13.8 C
Chania
Saturday, April 27, 2024

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Οι Αρμένιοι καίνε τα σπίτια τους καθώς τα εγκαταλείπουν | Φωτός

Ημερομηνία:

Στις φλόγες παραδόθηκαν σήμερα σπίτια σε χωριά του Ναγκόρνο Καραμπάχ, που αναμένεται να περάσουν και πάλι στον έλεγχο του Αζερμπαϊτζάν αύριο, καθώς τα πυρπόλησαν οι κάτοικοί τους πριν εγκαταλείψουν την περιοχή και διαφύγουν στην Αρμενία, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι Αρμένιοι του Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ), γνωρίζουν καλά πως δεν πρόκειται να ξαναγυρίσουν στα εδάφη τους, μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε.

Πριν εγκαταλείψουν την περιοχή που γεννήθηκαν και έζησαν, παραδίδουν στις φλόγες τα σπίτια τους. Δεν θέλουν να τα αφήσουν να πέσουν στα χέρια των βαρβάρων που θα μετοικήσουν στην περιοχή.

Εκεί μέσα ήταν ο χώρος που φυλάγαν τα όνειρά τους, τα κειμήλιά τους, τα οποία δεν μπόρεσαν να πάρουν μαζί τους. Εκεί μέσα πλανώνται οι ψυχές των προγόνων τους. Δεν θα αφήσουν να τα βεβηλώσει κανείς.

Τα παραδίδουν στην πυρά και ζουν δυο φορές τη δική τους κόλαση. Μια για τον ξεριζωμό και μια για τις στάχτες και τα συντρίμμια που αφήνουν πίσω τους.

Ένας άντρας φορτώνει αντικείμενα στο φορτηγό του αφού έβαλε φωτιά στο σπίτι του, σε μια περιοχή που σύντομα θα παραδοθεί στο Αζερμπαϊτζάν, Παρασκευή 13 Νοεμβρίου, 2020.
Ένας άντρας φορτώνει αντικείμενα στο φορτηγό του αφού έβαλε φωτιά στο σπίτι του, σε μια περιοχή που σύντομα θα παραδοθεί στο Αζερμπαϊτζάν, Παρασκευή 13 Νοεμβρίου, 2020.  AP

«Είναι η τελευταία ημέρα, αύριο οι Αζέροι στρατιώτες θα είναι εκεί», δήλωσε στρατιώτης στο χωριό Τσαρακτάρ, στην περιοχή Τσαλμπατσάρ, που θα παραχωρηθεί στο Μπακού.

Μόνο σε αυτό το χωριό, που σηματοδοτεί το όριο με την γειτονική περιοχή του Μαρτακέρτ που θα παραμείνει υπό τον έλεγχο των Αρμενίων, τουλάχιστον 6 κατοικίες καίγονταν σήμερα το πρωί. Οι φλόγες έβγαιναν από τα παράθυρα ενώ γκρίζος καπνός υψωνόταν στον ουρανό πάνω από την κοιλάδα της περιοχής.

Ο καπνός αναδύεται από ένα φλεγόμενο σπίτι σε μια περιοχή που κάποτε κατέλαβαν οι Αρμενικές δυνάμεις, αλλά σύντομα θα παραδοθεί στο Αζερμπαϊτζάν, στο Karvachar, την αυτονομιστική περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020.
Ο καπνός αναδύεται από ένα φλεγόμενο σπίτι σε μια περιοχή που κάποτε κατέλαβαν οι Αρμενικές δυνάμεις, αλλά σύντομα θα παραδοθεί στο Αζερμπαϊτζάν, στο Karvachar, την αυτονομιστική περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020.  AP

«Είναι το σπίτι μου, δεν μπορώ να το αφήσω στους Τούρκους», όπως συχνά χαρακτηρίζονται οι Αζέροι από τους Αρμένιους, εξήγησε ο ιδιοκτήτης ενός εκ των σπιτιών, ενώ πετούσε εύφλεκτα υλικά και προσανάμματα στα οποία είχε περιχύσει βενζίνη σε μια προσπάθεια να βάλει φωτιά στο πάτωμα του πρώην καθιστικού, σε ένα εντελώς πλέον άδειο σπίτι.

Ένα φλεγόμενο σπίτι σε μια περιοχή που κάποτε κατέλαβαν οι αρμενικές δυνάμεις, αλλά σύντομα θα παραδοθεί στο Αζερμπαϊτζάν, Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020.
Ένα φλεγόμενο σπίτι σε μια περιοχή που κάποτε κατέλαβαν οι αρμενικές δυνάμεις, αλλά σύντομα θα παραδοθεί στο Αζερμπαϊτζάν, Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020.  AP
Φλεγόμενο σπίτι σε μια περιοχή που αλλά σύντομα θα παραδοθεί στο Αζερμπαϊτζάν, στο Karvachar, την αυτονομιστική περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020.
Φλεγόμενο σπίτι σε μια περιοχή που αλλά σύντομα θα παραδοθεί στο Αζερμπαϊτζάν, στο Karvachar, την αυτονομιστική περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020.  AP

«Περιμέναμε να κανονιστεί. Αλλά όταν άρχισαν να διαλύουν τον υδροηλεκτρικό σταθμό, καταλάβαμε», πρόσθεσε. «Όλος ο κόσμος θα πυρπολήσει σήμερα το σπίτι του… Μας έχουν δώσει έως τα μεσάνυχτα για να φύγουμε».

«Μεταφέραμε και τον τάφο των γονιών μας, οι Αζέροι θα θελήσουν να τους βεβηλώσουν, είναι αβάσταχτο», είπε.

Οι Αρμένιοι, ένας από αυτούς με εθνική σημαία της Αρμενίας, επισκέπτονται τη Μονή Ορθόδοξου Dadivank του 12ου-13ου αιώνα στα περίχωρα του Kalbajar, της αυτονομιστικής περιοχής του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020.
Οι Αρμένιοι, ένας από αυτούς με εθνική σημαία της Αρμενίας, επισκέπτονται τη Μονή Ορθόδοξου Dadivank του 12ου-13ου αιώνα στα περίχωρα του Kalbajar, της αυτονομιστικής περιοχής του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020.  AP

Μια ημέρα νωρίτερα, τουλάχιστον 12 σπίτια πυρπολήθηκαν στο ίδιο χωριό και στη γύρω περιοχή, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η ειρηνευτική συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ του Γερεβάν και του Μπακού υπό την αιγίδα της Μόσχας έδωσε τέλος σε σχεδόν επτά εβδομάδες σφοδρών συγκρούσεων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Βάσει της συμφωνίας, το Αζερμπαϊτζάν ανακτά μεγάλα εδάφη που τελούσαν υπό τον έλεγχο των Αρμένιων από τις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Με πληροφορίες από news247.gr

Krikor Tzakitzian

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αδειάζει πάλι την Ντόρα το ΥΠΕΞ για το Κόσοβο

Αποστάσεις από τη Ντόρα Μπακογιάννη παίρνει εκ νέου το...

Ακύρωσε ο Ερντογάν την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο

Ακύρωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την προγραμματισμένη για τις...