Με δοκιμασμένες συνταγές λιτότητας το «Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας»

Κανένα σχόλιο

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, παρουσίασε το προσχέδιο του «Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας» που προβλέπει επιχορηγήσεις 19,4 δισ. ευρώ και δάνεια ύψους 12,7 δισ. ευρώ για την Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το συγκεκριμένο σχέδιο πατά πάνω στην «Έκθεση Πισσαρίδη» και, ανάμεσα σε άλλα, προβλέπει την περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και ανοίγει τον δρόμο για την παράδοση της επικουρικής ασφάλισης και σύνταξης στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, ενώ το κόστος της σχετικής μετάβασης σχεδιάζεται να καλυφθεί από τα αποθεματικά της κοινωνικής ασφάλισης. ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως «η παρουσίαση του σχεδίου για αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης επιβεβαιώνει για ακόμη μια φορά ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη κινείται με ένα σαφές νεοφιλευθερο πρόγραμμα, υπονομεύοντας τις αναπτυξιακές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας για τα επόμενα χρόνια». Δείτε το προσχέδιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Βασισμένο στους άξονες των μνημονιακών μεταρρυθμίσεων που επιβάλουν στην Ελλάδα οι δανειστές είναι το «Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Σταθερότητας» που προβλέπει επιχορηγήσεις 19,4 δισ. ευρώ και δάνεια ύψους 12,7 δισ. ευρώ για την Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Θ. Σκυλακάκης παρουσίασε το προσχέδιο που υποβλήθηκε στην Κομισιόν στις 18 Νοεμβρίου, ενώ η υποβολή του τελικού σχεδίου θα γίνει τον Φεβρουάριο- Μάρτιο 2021 και η τελική έγκριση αναμένεται να δοθεί στο τέλος της άνοιξης.

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της κυβέρνησης για το Ταμείο Ανάκαμψης με ευθύνη για τις μεταρρυθμίσεις, Άκης Σκέρτσος, ξεκαθάρισε ότι παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας, η κυβέρνηση θα τηρήσει πιστά τις «αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις» για τις οποίες έχει δεσμευθεί προεκλογικά. «Δεν παρεκκλίνουμε ούτε εκατοστό από τη μεταρρυθμιστική εντολή σε όλο το φάσμα της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας, που λάβαμε στις εκλογές του 2019. Αντιθέτως την τιμούμε χωρίς εκπτώσεις και καθυστερήσεις παρά την έλευση της πανδημίας του κορονοϊού, υλοποιώντας βασικές μεταρρυθμίσεις.

"Sponsored links"

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση του επισημαίνει πως το σχέδιο βασίζεται σε νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες και αποτελεί πιστό αντίγραφο της «Έκθεσης Πισσαρίδη», που θα δεσμεύσει τη χώρα για τα επόμενα χρόνια.

«Η παρουσίαση του σχεδίου για αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης επιβεβαιώνει για ακόμη μια φορά ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη κινείται με ένα σαφές νεοφιλευθερο πρόγραμμα, υπονομεύοντας τις αναπτυξιακές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας για τα επόμενα χρόνια. Πιστοί στην μέχρι τώρα τακτική της fast track νομοθέτησης, ερήμην της κοινωνίας, προανήγγειλαν την προσχηματική διαβούλευση που επιφυλάσσουν σε ένα σχέδιο που έχει ήδη κατατεθεί και θα δεσμεύσει τη χώρα τα επόμενα χρόνια.

Σαν να μην έβγαλαν κανένα  συμπέρασμα από τη δεκαετή οικονομική κρίση και την πανδημία του κορονοϊού, παρουσίασαν μια έκθεση νεοφιλελεύθερων ιδεών, όπου στα σημεία που δεν είναι σκόπιμα ασαφές και γενικόλογο, είναι πιστό αντίγραφο της έκθεσης Πισσαρίδη. Την οποία μάλιστα παρουσιάζουν ως δήθεν ουδέτερη, αποκρύπτοντας επιμελώς ότι ακολουθεί πιστά το  ίδιο μοντέλο που εφαρμόστηκε και κατά την «καλή» εποχή της ελληνικής οικονομίας που οδήγησε στα μνημόνια με τα γνωστά καταστροφικά αποτελέσματα», αναφέρει ανάμεσα σε άλλα η κοινή δήλωση των Αλέξη Χαρίτση, Έφης Αχτσιόγλου και Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Δείτε το προσχέδιο που παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση:

thepressproject.gr

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις