15.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

“Να κλείσει η Βάση της Σούδας”: Με αντιπροσωπεία και από την Κύπρο αλλά και με τη συμμετοχή εκατοντάδων διαδηλωτών η κινητοποίηση στη βάση της Σούδας | Φωτορεπορτάζ

Ημερομηνία:

Τα Χανιά είπαν αυτές τις μέρες ένα μεγάλο “ΟΧΙ” στις Αμερικανονατοϊκές βάσεις και στον πόλεμο.

Αρχικά, ήταν το αντιπολεμικό διήμερο που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή και το Σάββατο στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας με τη συμμετοχή χιλιάδων νέων της πόλης.

Ακολούθησε το Σάββατο η παγκρήτια κινητοποίηση αναρχικών στο Ναύσταθμο στη Σούδα για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΝΑΤΟ.

Και σήμερα, πολλές εκατοντάδες, κυρίως από τα Χανιά αλλά και από την υπόλοιπη Κρήτη αφού αρχικά έκαναν πορεία στους δρόμους της πόλης, με μηχανοκίνητη πορεία που ξεκίνησε από την Πλατεία Δημοτικής Αγοράς, οι διαδηλωτές κατέληξαν στη βάση στο Μουζουρά όπου πραγματοποίησαν και νέα πορεία στα πλαίσια καλέσματος των Επιτροπών Ειρήνης Κρήτης για την ημέρα αντιιμπεριαλιστικής δράσης και για τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την ίδρυση του ΝΑΤΟ.

Αξίζει να αναφέρουμε μια συμμετοχή με ιδιαίτερη συμβολική αξία, της αντιπροσωπείας Κύπριων που αγωνίζονται ενάντια στο καθεστώς των βάσεων.

Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες η συμμετοχή πολιτών ήταν άκρως ικανοποιητική με τα συνθήματα που κυριάρχησαν να ζητούν έξοδο από το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και κλείσιμο των βάσεων της Σούδας.

"google ad"

Παράδοση ψηφίσματος προς τον διοικητή της βάσης στο Μουζουρά

Η πορεία κατευθύνθηκε μέχρι ενός σημείου προ της πύλης της βάσης στο Μουζουρά ενώ αντιπροσωπεία των διαδηλωτών με επικεφαλή των βουλευτή του ΚΚΕ και υποψήφιο Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Μανώλη Συντυχάκη κατευθύνθηκαν προς την πύλη όπου επέδωσαν ψήφισμα στον διοικητή της βάσης.

Τα αιτήματα που υπήρχαν στο κείμενο του ψηφίσματος ήταν τα εξής:

  • Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους
  • Καμιά αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν
  • Επιστροφή όλων των ελληνικών στρατιωτικών αποστολών από το εξωτερικό
  • Να κλείσει η Βάση της Σούδας και όλες οι ξένες στρατιωτικές Βάσεις και στρατηγεία.

  • Όχι στις πολεμικές δαπάνες για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ
  • Όχι στην εγκατάσταση πυρηνικών στον Άραξο και σε οποιοδήποτε άλλο μέρος της χώρας
  • Έξω το ΝΑΤΟ και η ΕΕ από τα Βαλκάνια – ναι στην ειρήνη και την αλληλεγγύη των λαών
  • Αποδέσμευση από ΝΑΤΟ και ΕΕ με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του».

Κατόπιν, και αφού η αντιπροσωπεία των διαδηλωτών ενώθηκε με το υπόλοιπο σώμα της συγκέντρωσης ακολούθησε συμβολικό κάψιμο των σημαιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ ενώ οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα που ζητούσαν το κλείσιμο των βάσεων.

Στέλιος Σοφόκλης: Ήρθαμε από την Κύπρο για να στηρίξουμε τον αγώνα σας

Ο κ. Στέλιος Σοφόκλης, πρόεδρος του Παγκυπρίου Συμβουλίου Ειρήνης όπου συμμετείχε μαζί με άλλους Κύπριους στη σημερινή κινητοποίηση στη βάση στο Μουζουρά είπε σε δηλώσεις που έκανε για την εφημερίδα μας:

“Σήμερα ήρθαμε από την Κύπρο για να λάβουμε μέρος σε αυτή την κινητοποίηση. Γνωρίζουμε για τις κινητοποιήσεις που πραγματοποιείται εδώ στα Χανιά. Αυτή τη φορά καταφέραμε να έρθουμε και εμείς για να στηρίξουμε τον αγώνα του λαού σας, ενάντια στις νατοϊκές βάσεις, ενάντια στον ιμπεριαλισμό, ενάντια όλων αυτών που χρησιμοποιούν τις χώρες μας, την Ελλάδα και την Κύπρο, για να εδραιώσουν τα δικά τους γεωστρατηγικά συμφέροντα.

Και στην Κύπρο αγωνιζόμαστε ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Εμείς έχουμε το σύνθημα, “ούτε η Κύπρος στο ΝΑΤΟ, ούτε το ΝΑΤΟ στην Κύπρο” και αγωνιζόμαστε για να φύγουν οι αγγλικές βάσεις οι οποίες χρησιμοποιούνται από πάρα πολλές νατοϊκές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Γαλλία.

Τελευταία, η δεξιά κυβέρνηση της Κύπρου πρόσφερε στη Γαλλία και ναυτική βάση ενώ έχει κλείσει συμφωνίες και με το Ισραήλ δήθεν για τη φύλαξη της Κυπριακής ΑΟΖ. Το γεγονός όμως είναι ότι το Ισραήλ φυλά μόνο τα δικά του συμφέροντα στην περιοχή.

Έτσι είμαστε κι εμείς σήμερα εδώ. Είναι η πρώτη φορά που βρισκόμαστε εδώ, αλλά είμαι σίγουρος ότι θα ερχόμαστε πλέον πολύ πιο συχνά για να στηρίζουμε τον αγώνα του λαού σας ενάντια στις αμερικάνικες βάσεις.”

Νίκος Βουρλάκης: Πρέπει να κρίνουμε Δήμαρχο και Αντιπεριφερειάρχη Χανίων και για τη στάση τους στο ζήτημα των βάσεων

Ο Νίκος Βουρλάκης, πρώην πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων και υποψήφιος Δήμαρχος Χανίων με τη Λαϊκή Συσπείρωση μίλησε για τη σημερινή κινητοποίηση ενώ σχολίασε την απουσία των τοπικών αρχών και τη στάση που έχουν τηρήσει τα τελευταία χρόνια:

“Ο αγώνας για εθνική ανεξαρτησία δε σταματά. Θεωρούμε ότι είναι ένας πολύ σημαντικός αγώνας γιατί πρέπει η πατρίδα που ζούμε να είναι ελεύθερη.

Οι αμερικάνικες βάσεις που έχουμε στην περιοχή μας,  είναι ορμητήριο ενάντια σε λαούς κοντά μας αλλά και πιο μακρυά μας. Δεν είναι απλά θλιβερή η ύπαρξή τους, δε βοηθάνε και σε τίποτα. Συμφέροντα εξυπηρετούν μονοπωλιακών ομίλων και του μεγάλου κεφαλαίου. Ο αγώνας λοιπόν θα πρέπει να είναι συνεχής μέχρι να φύγουν, μέχρι να υπάρχει πραγματική εθνική ανεξαρτησία στον τόπο.

Τώρα, ο καθένας έχει τις θέσεις και τις απόψεις του, και για αυτό δεν συμμετέχουν σε αυτή την κινητοποίηση ούτε ο Δήμαρχος Χανίων ούτε ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων. Με τη στάση τους αυτή δείχνουν ότι είναι υπέρ της παραμονής των βάσεων στον τόπο μας. Έτσι πρέπει να τους κρίνουμε κι εμείς.”

Ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ και υποψήφιος Περιφερειάρχης Χανίων με τη Λαϊκή Συσπείρωση τόνισε ότι οι βάσεις εξυπηρετούν συμφέροντα των ΗΠΑ ενώ έδωσε βαρύτητα και στις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης για την ισχυροποίηση της παρουσίας τους:

“Ο λαός της Κρήτης, αγωνιστές της ειρήνης, από την Κρήτη αλλά και από την Κύπρο, διαδηλώσαμε σήμερα στην αμερικάνικη βάση της Σούδας προκειμένου να κρατάμε επίκαιρη την προσπάθεια που γίνεται για να αποχωρήσουν οι αμερικανονατοϊκές βάσεις από την Κρήτη και από όλη την Ελλάδα.

Θεωρούμε ότι οι βάσεις είναι παράγοντας αστάθειας, παράγοντας υποδαύλισης πολέμων και ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή, υπάρχουν εδώ για να προστατεύουν τα συμφέροντα των αμερικανών και του ΝΑΤΟ, σε στρατηγικό, οικονομικό και γεωπολιτικό επίπεδο.

Επίσης διατρανώσαμε την άποψή μας ότι ευθύνες  για την ισχυροποίηση της παρουσίας των νατοϊκών βάσεων εδώ καθώς και για τις νέες που έχουν στηθεί σε όλη την Ελλάδα, για αυτές τις εξελίξεις ευθύνες φέρει η ελληνική κυβέρνηση αλλά και οι υπόλοιποι που ομονοούν , υποτιθέμενοι αριστεροί, δεξιοί, νεοφιλελεύθεροι, σοσιαλδημοκράτες.

Όλοι αυτοί μαζί πρέπει να πάρουν  την απάντηση από τον λαό στις επόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές γιατί ακριβώς ακόμη και δήμαρχοι και περιφερειάρχες στήριξαν μια τέτοια  ενίσχυση της παρουσίας των αμερικανονατοϊκών βάσεων στην Κρήτη.

Και φυσικά να ενισχυθεί το ΚΚΕ στις εκλογές που έρχονται ως δύναμη ανάσχεσης απέναντι στα σχέδια των ελληνικών κυβερνήσεων αλλά και των αμερικάνων και ευρωπαίων.”

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Π. Πολάκης: «Μας ταΐζει σανό ο Μητσοτάκης!»

Σχολιάζοντας την κατάσταση με τις τιμές των καυσίμων, ο...

Η Ελλάδα καταγράφει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ

Το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ καταγράφει η Ελλάδα το...