Ντοκουμέντο: Ο Μάνος Κατράκης τραγουδά Ερωτόκριτο και στο λαούτο τον συνοδεύει ο Γιώργης Κουτσουρέλης

Κανένα σχόλιο

Το Αρχείο της ΕΡΤ τιμώντας τη μνήμη του ηθοποιού Μάνου Κατράκη που γεννήθηκα ααν σήμερα, 14 Αυγούστου 1908 (1908 – 1984) ψηφιοποίησε και παρουσίασε μέσω των ιστοσελίδων www.ert-archives.gr & www.ert.gr το επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ» των Γιώργου και Ηρώς Σγουράκη.

Στο ντοκιμαντέρ, παραγωγής 1984, ο μεγάλος έλληνας ηθοποιός μιλά για τον ερχομό της οικογένειάς του από την Κρήτη στην Αθήνα και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν. Θυμάται τα χρόνια που έζησε εξόριστος για τις πολιτικές του απόψεις και τη συναναστροφή του με προσωπικότητες της Αριστεράς, γεγονός που συνέβαλε στη διαμόρφωση του ιδεολογικού του προσανατολισμού. Μιλά για το πρώτο του ξεκίνημα στο θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη, τη δημιουργία του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (1942), τα ποιητικά απογεύματα που διοργάνωνε στο Θέατρο Μουσούρη με τη συμμετοχή σημαντικών πνευματικών ανθρώπων, τη δημιουργία του Λαϊκού Θεάτρου (1955) στο Πεδίον του Άρεως και την έξωσή του από εκεί με την επιβολή της δικτατορίας, τις περιοδείες του κατά τη Μεταπολίτευση και την εγκατάστασή του στο Θέατρο Μπρόντγουεϊ το 1978.

Αναφέρεται στις τιμητικές διακρίσεις που δέχτηκε, ξεχωρίζοντας αυτή της Ακαδημίας Αθηνών και του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ στο Σαν Φρανσίσκο. Αναπολεί σημαντικούς συνεργάτες, φίλους, ρόλους και στιγμές από τα παιδικά του χρόνια, ενώ ερμηνεύει με μοναδικό τρόπο αποσπάσματα από τον «Ερωτόκριτο»  του Βιτσέντζου Κορνάρου με τη συνοδεία του μουσικού Γιώργη Κουτσουρέλη.

"Sponsored links"

Δείτε το βίντεο:

 

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις