Κι όμως οι εταίροι στην Ε.Ε. θέλουν να προχωρήσουν κανονικά οι πλειστηριασμοί στην Ελλάδα εν μέσω επιδημίας κορωνοϊού!: “Θα επιβραβευθούν πάλι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές”, λένε τα κοράκια

Κανένα σχόλιο

Αρνητική ήταν η αντίδραση των Θεσμών στο λογικό αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης  για παράταση του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Επί σχεδόν 5 ώρες, η ελληνική πλευρά παρέθετε τα αυτονόητα επιχειρήματα για την ανάγκη διατήρησης του ισχύοντος πλαισίου, έως ότου ομαλοποιηθούν τα πράγματα και τα νοικοκυριά επιστρέψουν σε μια σχετική κανονικότητα. Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες, ειδικά ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ, αρνούνταν να μπουν σε μια τέτοια συζήτηση.

Το κλίμα είχε φανεί από τη Δευτέρα, όταν έγιναν ή μάλλον δεν έγιναν οι πρώτες τεχνικές συζητήσεις, καθώς οι ξένοι τεχνοκράτες διαμήνυσαν ότι δεν τίθεται καν ζήτημα παράτασης. Τη σκυτάλη πήραν χθες οι επικεφαλής των Θεσμών, οι οποίοι δεν φαίνονται να συνειδητοποιούν την κρισιμότητα της κατάστασης.

"Sponsored links"

«Θα υπονομευτεί η ήδη χαλαρή κουλτούρα πληρωμών, θα επιβραβευθούν πάλι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές» ήταν το βασικό επιχείρημα, ενώ το θερμόμετρο χτύπησε «κόκκινο» όταν οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες εγκάλεσαν τις ελληνικές Αρχές ότι πάνε να φορτώσουν στις τράπεζες και την κρίση του κορωνοϊού, μετά την κρίση Χρέους που οδήγησε σε ανακεφαλαιοποιήσεις!

Η ελληνική πλευρά ανέδειξε τα γεγονότα, δηλαδή την πρωτοφανή ζημιά στην οικονομία. «Έχουμε όλο τον κόσμο με επιδόματα αυτήν τη στιγμή, προσπαθούμε να ανακόψουμε το κύμα απολύσεων, αναμένουμε ανάκαμψη ως το τέλος του χρόνου, οπότε τότε θα το ξαναβάλουμε στο σχεδιασμό», ήταν τα βασικά επιχειρήματα, που δεν χρειάζονται περαιτέρω στοιχειοθέτησης και ανάλυσης για να γίνουν αντιληπτά. Η απάντηση των Θεσμών ήταν ψυχρή: «Οι τράπεζες δεν κάνουν κοινωνική πολιτική. Αν δεν μπορούν αυτά τα νοικοκυριά να αντεπεξέλθουν, πτωχεύστε τα και δώστε την ευκαιρία να κάνουν νέο ξεκίνημα»!

Το «αγκάθι» των κόκκινων δανείων

Το ζήτημα που φαίνεται να προβληματίζει τους ξένους τεχνοκράτες είναι ότι τα «κόκκινα» δάνεια στην Ελλάδα φαίνονται στους ισολογισμούς των τραπεζών, σε αντίθεση με αυτό που προβλέπει π.χ. ο αντίστοιχος Ισπανικός νόμος. Τι ισχύει στη χώρα της Ιβηρικής; Απαγορεύεται η έξωση των νοικοκυριών, αλλά τα σπίτια περνάνε στην ιδιοκτησία των τραπεζών, οι οποίες εμφανίζουν έτσι «καθαρούς» ισολογισμούς.

Το ραντεβού ανανεώθηκε μάλλον χαλαρά για σήμερα, ωστόσο ο αναμενόμενος νέος τηλεμαραθώνιος του Eurogroup ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες νέων διαβουλεύσεων για την α’ κατοικία, πόσο μάλλον όταν η διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών είναι χαώδης. Με δεδομένο, δε, ότι ακολουθεί η Μεγάλη Εβδομάδα των Καθολικών, όλα δείχνουν ότι πάμε για θρίλερ της τελευταίας στιγμής, αφού το ισχύον πλαίσιο εκπνέει στο τέλος του μήνα. Υπενθυμίζεται ότι η τρέχουσα αξιολόγηση συνδέεται με εκταμίευση περίπου 640 εκατ. Ευρώ από ANFA- SMP αλλά και με το αίτημα της Αθήνας για χρήση αυτών των πόρων για επενδύσεις και όχι αποπληρωμή Χρέους.

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις