ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
25/09/2017 - Τσίπρας: «Η ΝΔ είναι η αντιπολίτευση των ονείρων μας!»
25/09/2017 - Εταιρεία – κολοσσός πουλά τις μάρκες ελαιολάδου στην Ελλάδα
25/09/2017 - Πράσινοι: Η Γερμανία κέρδισε χρήματα από την ελληνική κρίση
25/09/2017 - Όταν οι θέσεις του Χάινς Ρίχτερ περί “ιπποτικού πολέμου” καθρεπτίζουν αυτές του γερμανικού ακροδεξιού κόμματος AfD
25/09/2017 - Βόρεια Κορέα: “Όλος ο κόσμος θα πρέπει να θυμάται ότι ήταν οι ΗΠΑ εκείνες που πρώτες κήρυξαν τον πόλεμο ενάντια στη χώρα μας. H στόχευση των ΗΠΑ με ρουκέτες είναι αναπόφευκτη”
25/09/2017 - H εκτός τόπου και χρόνου πρόβλεψη του Σόιμπλε
25/09/2017 - Μια ομοφυλόφιλη, πρώην στέλεχος της Goldman Sachs, επικεφαλής του ακροδεξιού και ομοφοβικού AfD
25/09/2017 - O καθηγητής Γεώργιος Σταυρουλάκης υποψήφιος για τη θέση του πρύτανη στο Πολυτεχνείο Κρήτης
25/09/2017 - Αν είχε αξιοπρέπεια ο Ρίχτερ!
25/09/2017 - Σπιτικές Προτάσεις
25/09/2017 - Ωδή προς την Παναγία την Μυρτιδιώτισσα
25/09/2017 - Κρήτη: Ενημέρωση κτηνοτρόφων για τις μισθώσεις βοσκοτόπων
25/09/2017 - 8+1 σημεία για το AfD, την Αριστερά και τις γερμανικές εκλογές
25/09/2017 - 40 εκ. ευρώ για τουριστικές επιχειρήσεις της Κρήτης αλλά και 300.000.000 ευρώ για την αναβάθμιση των περιφερειακών αεροδρομίων της FRAPORT από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων
25/09/2017 - Οι πρώτοι 100 άποικοι στη Σελήνη έως το 2040
25/09/2017 - Λέκτορας του ΑΠΘ δηλητηρίαζε με αρσενικό ανιψιά Κρητικού πρώην υπουργού
25/09/2017 - 2o Βιωματικό Εργαστήρι Κρητικού Χορού και Παράδοσης “Γέρανος” στο Σπήλι 28 Σεπτέμβρη έως 1 Οκτώβρη
25/09/2017 - 120 Νέα Διαμερισμάτα Φοιτητικής Εστίας από το Πολυτεχνείο Κρήτης με Προϋπολογισμό €6.000.000 – Β. Διγαλάκης: Ένα από τα σημαντικότερα κοινωνικά έργα υποδομής που κατασκευάζονται στην Κρήτη
25/09/2017 - Κομισιόν σε Ν. Χουντή για την υπόθεση της Ηριάννας: Η Ελλάδα πρέπει εντός 6μήνου να συμμορφωθεί με την Οδηγία ενίσχυσης του τεκμηρίου αθωότητας
25/09/2017 - O φτωχός, κατασυκοφαντημένος και βαριά χτυπημένος από την οικονομική κρίση Νότος της Ευρώπης στέκει απέναντι στην ακροδεξιά
Αγώνας της Κρήτης

Μάχη Φώφης – Καμίνη: Οι πρώτες δημοσκοπήσεις και τα «κλειδιά»

Κανένα σχόλιο

Με δέκα υποψηφίους αρχηγούς, άγνωστο εκλογικό σώμα και επίσης άγνωστη την ιδεολογική-πολιτική ταυτότητα του νέου φορέα, όλα μπορεί να συμβούν. Από την ουσιαστική ανασύνταξη της κεντροαριστεράς και του κέντρου έως την διάλυση του όλου εγχειρήματος στα εξ ων συνετέθη.

Το ποιο θα είναι εν τέλει το πολιτικό αποτέλεσμα θα το κρίνουν, σε μεγάλο βαθμό, τρεις παράγοντες – όπως, τουλάχιστον, προκύπτει από την τελική λίστα των υποψηφίων (σημ: μένει να δούμε πόσοι θα συγκεντρώσουν τις υπογραφές) και από τα πρώτα ρευστά δημοσκοπικά στοιχεία: Η συμμετοχή των ψηφοφόρων στην κάλπη, οι επιλογές που θα κάνουν οι «βαρόνοι» του χώρου και η ειλικρίνεια ή μη των δεσμεύσεων όλων των υποψηφίων υπέρ της ενότητας και την επόμενη ημέρα της κάλπης.

Πέραν τούτων, το δομικό, και πολιτικά υπαρξιακό ζήτημα, παραμένει το εάν ο νέος φορέας θα είναι φορέας του κέντρου ή της κεντροαριστεράς. Με δεδομένη όμως την παραδοξότητα που εξ αρχής είχε το εγχείρημα, το ζήτημα αυτό μάλλον θα καθοριστεί πλέον και από το ποιος θα είναι ο αρχηγός.

"Sponsored links"

Η δεκάδα

Σ’ αυτό το πλαίσιο η κούρσα, για μια προεκλογική περίοδο που θα κρατήσει σχεδόν δύο μήνες ξεκινά με «φαβορί» το δίπολο Φώφης Γεννηματά – Γιώργου Καμίνη και με πιθανή «σφήνα» τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης φαίνεται να ξεκινά από πιο χαμηλή αφετηρία, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος ποντάρει στην «προίκα» του από τις προηγούμενες εκλογές για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και προσβλέπει σε διακριτό ρόλο στον νέο φορέα, ενώ τις υποψηφιότητες συμπληρώνουν οι δύο πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης και Γιάννης Μανιάτης, καθώς και οι τρεις συμμετοχές της τελευταίας στιγμής: Εκείνες του προέδρου της ΕΔΕΜ Απόστολου Πόντα, του καθηγητή και πρώην πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Κωνσταντίνου Γάτσιου και του επικοινωνιολόγου Δημήτρη Τζιώτη, που κατατέθηκαν όλες την Παρασκευή με την λήξη της προθεσμίας.

Η οριστική λίστα αναμένεται να επικυρωθεί στις 20 Σεπτεμβρίου, όταν θα πρέπει να κατατεθούν και οι τουλάχιστον 1.000 υπογραφές μοναδικής υποστήριξης, ωστόσο η πρώτη δημοσκόπηση που έγινε ήδη από την ProRata για την «Εφημερίδα των Συντακτών» δείχνει – με πολλά βεβαίως δεδομένα να τελούν υπό αίρεση – ως επικρατέστερο σενάριο την μονομαχία Φώφης Γεννηματά και Γιώργου Καμίνη.

Οι δημοσκοπήσεις

Η δημοσκοπήση δίνει, μεταξύ εκείνων που δηλώνουν ότι θα προσέλθουν να ψηφίσουν, ίδια ποσοστά στην νυν πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και στον δήμαρχο της Αθήνας (14% σε αμφότερους), 12% στον Νίκο Ανδρουλάκη και έπονται ο Σταύρος Θεοδωράκης με 8%, ο Γιάννης Ραγκούσης με 6%, ο Γιάννης Μανιάτης με 5% και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος με 3%.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ωστόσο, έχει και ο πολιτικός-ιδεολογικός  επιμερισμός των προτιμήσεων που καταγράφει η δημοσκόπηση. Εδώ η Φώφη Γεννηματά και ο Νίκος Ανδρουλάκης επικρατούν μεταξύ των αυτοπροσδιοριζόμενων ως «αριστερών» και «κεντροαριστερών», του Γιώργου Καμίνη και του Γιάννη Ραγκούση μεταξύ των «κεντρώων» και του Σταύρου Θεοδωράκη μεταξύ των «κεντροδεξιών» και «δεξιών».

Η εικόνα αυτή ουσιαστικά δικαιώνει και τις εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες μια ενδεχόμενη επικράτηση της Φώφης Γεννηματά θα οδηγήσει τον νέο φορέα σε κεντροαριστερό και αντι-δεξιό προσανατολισμό, ενώ μια νίκη του Γιώργου Καμίνη θα διαμορφώσει περισσότερο κεντρώο προφίλ και, ενδεχομένως, και πιο ανοιχτό έδαφος για συγκλίσεις, ή και συνεργασία, με την ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πάντως σε άλλη δημοσκόπηση, αυτή της Marc για το σημερινό Πρώτο Θέμα, η Φώφη Γεννηματά προηγείται με ποσοστό 32,3% και ακολουθεί ο Γ. Καμίνης με 20,2% και ο Ν. Ανδρουλάκης με 12,9%. Στη συνέχεια βρίσκεται ο Γιάννης Μανιάτης με 11,3%.

"Sponsored links"

Oι «βαρόνοι»

Το «παιχνίδι» ωστόσο μόλις τώρα ανοίγει και η έκβασή του θα είναι πολύ πιο σύνθετη, καθώς θα εξαρτηθεί τόσο από τις επιλογές που θα κάνουν οι «βαρόνοι» του ΠΑΣΟΚ όσο και από τις συμμαχίες που θα προκύψουν στον δεύτερο γύρο.

Αυτή τη στιγμή, το σημιτικό μπλοκ φαίνεται να στηρίζει πρωτίστως τον Γιώργο Καμίνη και, δευτερευόντως, τον Σταύρο Θεοδωράκη, ο Βαγγέλης Βενιζέλος δηλώνει κατηγορηματικά «ουδέτερος» καίτοι συνδέεται πολιτικά με τον Νίκο Ανδρουλάκη, ενώ ερώτημα παραμένει η στάση του Γιώργου Παπανδρέου.

Ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός φέρεται να είχε δεσμευτεί στην στήριξη της Φώφης Γεννηματά όταν επέστρεψε στο ΠΑΣΟΚ και προχθές κατέθεσε οκτώ θέσεις αρχής για την εκλογή της νέας ηγεσίας, διαμηνύοντας ότι παρακολουθεί στενά τη διαδικασία. Από την στιγμή, δε, που ούτε ο ίδιος, ούτε κάποιο άλλο στέλεχος του ΚΙΔΗΣΟ επέλεξε να κατέβει υποψήφιος, οι ψηφοφόροι του αποτελούν δεξαμενή στην οποία προσβλέπουν όλοι οι διεκδικητές της ηγεσίας…

Στα : Ελλαδα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

admin
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική του αρχή, η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή. Ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.
Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις
τι παίζει τώρα στον kritifm1015

No upcoming events for today

Αγώνας της Κρήτης
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. >> Περισσότερα