ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
22/06/2018 - Τσίπρας στο Ζάππειο: Η Ελλάδα επιστρέφει στους Έλληνες
22/06/2018 - Τίμησαν τη Μάχη της Καλής Αχλάδας στα Παλαιά Ρούματα | Φωτός
22/06/2018 - Η Κρητικιά Aegean υπέγραψε συμφωνία-μαμούθ για την παραγγελία έως 42 αεροσκαφών από την Airbus
22/06/2018 - Τσίπρας σε Παυλόπουλο: «Δεν θα τη γλιτώσω, θα τη φορέσω τη γραβάτα» | Βίντεο
22/06/2018 - Γιατρούς – οπλίτες αποκτούν Περιφερειακό ιατρείο Σφακίων και Φαράγγι της Σαμαριάς
22/06/2018 - Ν. Χουντής: «Υψηλά πλεονάσματα, συνέχιση της λιτότητας και απουσία μακροπρόθεσμων μέτρων το συμπέρασμα του Eurogroup»
22/06/2018 - Πλήθος συλληπητηρίων για τον θάνατο του Δημήτρη Ξυριτάκη: Μια ηγετική μορφή του αντιδικτατορικού και αντιβασικού αγώνα στην Κρήτη έφυγε
22/06/2018 - TUI: Η Κρήτη δεύτερος πιο περιζήτητος προορισμός το 2018
22/06/2018 - Στ. Αρναουτάκης: Aυξάνεται συνεχώς το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Κρήτη – Πάνω από 1.100 προτάσεις στον αναπτυξιακό νόμο
22/06/2018 - Για πετρέλαια, αγωγό φυσικού αερίου και μικρή διασύνδεση Πελοποννήσου – Κρήτης μίλησαν Γ. Σταθάκης και Ν. Καλογερής
22/06/2018 - Hμερίδα με θέμα «Η Λισός και η ευρύτερη περιοχή της» την Κυριακή 8 Ιουλίου
22/06/2018 - Βαρουφάκης: Συγχαρητήρια σύντροφοι – Επέκτειναν τη χρεοκοπία έως το 2060
22/06/2018 - Χρέος: Αλήθειες και ψέματα
22/06/2018 - Κρήτη: Η κατηγορούμενη χήρα του δολοφονηθέντος καρδιολόγου ζητάει να της παραδοθούν τα κλειδιά όλων των ακινήτων του – Αντιδρά η αδελφή του
22/06/2018 - Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τον Σφακιανό ήρωα Ιωάννη Βλάχο Δασκαλογιάννη, στον Δήμο Περιστερίου | Φωτός
22/06/2018 - Αλλάγές στον Κανονισμό Παραχώρησης Κοινόχρηστων Χώρων ζητά ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων
22/06/2018 - Άρθρο Βασίλη Διγαλάκη: Επιλεκτική «ευαισθησία» για το δημόσιο συμφέρον
22/06/2018 - O Πολάκης γιορτάζει την “έξοδο από το μνημόνιο” με δώρο γραβάτα προς τον Τσίπρα και ξύδι στους “εχθρούς”…
22/06/2018 - Τσακαλώτος: Είμαστε ευχαριστημένοι με τη συμφωνία – Βιώσιμο πλέον το χρέος
22/06/2018 - Με τη συμμετοχή του ΙΤΕ Κρήτης η μάχη για την έγκαιρη διάγνωση των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια!
Αγώνας της Κρήτης

Μάχη Φώφης – Καμίνη: Οι πρώτες δημοσκοπήσεις και τα «κλειδιά»

Κανένα σχόλιο

Με δέκα υποψηφίους αρχηγούς, άγνωστο εκλογικό σώμα και επίσης άγνωστη την ιδεολογική-πολιτική ταυτότητα του νέου φορέα, όλα μπορεί να συμβούν. Από την ουσιαστική ανασύνταξη της κεντροαριστεράς και του κέντρου έως την διάλυση του όλου εγχειρήματος στα εξ ων συνετέθη.

Το ποιο θα είναι εν τέλει το πολιτικό αποτέλεσμα θα το κρίνουν, σε μεγάλο βαθμό, τρεις παράγοντες – όπως, τουλάχιστον, προκύπτει από την τελική λίστα των υποψηφίων (σημ: μένει να δούμε πόσοι θα συγκεντρώσουν τις υπογραφές) και από τα πρώτα ρευστά δημοσκοπικά στοιχεία: Η συμμετοχή των ψηφοφόρων στην κάλπη, οι επιλογές που θα κάνουν οι «βαρόνοι» του χώρου και η ειλικρίνεια ή μη των δεσμεύσεων όλων των υποψηφίων υπέρ της ενότητας και την επόμενη ημέρα της κάλπης.

Πέραν τούτων, το δομικό, και πολιτικά υπαρξιακό ζήτημα, παραμένει το εάν ο νέος φορέας θα είναι φορέας του κέντρου ή της κεντροαριστεράς. Με δεδομένη όμως την παραδοξότητα που εξ αρχής είχε το εγχείρημα, το ζήτημα αυτό μάλλον θα καθοριστεί πλέον και από το ποιος θα είναι ο αρχηγός.

"Sponsored links"

Η δεκάδα

Σ’ αυτό το πλαίσιο η κούρσα, για μια προεκλογική περίοδο που θα κρατήσει σχεδόν δύο μήνες ξεκινά με «φαβορί» το δίπολο Φώφης Γεννηματά – Γιώργου Καμίνη και με πιθανή «σφήνα» τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης φαίνεται να ξεκινά από πιο χαμηλή αφετηρία, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος ποντάρει στην «προίκα» του από τις προηγούμενες εκλογές για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και προσβλέπει σε διακριτό ρόλο στον νέο φορέα, ενώ τις υποψηφιότητες συμπληρώνουν οι δύο πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης και Γιάννης Μανιάτης, καθώς και οι τρεις συμμετοχές της τελευταίας στιγμής: Εκείνες του προέδρου της ΕΔΕΜ Απόστολου Πόντα, του καθηγητή και πρώην πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Κωνσταντίνου Γάτσιου και του επικοινωνιολόγου Δημήτρη Τζιώτη, που κατατέθηκαν όλες την Παρασκευή με την λήξη της προθεσμίας.

Η οριστική λίστα αναμένεται να επικυρωθεί στις 20 Σεπτεμβρίου, όταν θα πρέπει να κατατεθούν και οι τουλάχιστον 1.000 υπογραφές μοναδικής υποστήριξης, ωστόσο η πρώτη δημοσκόπηση που έγινε ήδη από την ProRata για την «Εφημερίδα των Συντακτών» δείχνει – με πολλά βεβαίως δεδομένα να τελούν υπό αίρεση – ως επικρατέστερο σενάριο την μονομαχία Φώφης Γεννηματά και Γιώργου Καμίνη.

Οι δημοσκοπήσεις

Η δημοσκοπήση δίνει, μεταξύ εκείνων που δηλώνουν ότι θα προσέλθουν να ψηφίσουν, ίδια ποσοστά στην νυν πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και στον δήμαρχο της Αθήνας (14% σε αμφότερους), 12% στον Νίκο Ανδρουλάκη και έπονται ο Σταύρος Θεοδωράκης με 8%, ο Γιάννης Ραγκούσης με 6%, ο Γιάννης Μανιάτης με 5% και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος με 3%.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ωστόσο, έχει και ο πολιτικός-ιδεολογικός  επιμερισμός των προτιμήσεων που καταγράφει η δημοσκόπηση. Εδώ η Φώφη Γεννηματά και ο Νίκος Ανδρουλάκης επικρατούν μεταξύ των αυτοπροσδιοριζόμενων ως «αριστερών» και «κεντροαριστερών», του Γιώργου Καμίνη και του Γιάννη Ραγκούση μεταξύ των «κεντρώων» και του Σταύρου Θεοδωράκη μεταξύ των «κεντροδεξιών» και «δεξιών».

Η εικόνα αυτή ουσιαστικά δικαιώνει και τις εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες μια ενδεχόμενη επικράτηση της Φώφης Γεννηματά θα οδηγήσει τον νέο φορέα σε κεντροαριστερό και αντι-δεξιό προσανατολισμό, ενώ μια νίκη του Γιώργου Καμίνη θα διαμορφώσει περισσότερο κεντρώο προφίλ και, ενδεχομένως, και πιο ανοιχτό έδαφος για συγκλίσεις, ή και συνεργασία, με την ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πάντως σε άλλη δημοσκόπηση, αυτή της Marc για το σημερινό Πρώτο Θέμα, η Φώφη Γεννηματά προηγείται με ποσοστό 32,3% και ακολουθεί ο Γ. Καμίνης με 20,2% και ο Ν. Ανδρουλάκης με 12,9%. Στη συνέχεια βρίσκεται ο Γιάννης Μανιάτης με 11,3%.

"Sponsored links"

Oι «βαρόνοι»

Το «παιχνίδι» ωστόσο μόλις τώρα ανοίγει και η έκβασή του θα είναι πολύ πιο σύνθετη, καθώς θα εξαρτηθεί τόσο από τις επιλογές που θα κάνουν οι «βαρόνοι» του ΠΑΣΟΚ όσο και από τις συμμαχίες που θα προκύψουν στον δεύτερο γύρο.

Αυτή τη στιγμή, το σημιτικό μπλοκ φαίνεται να στηρίζει πρωτίστως τον Γιώργο Καμίνη και, δευτερευόντως, τον Σταύρο Θεοδωράκη, ο Βαγγέλης Βενιζέλος δηλώνει κατηγορηματικά «ουδέτερος» καίτοι συνδέεται πολιτικά με τον Νίκο Ανδρουλάκη, ενώ ερώτημα παραμένει η στάση του Γιώργου Παπανδρέου.

Ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός φέρεται να είχε δεσμευτεί στην στήριξη της Φώφης Γεννηματά όταν επέστρεψε στο ΠΑΣΟΚ και προχθές κατέθεσε οκτώ θέσεις αρχής για την εκλογή της νέας ηγεσίας, διαμηνύοντας ότι παρακολουθεί στενά τη διαδικασία. Από την στιγμή, δε, που ούτε ο ίδιος, ούτε κάποιο άλλο στέλεχος του ΚΙΔΗΣΟ επέλεξε να κατέβει υποψήφιος, οι ψηφοφόροι του αποτελούν δεξαμενή στην οποία προσβλέπουν όλοι οι διεκδικητές της ηγεσίας…

Στα : Ελλαδα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις
τι παίζει τώρα στον kritifm1015

No upcoming events for today

Αγώνας της Κρήτης
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. >> Περισσότερα