ΚΚΕ Χανίων: Ο τουρισμός ως “ατμομηχανή” και “βαριά βιομηχανία” της ελληνικής οικονομίας μας οδηγεί σε πιο βαθιά κρίση

Κανένα σχόλιο

Η Κομματική Οργάνωση Βάσης Τουρισμού – Επισιτισμού του ΚΚΕ στα Χανιά με ανακοίνωσή της αναφέρεται στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί λόγω των μέτρων για την πανδημία στον τουρισμό και για τους εργαζόμενους:

Ο Πραγματικός Ιός είναι ο καπιταλισμός.

Μένουμε Δυνατοί, για να μην πληρώσουμε ξανά την κρίση τους.

"Sponsored links"

Η κατάσταση που διαμορφώνεται στον κλάδο του Τουρισμού και οι επιπτώσεις της πανδημίας σε αυτόν απασχολούν σχεδόν το σύνολο της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων τόσο του Νομού Χανίων, όσο και πανελλαδικά. Η Κομματική Οργάνωση Τουρισμού-Επισιτισμού Ν.Χανίων του ΚΚΕ απευθύνεται στους χιλιάδες εργαζόμενους που πλήττονται. Οι εξελίξεις στον μεγάλο αυτό κλάδο της οικονομίας σε συνθήκες πανδημίας μπορούν να καταρρίψουν τους μύθους που παπαγαλίζουν τα αστικά κόμματα, η ΕΕ και οι ενώσεις της μεγαλοεργοδοσίας.

Μύθος 1ος:  Στην προσπάθεια ανάκαμψης του Τουρισμού είμαστε όλοι μαζί.

Θέλουν να μας πείσουν ότι τα συμφέροντα των μεγαλοξενοδόχων, των μεγαλοεργοδοτών της εστίασης είναι τα ίδια με αυτά των εργαζομένων του κλάδου.Η αλήθεια όμως φαίνεται από όσα ζούμε κάθε σεζόν στους χώρους δουλειάς, αλλά και από τα επίσημα στοιχεία.Όλα  τα προηγούμενα χρόνια δεν μοιραστήκαμε τα κέρδη τους. Τώρα μας ζητάνε να κάνουμε υπομονή για να μοιραστούμε την  χασούρα.

Κέρδη Τουριστικού Κεφαλαίου στην Κρήτη την εξαετία 2013-2019 : 22 δίς ευρώ

Μόνο το 2018 οι μεγαλοξενοδόχοι της Κρήτης είδαν στα ταμεία τους: 3,2 δίς ευρώ

Από το 2012 με την υπογραφή των συμβιβασμένων πλειο-ψηφιών στο εργατικό κίνημα η ΚΣΣΕ μειώθηκε κατά 14%.

50.000 εργαζόμενοι του κλάδου στην Κρήτη από αυτά τα 3,2 δίς ευρώ μοιράστηκαν 150 εκατομμύρια. Ποσοστό 5%

Μύθος 2ος: H κυβέρνηση προσπάθησε να μειώσει τις επιπτώσεις της πανδημίας, να τονώσει την οικονομία.

Από την μία οι εποχιακά εργαζόμενοι αναγκάζονται να ζήσουν με 9 ευρώ την ημέρα. Ακόμα και αυτό το ισχνό επίδομα των 534 ευρώ πιστώνεται στους λογαριασμούς των δικαιούχων κουτσουρεμένο και με μεγάλη καθυστέρηση.

"Sponsored links"

Την ίδια στιγμή  δεν πάρθηκε κανένα μέτρο ώστε να παγώσουν οι πληρωμές σε λογαριασμούς ΔΕΚΟ, σε δανειακές υποχρεώσεις, να προστατευθεί η λαϊκή κατοικία από πλειστηριασμούς.

Από την άλλη τεράστια πακέτα ενίσχυσης κατευθύνθηκαν στα ταμεία των μονοπωλιακών ομίλων. Μηδενισμός προκαταβολής φόρου, επιστρεπτέα προκαταβολή, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών στις εποχικές επιχειρήσεις μέχρι τον Οκτώβρη, ήταν μόνο μερικά από τα «δώρα» της κυβέρνησης στο τουριστικό κεφάλαιο. Ήδη το τουριστικό κεφάλαιο τρίβει τα χέρια του και σχεδιάζει πως θα επενδύσει τα 72 δις που εξασφάλισε η κυβέρνηση από την ΕΕ για λογαριασμό του.

Μύθος 3ος: Η κυβέρνηση πήρε έγκαιρα μέτρα προστασίας της Υγείας. Ευτυχώς που δεν γίναμε Ιταλία….

Κουνάνε το δάχτυλο στον λαό , δείχνουν σαν υπεύθυνη την νεολαία , υπερθεματίζουν για την ατομική ευθύνη των εργαζομένων στην τήρηση των μέτρων. Στο όνομα να μην χτυπηθεί το «τουριστικό» προϊόν…….             Άφησαν τις αεροπορικές εταιρείες να ταξιδεύουν με πληρότητα 100% ,τα καράβια με πληρότητα 85% γιατί όπως δήλωναν κυνικά :« δεν συμφέρει λειτουργήσουν αν δεν έχουν πληρότητα ικανή», ενώ πραγματοποιούσαν δειγματοληπτικά τεστ με μόνο το 12% των τουριστών να έχει ελεγχθεί .

Η κυβέρνηση της Ν.Δ δεν πρωτοτυπεί, συνεχίζει να υλοποιεί μια αντιλαϊκή πολιτική , παίζοντας στα ζάρια την Υγεία του λαού. Υλοποίησαν λέξη προς λέξη αυτό που ζητούσαν οι ξενοδόχοι : «Nα μην αναλύεται η χωρική κατανομή των κρουσμάτων ώστε να μην στοχοποιούνται οι περιοχές που έχουν κρούσματα». Η πολιτική αυτή οδήγησε σε επικίνδυνες μεθοδεύσεις από την πλευρά της μεγαλοεργοδοσίας εν μέσω της τουριστικής σεζόν.

Εργαζόμενοι σε όλη την Ελλάδα αλλά και στα Χανιά καταγγέλλουν ότι δεν έκαναν δωρεάν τέστ ακόμα και όταν στην επιχείρηση που εργάζονται βρέθηκε συνάδελφος τους θετικός στον ιό.

Αντίστοιχα το δικαίωμα της δωρεάν πρόσβασης στην Υγείας, της πρόληψης, της εφαρμογής μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς αντιμετωπίζεται σαν κόστος διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις. Αξίζει μόνο να σημειωθεί ότι συγκρίνοντας τον Ιούνη του 2020 με τον Ιούνη του 2013 (όπου δεν υπήρχε πανδημία) το μόνιμο υγειονομικό προσωπικό έχει μειωθεί κατά 14%. Είναι η πολιτική που αντί να επιτάξει τις υποδομές των ιδιωτικών κλινικών, να καλύψει τα 30000 κενά Υγειονομικών που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα και να αυξήσει τις ΜΕΘ του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, αποζημίωσε τον ιδιωτικό τομέα δίνοντας 1500 ευρώ ημερησίως για κάθε κρεβάτι.

Η δίκαιη οργή και αγανάκτηση, να γίνει ο οργανωμένος αγώνας για την ανατροπή!

Το ΚΚΕ καλεί κάθε  εργαζόμενο  που πλήττεται να καταρρίψει τους μύθους τους!

Οι εξελίξεις στον τουρισμό απογυμνώνουν πλήρως το αφήγημα της κυβέρνησης της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων για την “εξωστρέφεια” της ελληνικής οικονομίας. Ο τουρισμός ως “ατμομηχανή” και “βαριά βιομηχανία” της ελληνικής οικονομίας, που αποτέλεσε τη βάση της αστικής πολιτικής, όχι απλά δεν έχει θετικό πρόσημο, αλλά και οδηγεί την εγχώρια καπιταλιστική οικονομία να αντιμετωπίζει πολύ βαθύτερη κρίση απ’ τις άλλες χώρες της ΕΕ. Την ίδια στιγμή όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις υπονόμευσαν υπαρκτές και κρίσιμες παραγωγικές δυνατότητες της χώρας που δεν αποτελούσαν “συγκριτικό πλεονέκτημα” για τα κέρδη των επενδυτών.

Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι το «θαύμα» της τουριστικής ανάπτυξης δεν ευνόησε τους εργαζομένους, τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες και αυτοαπασχολούμενους. Αντίθετα η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα πλήρωσαν πολύ ακριβά τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Προϋπόθεση του «τουριστικού» θαύματος ήταν η εντατικοποίηση της εργασίας και η μείωση μισθών. Αντίστοιχα η γενίκευση του «all-inclusive», η κυριαρχία στην αγορά μεγάλων tour operator και μονοπωλιακών ομίλων, η ολοένα και μεγαλύτερη στήριξη τους από το καπιταλιστικό κράτος, οδήγησε σε αδιέξοδα χιλιάδες μικρομεσαίους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους του κλάδου. Ταυτόχρονα όλα αυτά τα χρόνια παραμένει άπιαστο όνειρο το δικαίωμα στην αναψυχή και στις διακοπές για την λαϊκή οικογένεια.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους στον κλάδο του Τουρισμού και της Εστίασης να μην δεχτούν την θυσία και άλλων δικαιωμάτων τους, στο όνομα να ξεπεραστεί μια ακόμα καπιταλιστική κρίση. Η ελπίδα βρίσκεται στον αγώνα των εργαζομένων, στην οργάνωση της αντίστασης σε κάθε χώρο δουλειάς, στην κοινωνική συμμαχία της εργατικής τάξης με τους μικρομεσαίους αυτοαπασχολούμενους και ΕΒΕ της Πόλης, την φτωχή και μεσαία αγροτιά της Υπαίθρου.

Στην οργάνωση και στην επιτυχία αυτών των αγώνων πρωτοστάτησαν οι κομμουνιστές μέσα και έξω από την Βουλή. Ακόμα και μέσα στην καραντίνα το ΚΚΕ με σύνθημα: « Μένουμε δυνατοί» κάλεσε την εργατική τάξη της χώρας να μην συναινέσει στον σφαγιασμό των εργασιακών και κοινωνικών της δικαιωμάτων. Η σιγή νεκροταφείου που τόσο η κυβέρνηση καλούσε τον λαό , όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ με το δικό του «θα λογαριαστούμε μετά» έσπασε από τους ίδιους τους αγώνες των εργαζομένων, που συνεχίζονται μέχρι και σήμερα.

Αποδείχτηκε ότι όσες κατακτήσεις κατάφεραν να αποσπάσουν οι εποχιακά εργαζόμενοι τις κατέκτησαν με τις μαζικές κινητοποιήσεις τους που οργανώνονται σε όλη την Ελλάδα. Όσο δυναμώνουν οι αγώνες με ταξικό περιεχόμενο, μπαίνει στο στόχαστρο το ίδιο το σύστημα της εκμετάλλευσης, τόσο οι μεγαλοεργοδότες και το πολιτικό τους προσωπικό θα αναγκάζονται να κάνουν παραχωρήσεις στην εργατική τάξη.

Αυτό που δεν μπορούν να κρύψουν είναι ότι τα τεράστια τουριστικά συγκροτήματα, τα 4αστερα και 5αστερα ήταν κουφάρια χωρίς την δουλειά των ίδιων των εργαζομένων.

To KKE σε καλεί να συναντηθούμε στον αγώνα για το γκρέμισμα του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος που ζούμε, για την οικοδόμηση ενός νέου κοινωνικού συστήματος, όπου ο εργαζόμενος θα είναι απαλλαγμένος από τα δεσμά της εκμετάλλευσης, του σοσιαλισμού-κομμουνισμού. Σε ένα τέτοιο σύστημα οι διακοπές μπορούν να γίνουν κοινωνικό δικαίωμα για όλους τους εργαζομένους. Σε μια τέτοια εξουσία οι εργαζόμενοι δεν θα ήταν αναγκασμένοι να εργάζονται εποχιακά και να τρέχουν στις ουρές της ανεργίας τον χειμώνα, καθώς το δικαίωμα για διακοπές θα είναι κατοχυρωμένο για όλους τους εργαζόμενους.

Η χώρα μας έχει τεράστιο φυσικό πλούτο, παραγωγικές δυνατότητες, έμπειρο εργατικό δυναμικό που αν αξιοποιηθεί προς όφελος του λαού, μπορούν να ικανοποιηθούν όλες οι σύγχρονες ανάγκες του.

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις