13.8 C
Chania
Saturday, April 27, 2024

Κρήτη: Συνταξιοδοτείται ο Λοιμωξιολόγος Αχιλλέας Γκίκας

Ημερομηνία:

Συνταξιοδοτείται μετά από 30 χρόνια σημαντικής επιστημονικής δράσης, ο καθηγητής Εσωτερικής Παθολογίας και Μολυσματικών Ασθενειών του Πανεπιστημίου Κρήτης και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τον κορωνοϊό του ΕΟΔΥ, λοιμωξιολόγος κ. Αχιλλέας Γκίκας.

Με καταγωγή από την Ελασσόνα Θεσσαλίας, ο καθηγητής Αχιλλέας Γκίκας “πολιτογραφήθηκε” Κρητικός, καθώς ζει και εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Κρήτης εδώ και πάνω από 30 χρόνια. Η είδηση της συνταξιοδότησής του, εν μέσω πανδημίας, προκαλεί ανάμικτα συναισθήματα, ωστόσο παρήγορο είναι ότι γεγονός ότι θα παραμείνει στην Επιτροπή των “Σοφών” του ΕΟΔΥ, προσφέροντας την πλούσια επιστημονική του γνώση, αναγνωρισμένη στην Ελλάδα και το εξωτερικό, στους τρόπους περιορισμού και καταπολέμησης του κορωνοϊού στη χώρα μας. Επίσης θα παραμείνει με την οικογένειά του στην Κρήτη που τον αγκάλιασε και που αγάπησε.

Σύντομο βιογραφικό του Καθηγητή Αχιλλέα Γκίκα

Ο Αχιλλέας Γκίκας, Καθηγητής Εσωτερικής Παθολογίας και Μολυσματικών Ασθενειών του Πανεπιστημίου Κρήτης, κατέχει πτυχίο και διδακτορικό δίπλωμα από την Ιατρική Σχολή Αθηνών. Εξειδικεύτηκε στις Λοιμώξεις και την Τροπική Ιατρική στα νοσοκομεία Pitie-Salpetriere και Bichat-Claude-Bernard στο Παρίσι (1986-90) και έλαβε το Diplome Interuniversitaire de Strategie Globale en Hygiene Hospitaliere από το Πανεπιστήμιο Claude Bernard Lyon1 και το Ινστιτούτο Merieux (1993). Παρακολούθησε το «Cours de l ‘Institute Pasteur» και έλαβε το «Πιστοποιητικό της Τροπικής Μικροβιολογίας (1994)».

Εργάστηκε στην Κρήτη από το 1990 και διετέλεσε επικεφαλής του τμήματος Παθολογίας – Λοιμώξεων και της μονάδας ελέγχου μόλυνσης στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου. Επίσης, ήταν επικεφαλής του εργαστηρίου Λοιμώξεων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Διορίστηκε πρόεδρος της ομάδας εργασίας ESCAR / ESCMID (2008-11), Συντονιστής της Εθνικής Επιτροπής Επιτήρησης και Ελέγχου Λοιμώξεων στο Υπουργείο Υγείας (ΚΕΕΛΠΝΟ) 2011 και του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς για την επιτήρηση και τον έλεγχο των νοσοκομειακών λοιμώξεων στο ΕΚΠΕΝ (2010-13)). Ήταν μέλος της πρώτης διευθύνουσας επιτροπής της EUCIC / ESCMID (2014). Η επιστημονική του δραστηριότητα περιλαμβάνει περισσότερα από 120 άρθρα, προσκεκλημένος 80 διαλέξεων σε τοπικά και διεθνή συνέδρια και πάνω από 2500 αναφορές.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αδειάζει πάλι την Ντόρα το ΥΠΕΞ για το Κόσοβο

Αποστάσεις από τη Ντόρα Μπακογιάννη παίρνει εκ νέου το...

Ακύρωσε ο Ερντογάν την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο

Ακύρωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την προγραμματισμένη για τις...