Μείωση στις βροχοπτώσεις στην Κρήτη την περίοδο Σεπτέμβρης – Δεκέμβρης 2017 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο το 2016 | Πίνακες

Κανένα σχόλιο

Μεγάλη είναι η μείωση στις βροχοπτώσεις  στο νησί μας για την περίοδο Σεπτ – Δεκ 2017 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016. Το μήνυμα του μετεωρολόγου Εμμανουήλ Λέκκα δεν αποσκοπεί στην πρόκληση ανησυχίας γιατί με βάση τους μέσους όρους παρελθόντων ετών δεν υστερούμε πολύ σε βροχομετρικά ώστε να χαρακτηρίσουμε άνομβρο το τρέχον υδρολογικό έτος (με τα έως τώρα δεδομένα), αντιθέτως είναι καλύτερο απο το αντίστοιχο διαστημα του 2015 αλλά όπως φαίνεται απο τα δεδομένα υστερούμε με τα δεδομένα του 2016.

Διαβάστε τι αναφέρει ο μετεωρολόγος Εμμανουήλ Λέκκας:

Ανισοκατανομή των βροχομετρικών στους τέσσερεις Νομούς της Κρήτης καταγράφηκε από το δίκτυο των Μετεωρολογικών σταθμών για την τρέχουσα Υδρολογική περίοδο και συγκεκριμένα από το Σεπτέμβριο έως και το Δεκέμβριο του 2017. Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής σημειώθηκαν στο Νομό Χανίων ενώ αρκετά μικρότερα ήταν τα  ύψη βροχής στο Νομό Ηρακλείου και Λασιθίου. Ανισοκατανομή όμως καταγράφηκε εντός και των ιδίων Νομών,  μεταξύ Βορρά και Νότου,  με τα βροχομετρικά να είναι πολύ περισσότερο ικανοποιητικά στις Νότιες περιοχές του νησιού. Μεγάλες όμως διαφορές εμφανίζονται και στα ύψη βροχής της τρέχουσας υδρολογικής περιόδου, για όλους τους Νομούς της Κρήτης, σε σύγκριση με αυτά της αντίστοιχης περιόδου από Σεπτέμβριο έως Δεκέμβριο του 2016. Στη σύγκριση αυτή, η μείωση των βροχοπτώσεων ξεπερνά ακόμη και το 100 % σε κάποιες περιοχές ενώ ελάχιστες περιοχές εμφανίζουν θετικό πρόσημο. Περισσότερο αξιοσημείωτη όμως είναι και η διαφορά στην χιονοκάλυψη των ορεινών όγκων της Κρήτης , καθότι οι επαναλαμβανόμενοι χιονιάδες της χειμερινής περιόδου 2016 – 17 απέδωσαν σημαντικά ύψη χιονιού εξαιτίας των ψυχρών αερίων μαζών που κατέρχονταν από τα Βόρεια.

"Sponsored links"

Στο Νομό Χανίων το μεγαλύτερο ύψος βροχής καταγράφηκε στην Ασή Γωνιά με 693,8 χιλιοστά καθώς και στα Ασκύφου με 610,6 χιλιοστά. Ιδιαίτερα υψηλά εμφανίζονται και τα ύψη βροχής που σημειώθηκαν από το Κολυμπάρι έως και τα ανατολικά τμήματα του Δήμου Αποκορώνου,  γεγονός που οφείλεται στις ακραίες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν  στις περιοχές αυτές στις 26 Οκτωβρίου 2017. Τεράστιες ποσότητες νερού οι οποίες όμως μέσω επιφανειακής απορροής κατέληξαν στην θάλασσα χωρίς δυστυχώς να ενισχύσουν το αποθεματικό του υπόγειου υδροφορέα. Σε σύγκριση με τα ύψη βροχής της αντίστοιχης περιόδου του 2016 οι μειώσεις φθάνουν στο 122 % για το Ακρωτήρι Χανίων,  35 % για τον Αλικιανό,  50 % για τα Ασκύφου,  58 % στα Φαλάσσαρνα, 48 % στην Παλαιόχωρα, 25 % για τον Σέμπρωνα, ενώ το μικρότερο ποσοστό μείωσης εμφανίζεται στο Δήμο  Αποκορώνου με 9 % για τους Αγ. Πάντες.  Θετικό πρόσημα καταγράφηκε μόνο στην παράκτια ζώνη  του Δήμου Πλατανιά με ποσοστό 30 %.

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΥΕΤΟΣ Ν ΧΑΝΙΩΝ 2017

Στο Νομό Ρεθύμνου το μεγαλύτερο ύψος βροχής σημειώθηκε στο Φράγμα των Ποταμών με 329, 6 χιλιοστά, ενώ σημαντικό ύψος βροχής έχει καταγραφεί και στα Ανώγεια με 306,0 χιλιοστά. Το Σπήλι εμφανίζεται να συγκεντρώνει τα μεγαλύτερα ύψη βροχής με 262,6 χιλιοστά,  σε σύγκριση με όλους τους σταθμούς στα νότια τμήματα της Κρήτης. Η μείωση των βροχοπτώσεων σε σύγκριση με της αντίστοιχης περιόδου του 2016 αγγίζει το 100 % για το Φουρφουρά του Δήμου  Αμαρίου, 74 % για το Σπήλι, 71 % για τα Ανώγεια  και 65 % για την πόλη του Ρεθύμνου.

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΥΕΤΟΣ Ν ΡΕΘΥΜΝΟΥ 2017

Στο Νομό Ηρακλείου το μεγαλύτερο ύψος βροχής καταγράφηκε στην Αγ. Βαρβάρα με 231,9 χιλιοστά,  ενώ εξίσου σημαντικά ήταν και τα ύψη  βροχής στην περιοχή γύρω από την πόλη του Ηρακλείου αφού ξεπέρασαν και τα 180 χιλιοστά.  Ακόμη πιο σημαντικά όμως χαρακτηρίζονται τα ύψη βροχής στα Νότια του Νομού όπου στη πεδιάδα της Μεσσαράς και συγκεκριμένα στο σταθμό των Μοιρών καταγράφηκαν 148,6 χιλιοστά.  Σημαντικές όμως είναι και οι ελλείψεις που εμφανίζονται από τη σύγκριση με τα δεδομένα της αντίστοιχης περιόδου του 2016, στο 95 % εμφανίζεται η διαφορά στο σταθμό της Κνωσού, 90 % στο Μεταξοχώρι, 87 % στα Σταυράκια, ενώ μικρότερα ποσοστά μείωσης παρατηρήθηκαν στην Αγ. Βαρβάρα με 17 %.  Την ίδια στιγμή όμως θετικό πρόσημο εμφανίζεται σε σταθμούς στα Νότια, με τις  Μοίρες να πλεονεκτούν με  170 %  περισσότερα βροχομετρικά από του 2016, τη Βαγιονιά με 25 % και το Τυμπάκι με 23 %.

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΥΕΤΟΣ Ν ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 2017

Στο Νομό Λασιθίου το μεγαλύτερο ύψος βροχής σημειώθηκε στο Οροπέδιο Λασιθίου και συγκεκριμένα στο Τζερμιάδο καταγράφηκαν 260,2 χιλιοστά, ενώ σημαντικό ύψος βροχής εμφανίζει και η Σητεία με 245,8 χιλιοστά από τα οποία όμως τα 128 χιλιοστά σημειώθηκαν στην έντονη βροχόπτωση της 27ης Οκτωβρίου ως ένα τοπικό φαινόμενο ακραίας καιρικής συμπεριφοράς. Σε σύγκριση και πάλι με τα αντίστοιχα δεδομένα του 2016 σημειώνεται έλλειψη των βροχοπτώσεων κατά 98 % στο Τζερμιάδο, 32 % στην Ιεράπετρα, ενώ και η Σητεία παρά την ακραία βροχόπτωση της 27ης Οκτωβρίου εμφανίζει μείωση 18 %.

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΥΕΤΟΣ Ν ΛΑΣΙΘΙΟΥ 2017

Οι διαφοροποιήσεις αυτές των βροχομετρικών της τρέχουσας υδρολογικής περιόδου, συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2016, οφείλονται στη διαφορετική τροχιά των βαρομετρικών συστημάτων. Ενώ την αντίστοιχη περίοδο του 2016 και ιδιαίτερα τον Δεκέμβριο ξεκίνησαν οι  ψυχρές έως και πολύ ψυχρές εισβολές από τα Βόρεια με αποτέλεσμα να σημειώνονται υψηλά βροχομετρικά καθώς και χιόνια, κυρίως στα βόρεια τμήματα του νησιού,  στην τρέχουσα περίοδο παρατηρούμαι να συνεχίζονται οι διελεύσεις Βαρομετρικών συστημάτων από τα δυτικά γεγονός που ευνοεί περισσότερο τις  βροχές στα Δυτικά και Νότια τμήματα της Κρήτης. Συνήθως οι διελεύσεις αυτές των συστημάτων από τα δυτικά, όπως εξελίσσονται μέχρι και σήμερα, παρατηρούνται το Φθινόπωρο έως και το Δεκέμβριο, με περιοδικές επαναλήψεις, διατηρώντας και τις θερμοκρασίες σε αρκετά υψηλά επίπεδα. Η εισβολή ψυχρότερων αερίων μαζών από τα Βόρεια είναι αυτή που ουσιαστικά σηματοδοτεί και την χειμερινή περίοδο της Κρήτης. Στο παρελθόν έχουν καταγραφεί και χρονιές όπου οι ψυχρές αυτές εισβολές δεν έκαναν την εμφάνιση τους με ιδιαίτερη ένταση αποδίδοντας ήπια χειμωνιάτικα χαρακτηριστικά και λίγα έως μέτρια βροχομετρικά, ενώ σε παρελθόντα έτη όπου επικράτησαν οι ψυχρότερες εισβολές σε συνδυασμό με τα βαθύτερα Βαρομετρικά χαμηλά απέδωσαν υψηλότερα βροχομετρικά και αρκετά χιόνια στα ορεινά και οι θερμοκρασίες  παρέμεναν σε χαμηλά επίπεδα. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει με ακρίβεια ποια θα είναι η πορεία εξέλιξης της τρέχουσας χειμερινής περιόδου, ευελπιστούμε όμως ο χειμώνας να είναι πίσω ακόμη. Σε κάθε περίπτωση όμως  “ το νερό είναι χρυσός ”  και οφείλουμε να δείχνουμε τη μέγιστη προσοχή στη σωστή διαχείριση του.  

"Sponsored links"

(Τα παραπάνω στοιχεία λήφθηκαν από τις καταγραφές του δικτύου των Μετεωρολογικών σταθμών που βρίσκονται  εγκατεστημένοι στο νησί μας : της ΕΜΥ, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών,τους ΜετεωΚρήτες, από ομάδες εθελοντών , λοιπών φορέων του νησιού και Ιδιωτών. Πραγματοποιήθηκε επεξεργασία αυτών και δημιουργήθηκαν αναλυτικά διαγράμματα του κάθε Νομού της Κρήτης  για την ενημέρωση του κοινού)

 

 

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις