19.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Μαλτέζος ευρωβουλευτής: Εάν εκδοθεί η Εφίμοβα θα κινδυνεύσει. Αυτοί απειλούν και εμένα!

Ημερομηνία:

To αίτημα της Μάλτας να εκδώσει η Ελλάδα την μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος στην υπόθεση της Pilatus Bank και πηγή της δολοφονημένης Μαλτέζας δημοσιογράφου, Δάφνης Καρουάνα Γκαλίθια, Μαρία Εφίμοβα, εκδικάζεται σήμερα από την Ελληνική Δικαιοσύνη. Υπενθυμίζεται ότι η Εφίμοβα παραδόθηκε στις αρχές στις 19 Μαρτίου. Η ίδια σε επικοινωνία που είχε με τον ευρωβουλευτή Στέλιο Κούλογλου την ώρα της παράδοσής της, του είπε πως προέβη σε αυτή την κίνηση φοβούμενη για την ζωή της.

«Έχω ακόμα λόγους να φοβάμαι για τη ζωή μου, γιατί η έρευνα είναι ακόμα ανοιχτή και είμαι η μοναδική κύρια μάρτυρας για το σκάνδαλο που αφορά τον πρωθυπουργό της Μάλτας, μετά τη δολοφονία της Δάφνης Καρουάνα Γκαλίθια» είχε εξομολογηθεί η ίδια σε αποκλειστική συνέντευξή της στο Τvxs.gr.

Ο Μαλτέζος ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ντέιβιντ Κάζα, που εξαρχής είχε σταθεί στο πλευρό της Εφίμοβα, ζητώντας μαζί με ακόμη 36 ευρωβουλευτές να δοθεί άσυλο στην μάρτυρα, μιλώντας στο tvxs.gr ενόψει της δίκης, τόνισε ότι το δικαστήριο πρέπει να δώσει προτεραιότητα στην ασφάλειά της, γιατί διαφορετικά η ζωή της θα τεθεί σε κίνδυνο. «Οι απατεώνες που είναι στην κυβέρνηση θα κάνουν τα πάντα για να μείνει η αλήθεια κρυφή», είπε τονίζοντας ότι πρώην μέλη της κυβέρνησης δεν δίστασαν να απειλήσουν και τον ίδιο, με σκοπό να μην δημοσιεύσει μια έκθεση που έχει στην κατοχή του.

Υπογράμμισε επίσης την αναγκαιότητα ενός ευρωπαϊκού νομικού πλαισίου προστασίας των ανθρώπων αυτών, καθώς οι κυβερνήσεις που απειλούνται από τις αποκαλύψεις τους «δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι αρμόδιες για την προστασία τους».

Για την υπόθεση της Γκαλίθια, τόνισε πως η έρευνα για την δολοφονία της είναι αναξιόπιστη, αφού διενεργείται «από τα ίδια πρόσωπα που ενοχοποίησε» η δημοσιογράφος. «Δεν μπορούμε να έχουμε καμία εμπιστοσύνη στα συμπεράσματα που θα προκύψουν», είπε.

Ολόκληρη η συνέντευξη του ευρωβουλευτή Ντέιβιντ Κάζα στο tvxs.gr:

Τι περιμένετε από το δικαστήριο που θα εξετάσει την υπόθεση της Εφίμοβα σήμερα;

Είναι μια πολύ ιδιαίτερη υπόθεση. Ελπίζω ότι το δικαστήριο θα αναγνωρίσει την  περιπλοκότητα της κατάστασης και ότι η ασφάλεια της Μαρίας θα λάβει προτεραιότητα.

Συναντήσατε την Μαρία Εφίμοβα στις φυλακές Κορυδαλλού. Τι αποκομίσατε από αυτή την συνάντηση;

Η Μαρία στην συνάντησή μας ήταν συγκροτημένη και ευδιάθετη. Όταν αναφερόμαστε στην Pilatus Bank – τον πρώην εργοδότη της Μαρίας – πρέπει να έχουμε στο μυαλό ότι μιλάμε για μια εγκληματική οργάνωση. Το ψυχικό σθένος, που απαιτείται για να προχωρήσει κανείς σε αποκαλύψεις πληροφοριών, σαν αυτές που είχε η Μαρία στην κατοχή της, δεν συναντάται συχνά. Η Μαρία έδειξε μεγάλο θάρρος. Προέταξε το κοινό καλό, αφήνοντας την προσωπική της ασφάλεια σε δεύτερη μοίρα. Της αξίζει η προστασία.

Η Εφίμοβα έχει υποστηρικτές στην Μάλτα;

Σαφέστατα. Όλο και περισσότεροι, μάλιστα, την υποστηρίζουν μετά την σύλληψη του πρώην εργοδότη της. Οι Μαλτέζοι είναι ευγνώμονες προς την Μαρία, καθώς αποκάλυψε τις διεφθαρμένες πρακτικές με τεράστιο προσωπικό κόστος. Της οφείλουμε την ευγνωμοσύνη και τον σεβασμό μας.

Πως προχωρούν οι έρευνες για την υπόθεση της δολοφονίας της Δάφνης Καρουάνα Γκαλίθια στην Μάλτα;

Εδώ συμβαίνει κάτι το εξωφρενικό. Την έρευνα διεξάγουν οι ίδιοι άνθρωποι, την δράση των οποίων αποκάλυψε η Δάφνη. Δεν μπορούμε να έχουμε καμία εμπιστοσύνη στα συμπεράσματα που θα προκύψουν. Αυτοί, που διέταξαν την εκτέλεση, ακόμη κυκλοφορούν ελεύθεροι. Για αυτό τον λόγο, μάλιστα, η ζωή της Μαρίας είναι πραγματικά σε κίνδυνο.

"google ad"

Τι είστε διατεθειμένος να κάνετε προκειμένου τα κυκλώματα διαφθοράς στην Μάλτα να μην καταφέρουν να συγκαλύψουν την υπόθεση;

Πρέπει να βάλουμε ένα τέλος στην νοοτροπία της ατιμωρησίας που έχει επικρατήσει στην Μάλτα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο δολοφονήθηκε η Δάφνη Καρουάνα Γκαλίθια. Θα κάνω ότι περνά από το χέρι μου ώστε οι υπεύθυνοι για τις εγκληματικές αυτές δραστηριότητες να βρεθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης της Μάλτας, Μανουέλ Μαλία σας είχε απειλήσει σχετικά με έγγραφα που είχατε στην κατοχή σας. Τι συνέβη ακριβώς; Σχετίζεται αυτή η έρευνα με την υπόθεση της Εφίμοβα;

Με απείλησαν ότι η κατοχή εγγράφων χωρίς άδεια είναι παράνομη και ότι εάν τα πάω στο Ανώτατο Δικαστήριο θα υποστώ τις συνέπειες. Τα έγγραφα αυτά σχετίζονται με την υπόθεση της Εφίμοβα με την έννοια ότι αναδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση επιδιώκει να καλύψει τις παρατυπίες.

Πρόκειται για ένα πόρισμα έρευνας των οικονομικών υπηρεσιών, αρμόδιων για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος, το οποίο πρότεινε ως αναγκαία την ανάληψη δράσης της Αστυνομίας ενάντια στον Κόνραντ Μίτσι, τον υπουργό Τουρισμού. Επίσης αποκαλύπτει πως τα κεφάλαια, που ήταν προϊόν διαφθοράς, ξεπλένονταν από την Pilatus Bank.

Οι απατεώνες που είναι στην κυβέρνηση θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να διασφαλίσουν ότι η αλήθεια θα παραμείνει κρυφή. Όταν, δε, αυτό θα είναι πια αδύνατο, θα επιτεθούν σε εκείνον που έχει την πληροφορία. Για αυτό τον λόγο η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει μια βίαιη και απάνθρωπη εκστρατεία για να δυσφημίσει την Μαρία. Και αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να εκδοθεί.

Τι έχει γίνει μέχρι στιγμής και τι πρέπει να γίνει, κατά την γνώμη σας, για την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος στην ΕΕ;

Οι κυβερνήσεις δεν μπορεί να θεωρηθούν αρμόδιες για την προστασία των ανθρώπων εκείνων που θα τις καταστήσουν υπόλογες στην Δικαιοσύνη. Είναι προφανές ότι η Μαρία Εφίμοβα δεν θα βρεθεί ποτέ υπό το καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος στην Μάλτα, όταν οι πληροφορίες που κατέχει ενοχοποιούν τον Μαλτέζο πρωθυπουργό και τους πιο στενούς του συνεργάτες. Σε αυτές τις περιπτώσεις η προστασία θα πρέπει να χορηγείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πιστεύετε ότι η πρότερη ύπαρξη ενός επαρκούς ευρωπαϊκού νομικού πλαισίου προστασίας των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος και των δημοσιογράφων, θα είχε αποτρέψει την δολοφονία της Γκαλίθια;

Η Δάφνη Καρουάνα Γκαλίθια θα ήταν ζωντανή σήμερα εάν τα εγκλήματα που αποκάλυψε είχαν ερευνηθεί σωστά και οι ένοχοι για αυτά είχαν οδηγηθεί στην Δικαιοσύνη.

tvxs.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για του πεσόντες του Λαφονησίου

Ο  Δήμος Κισσάμου προσκαλεί στην εκδήλωση τιμής και  μνήμης...

Οι οικοδόμοι των Χανίων στηρίζουν τον Δημήτρη Ανθούση

Τον δημοτικό σύμβουλο Πλατανιά και επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης"  Δημήτρη...

Ευχαριστήριο οικογένειας Μαριανάκη για τη στήριξη στην περιπέτεια της κόρης τους

Ανακοίνωση οικογένειας Μαριανάκη Υπάρχουν στιγμές στη ζωή μας που νιώθεις...