Μνήμες αντίστασης στα χωριά του Τσιλίβδικα

Κανένα σχόλιο

Βγαίνουν από την… κατάψυξη θέματα που έχουν να κάνουν με την ιστορική μνήμη της νεότερης περιόδου στην Καλή Συκιά στο νότο του Ρεθύμνου! Επιταχύνουν, λοιπόν, τον βηματισμό τους οι διοικούντες τον τοπικό πολιτιστικό σύλλογο «Ο Τσιλίβδικας» και το επόμενο διάστημα μπαίνει σε υλοποίηση η ανέγερση του μνημείου στον ιστορικό «Τσιλίβδικα», Βουνό της Αντίστασης,  που… πήγαινε κι έρχονταν για δυο και πλέον χρόνια χωρίς κατάληξη.

Όπως είναι γνωστό, στις ηρωικές κορφές τους και στο «Μπαντουβά τα Λακκούδια», οι άντρες του καπετάν Μπαντουβά στις 4 Οκτωβρίου 1943, εξολόθρεψαν τις γερμανο-ιταλικές δυνάμεις από το κοντινό φυλάκιο Σελλιών, σε μια μάχη που είχε διάρκεια και επακόλουθο τις βαρβαρότητες που ακολούθησαν δυο μέρες αργότερα, με το ολοκαύτωμα και τις πυρπολήσεις δώδεκα γυναικών και ενός ηλικιωμένου από την Καλή Συκιά και το Ροδάκινο.

Η δημιουργία του μνημειακού χώρου που θα έχει χαρακτήρα λιτού και ουσιαστικού σημείου αναφοράς, κρίθηκε επιβεβλημένη από τους διοικούντες τον σύλλογο και τους κατοίκους τα τελευταία χρόνια, καθώς μια κοινωνία, άγνωστη και αθέατη από το επίσημο Κράτος για δεκαετίες, θα πρέπει η ίδια με τις δικές της δυνάμεις και με τη συμβολή του δήμου Αγίου Βασιλείου να μπει μπροστά, αναδεικνύοντας σημαντικά γεγονότα που κρατήθηκαν στην αφάνεια για σκόπιμους λόγους.

"Sponsored links"

Πέτρινες πλάκες

Την επισήμανση αυτή, άλλωστε, μετέφερε και στους συγχωριανούς της, η πρόεδρος του συλλόγου Βάσω Μπαμιάκη που με την αντιπρόεδρο Φωτεινή Νικητάκη και τα άλλα μέλη της διοίκησης επιχειρούν να κρατήσουν άσβηστες τις ηρωικές πράξεις των γεννητόρων τους στη σκληρή περίοδο της ναζιστικής κυριαρχίας στην Κρήτη. Στην κατεύθυνση αυτή στράφηκε και το σύνολο των κατοίκων που έκανε αποδεκτή με σεβασμό και ικανοποίηση την πρωτοβουλία.

Ταυτόχρονα, όμως, στον προγραμματισμό και άλλων κινήσεων της ίδιας περιόδου στο μαρτυρικό χωριό, είναι ήδη σε εξέλιξη η προετοιμασία για την εντοίχιση ισάριθμων πέτρινων πλαισίων σε εννιά σπίτια του οικισμού, που την μέρα του ολοκαυτώματος οι απάνθρωποι ναζί έβαλαν φωτιά και πέταξαν τις γυναίκες και τον  γέροντα και κάηκαν ζωντανοί, όπου σε κάθε μια από αυτές θα αναγράφονται και τα ονόματα των θυμάτων που μαρτύρησαν.

Το άγνωστο ολοκαύτωμα της Κρήτης και τα πρωτοφανή αντίποινα στα χρόνια της γερμανικής κυριαρχίας στο νησί, βγήκε από τη στάχτη της λησμονιάς με την ολοκλήρωση του ιστορικού ντοκιμαντέρ των δημοσιογράφων Γιάννη Κανελλάκη και Μανόλη Παντινάκη, την διεθνοποίησή του, τη συμμετοχή του σε διεθνή και ελληνικά φεστιβάλ και τις προβολές του στην Κρήτη, στην Αθήνα, σε μεγάλες πόλεις της περιφέρειας, σε Πανεπιστήμια, σχολεία, πολιτιστικούς συλλόγους και κοινότητες.

Για την ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας με τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί, οι δυο δημοσιογράφοι παραγωγοί δήλωσαν: «Ένα αποτρόπαιο γεγονός, πρωτοφανές στα χρονικά των πολέμων έως εκείνη την περίοδο, είχαμε ιερή υποχρέωση να το αναδείξουμε και να το στείλουμε όσο πιο μακριά γίνονταν. Ήμασταν βέβαιοι, και είναι συγκινητικό ότι ακούμπησε τις ευαίσθητες χορδές των κατοίκων, ότι μετά από αυτό, οι περήφανοι και φιλόξενοι άνθρωποι του ιστορικού χωριού δεν θα έμεναν απαθείς και θα συστρατεύονταν σε ένα κοινό σκοπό που αφορά τον τόπο τους και τα γεγονότα που τον στιγμάτισαν. Πρέπει, επιτέλους, η μαρτυρική Καλή Συκιά να πάρει τη θέση που της αξίζει στη Νεότερη Ιστορία».

efsyn.gr

 

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις
τι παίζει τώρα στον kritifm1015

No upcoming events for today