Κρήτη: O δεκάλογος του ποιοτικού ελαιολάδου

Κανένα σχόλιο

Απλές αλλά ουσιαστικές οδηγίες για όλα τα κρίσιμα σημεία ποιότητας από τον ελαιώνα μέχρι το ελαιουργείο και από την αποθήκευση μέχρι την τυποποίηση, εξέδωσε το Εργαστήριο Οργανοληπτικής Αξιολόγησης Ελαιολάδου του ΑΣ Ρεθύμνου με την ευκαιρία της νέας ελαιοκομικής περιόδου, στοχεύοντας στην καλύτερη προετοιμασία όλων των εμπλεκομένων.

Με αφορμή τη νέα ελαιοκομική περίοδο, το Εργαστήριο Οργανοληπτικής Αξιολόγησης Ελαιολάδου του ΑΣ Ρεθύμνου υλοποιεί ένα πλέγμα δράσεων, αφενός για την καλύτερη προετοιμασία όλων των εμπλεκομένων με την παραγωγή και διακίνησή του ελαιολάδου και αφετέρου στην αναβάθμιση της ποιότητάς του.

Συγκεκριμένα:

"Sponsored links"

 • Ανέπτυξε μαζί με τους συνεργάτες του τον «δεκάλογο του ποιοτικού ελαιολάδου» στον οποίο δίδονται απλές αλλά ουσιαστικές οδηγίες για όλα τα κρίσιμα σημεία ποιότητας από τον ελαιώνα μέχρι το ελαιουργείο και από την αποθήκευση μέχρι την τυποποίηση.
 • Πραγματοποίησε ενημερωτική ημερίδα για θέματα ποιότητας αλλά και οργανοληπτικής αξιολόγησης ελαιολάδου, σε επαγγελματίες του χώρου, το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου
 • Σε τακτά διαστήματα διοργανώνει εκπαιδευτικά σεμινάρια γύρω από την καλλιέργεια, την ποιότητα αλλά και την οργανοληπτική αξιολόγηση ελαιολάδου.

O δεκάλογος του ποιοτικού ελαιολάδου

 1. Διατηρούµε τον ελαιώνα µας σε καλή ισορροπία εφαρµόζοντας σωστές καλλιεργητικές φροντίδες στον κατάλληλο χρόνο (κλάδεµα, λίπανση, άρδευση, έλεγχο ασθενειών και ζιζανίων), για να εξασφαλίσουµε υγιή δένδρα και ποιοτικό ελαιόκαρπο (χωρίς επιµολύνσεις, µε σωστό βάρος και σε καλή κατάσταση).
 2. Χρησιµοποιούµε µόνο εγκεκριµένα για την ελαιοκαλλιέργεια σκευάσµατα, τηρώντας τους ελάχιστους χρόνους και αποφεύγοντας τυχόν επιµολύνσεις, προστατεύοντας παράλληλα το πολύτιµο περιβάλλον µας.
 3. Προγραµµατίζουµε την συγκοµιδή όταν ο ελαιόκαρπος είναι σε κατάλληλο στάδιο ωρίµανσης (αποφεύγουµε να είναι υπερώριµος) και µε ιδιαίτερη προσοχή για να µην τραυµατιστεί από τα ραβδιστικά, πάνω στα δίκτυα ελαιοσυλλογής κ.λπ. Αποφεύγουµε την χρήση αλυσοπρίονου ταυτόχρονα µε την συγκοµιδή, για να µην έχουµε επιµολύνσεις από ορυκτέλαια στο ελαιόλαδο.
 4. Για την µεταφορά του ελαιόκαρπου στο ελαιουργείο, χρησιµοποιούµε καθαρά τελάρα όπου είναι εφικτό, (ΠΟΤΕ πλαστικά σακιά) και φροντίζουµε να γίνεται η έκθλιψη την ίδια ηµέρα.
 5. Επιµένουµε για σχολαστική καθαριότητα σε όλα τα µηχανήµατα του ελαιουργείου (σπαστήρας, µαλακτήρες, decanter, διαχωριστήρες και σωληνώσεις), για χαµηλές θερµοκρασίες ελαιοζύµης (µέση 27°C / µέγιστη 30°C) και σωστό χρόνο παραµονής στους µαλακτήρες (µέγιστος 45 λεπτά, ανάλογα µε την ποικιλία και το στάδιο ωρίµανσης).
 6. Φροντίζουµε για προσεκτικό χειρισµό των διαφορετικών παρτίδων ελαιολάδου µέσα στο ελαιουργείο και για να αποφύγουµε τυχόν υποβάθµισή λόγω ανάµιξης µε άλλη παρτίδα χαµηλότερης ποιότητας ή διαφορετικού οργανοληπτικού προφίλ.
 7. Αποθηκεύουµε το πολύτιµο ελαιόλαδό µας ΠΑΝΤΑ σε πολύ καθαρές και ανοξείδωτες δεξαµενές, χωρίς οσµές η υπολείµµατα προηγούµενων παρτίδων (µούργες) και σε ελεγχόµενες συνθήκες, δηλ. χαµηλές θερµοκρασίες (κάτω από 20°C αν είναι δυνατόν) και να παραµένουν πάντα γεµάτες οι δεξαµενές ή να χρησιµοποιούµε αδρανές αέριο για αποφυγή υποβάθµισης της συνολικής ποιότητας του.
 8. Επιδιώκουµε φιλτράρισµα του ελαιολάδου το συντοµότερο δυνατόν, για να µην υποβαθµιστεί η ποιότητά του από την υγρασία και τα τυχόν στερεά κατάλοιπα της διαδικασίας ελαιοποίησης.
 9. Φροντίζουµε να γίνεται ανάλυση ποιοτικών χαρακτηριστικών (οργανοληπτική / χηµική), σε κάθε παρτίδα ελαιολάδου ΠΡΙΝ την ανάµειξή της µε άλλες ή την τυποποίησή της.
 10. Ελέγχουµε ΠΑΝΤΑ τους κυριότερους παράγοντες υποβάθµισης σε όλα τα στάδια παραγωγής και διαχείρισης του ελαιολάδου µας, που είναι η θερµοκρασία, το φως, το οξυγόνο, η υγρασία και ο χρόνος.

Εργαστήριο Οργανοληπτικής Αξιολόγησης Ελαιολάδου

Το Εργαστήριο Οργανοληπτικής Αξιολόγησης Ελαιολάδου του Α.Σ. Ρεθύµνου διαπιστεύτηκε αρχικά το 2012 από το Εθνικό Σύστηµα Διαπίστευσης (Ε.ΣΥ.Δ.). Σήµερα λειτουργεί σε σύγχρονες εγκαταστάσεις, ενώ η έµπειρη οµάδα δοκιµαστών του και η ίδια η διαδικασία αξιολόγησης, είναι διαπιστευµένα κατά το πρότυπο ISO 17025 από το Ε.ΣΥ.Δ. για την αξιολόγηση δειγµάτων και για την έκδοση εκθέσεων οργανοληπτικών δοκιµών παρθένων ελαιολάδων.

Το εργαστήριο µε πολύχρονη εμπειρία στον χώρο του ελαιολάδου και της ποιότητας, στηρίζει και προβάλει αποτελεσµατικά το Ελληνικό ελαιόλαδο µέσα από ένα πλέγµα υπηρεσιών και δράσεων:

 • Οργανοληπτική αξιολόγηση δειγμάτων ελαιολάδου και έκδοση αντίστοιχου πιστοποιητικού αξιολόγησης.
 • Διοργάνωση εκπαιδευτικών ηµερίδων και σεμιναρίων µε θέματα ελαιοκομίας, ποιότητας, οργανοληπτικής αξιολόγησης, ελαιοποίησης, marketing κ.λπ.
 • Συμμετοχή σε διεθνείς διαγωνισμούς ελαιολάδου εκπροσωπώντας την χώρα µας.
 • Από το 2015, διοργανώνει τον Παγκρήτιο Διαγωνισμό Ελαιολάδου (CretanOOC) σε συνεργασία µε την Περιφέρεια Κρήτης και τους συναρμόδιους φορείς του νησιού.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.oliveoiltastinglab.gr, e-mail lab@oliveoiltastinglab.gr, τηλ 6974939462.

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις