ISIS», σημειώνει σε ρεπορτάζ του ο απεσταλμένος του ANF NEWS, Χεϊσέμ Μισλίμ.

Μία νεαρή γυναίκα, η  Semire Qehweci από το χωριό Hawi Alihewa, δήλωσε:

«Ο ISIS είχε εξαφανίσει τη χαρά της ζωής και έκλεψε το νόημα της από μάς. Η κοινωνία είχε μετατραπεί σε μια ομάδα ανθρώπων που μέσα τους ήταν νεκροί. Κανείς δεν μπορούσε να ακούσει μουσική, να επισκεφτεί τους φίλους του, να μαζευτοούν ακόμη και ως οικογένειες. Καταστράφηκαν τα πάντα για τους ανθρώπους. Παρόλο που εξοριστήκαμε και γνωρίζουμε ότι κατεδαφίστηκαν τα σπίτια μας, βρήκαμε πάλι τη χαρά μας. Το πιο σημαντικό, τώρα μπορούμε να χαιρετήσουμε τους γείτονές μας.»

Τις τελευταίες τέσσερις ημέρες δεν υπήρξαν ήχοι πυροβολισμών και εκρήξεων στους δρόμους της Ράκκα. Η μουσική γεμίζει τον αέρα. Οι μαχητές παίζουν παραδοσιακή μουσική από τα οχήματά τους και σπάζουν τη σιωπή. Η πόλη δεν έχει ξεκαθαριστεί εντελώς από τα εκρηκτικά που έβαλαν οι ισλαμοφασίστες μισθοφόροι και οι πολίτες δεν έχουν ακόμα επιστρέψει. Αλλά οι κύριοι δρόμοι και οι πλατείες έχουν καθαριστεί από τα συντρίμμια.

Οι γυναικείες δυνάμεις του YPJ

Η αραβική κοινωνία δεν είναι συνηθισμένη να βλέπει γυναίκες με θάρρος και αυτοπεποίθηση να περπατούν κρατώντας Καλάσνικοφ, έτσι οι μαχήτριες του YPJ προσελκύουν την μεγαλύτερη προσοχή στη Ράκκα και τα περίχωρα. Δεκάδες νεαρές γυναίκες έχουν ήδη προσχωρήσει στο YPJ. Η Ζιλάν Ρεκά  που χορεύει με τις συντρόφισσές της, στο κέντρο δεξιά, είναι μία από αυτές. Η Ζιλάν που στρατεύτηκε στο YPJ πριν από τρεις μήνες, δήλωσε:

«Δεν θα μπορούσα να ονειρευτώ μια άλλη ζωή έξω από το σπίτι. Αλλά η ήττα του ISIS και η απελευθέρωση της Ράκκα από τα χέρια των γυναικών άλλαξε τη ζωή μου. Τα μάτια μου άνοιξαν και αποφάσισα να συμμετάσχω για να δημιουργήσω τη ζωή που αξίζουν οι γυναίκες της Ράκκα.»

"Sponsored links"

imerodromos.gr

Στα : Κόσμος

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις