Μεγάλες καταστροφές στα θερμοκήπια των Χανίων από το έντομο Bemisia Tabaki

Κανένα σχόλιο

Μεγάλες καταστροφές έχει προξενήσει στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες στο νομό Χανίων το τελευταίο διάστημα η έξαρση που παρατηρείται στο έντομο του “αλευρώδη καπνού” (BEMISIA TABAKI). Το έντομο μεταδίδει ιούς στις καλλιέργειες ντομάτας που δεν αφήνει τα φυτά ούτε να αναπτυχθούν, ούτε να δέσουν καρπό, ενώ όταν γίνει καρπόδεση οι ντομάτες είναι υπερβολικά μικρές.

Στο νομό Χανίων -σε Κουντούρα, Ελαφονήσι και Πλάτανο- από το Bemisia Tabakiέχουν υποστεί καταστροφές περίπου 500 στρέμματα καλλιεργειών, από τα οποία τα 250 είναι στην ευρύτερη περιοχή της Κουντούρας. Ύστερα από ευρεία σύσκεψη χθες στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων υπό τον Αντιπεριφερειάρχη Απόστολο Βουλγαράκη και με την παρουσία αγροτών, υπηρεσιακών στελεχών της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και του Διευθυντή του ΕΛΓΑ Κρήτης Νίκου Δασκαλάκη αποφασίστηκε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας να εισηγηθεί προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση του εντόμου.

Συγκεκριμένα για “να σπάσει” ο βιολογικός κύκλος του Bemisia Tabaki θα πρέπει τα προσβεβλημένα θε4ρμοκήπια να μείνουν ακαλλιέργητα για τους τρεις καλοκαιρινούς μήνες. Παράλληλα θα ζητηθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να δοθούν αποζημιώσεις -ως αντισταθμιστικά οφέλη- στους παραγωγούς που δεν θα καλλιεργήσουν τα θερμοκήπια τους.

"Sponsored links"

Τέλος αποφασίστηκε οι γεωπόνοι της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Π.Ε. Χανίων και οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ να προχωρήσουν άμεσα σε εξατομικευμένη καταγραφή των καταστροφών, ώστε να διεκδικηθούν αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ με το επιχείρημα ότι η έξαρση του εντόμου Bemisia Tabaki είναι αποτέλεσμα των υψηλών θερμοκρασιών του Νοεμβρίου καθώς ο ΕΛΓΑ δεν δικαιολογεί αποζημιώσεις από καταστροφές που οφείλονται σε φυτοπαθολογικά ή εντομολογικά αίτια.

Θα πρέπει τέλος να σημειωθεί ότι ειδικά στην περιοχή της Κουντούρας -εκτός από τις καταστροφές από το έντομο Bemisia Tabaki- πριν από μερικούς μήνες αρκετοί παραγωγοί ντομάτας υπέστησαν μεγάλες ζημιές χρησιμοποιώντας πολλαπλασιαστικό υλικό, το οποίο -αν και διέθετε φυτοϋγειονομικό διαβατήριο- ήταν μολυσμένο με ένα βακτήριο που ξέραινε τα φυτά.

Βαρδής Καλογεράκης

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις