Ξανθός για εμβολιασμό: Η νοσοκομειοκεντρική οργάνωση είναι προβληματική

Κανένα σχόλιο

Στη συζήτηση της σχετικής επίκαιρης ερώτησης ο Τομεάρχης Υγείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Ανδρέας Ξανθός ζήτησε απαντήσεις από τον υφυπουργό Υγείας Β. Κοντοζαμάνη σχετικά με την πορεία του εμβολιασμού στη χώρα, προβλήματα στη διαθεσιμότητα εμβολίων στην Ευρώπη και την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών για την έγκαιρη διασφάλιση της απαιτούμενης ποσότητας.

Σύμφωνα με τον Τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. «η προοπτική των εμβολίων είναι μια ιδιαίτερα αισιόδοξη προοπτική για την αναχαίτιση της πανδημίας στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής που πρέπει να περιλαμβάνει τον έλεγχο διασποράς του ιού στην κοινότητα με στοχευμένη πρόληψη, την ενδυνάμωση του ΕΣΥ και την πρόσβαση σε σύγχρονες και αποτελεσματικές θεραπείες». Τόνισε ωστόσο ότι η νοσοκομειοκεντρική οργάνωση της εμβολιαστικής εκστρατείας είναι προβληματική και επισήμανε την ανάγκη εμπλοκής των δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και την οργάνωση μετά από χαρτογράφηση αναγκών και του κατ’ οίκον εμβολιασμού.

Εμβολιασμένο μόνο το 0,75%

"Sponsored links"

Επισήμανε ότι στη χώρα μας είναι εμβολιασμένο το 0,75% πληθυσμού, απέχοντας σημαντικά από το μέσο όρο της Ευρώπης, με το πρόβλημα ωστόσο της ευχερούς και ισότιμης πρόσβασης στον εμβολιασμό να είναι όχι μόνο ευρωπαϊκό, αλλά και διεθνές. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι σε λιγότερο από το 1/3 των χωρών του κόσμου έχουν ξεκινήσει οι εμβολιασμοί και πως το 95% των εμβολιασμών έχει γίνει μόλις σε 20 χώρες.

«Ταυτόχρονα όμως», σημείωσε, «έχουν εμφανιστεί σοβαρά προβλήματα στην ανταπόκριση των κατασκευαστριών εταιρειών στην αυξημένη ζήτηση και στην τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων παράδοσης των αναγκαίων δόσεων με βάση την κεντρική συμφωνία με την Ε.Ε.». Και συνέχισε, «αποδεικνύεται ότι η αγορά δεν μπορεί να καλύψει με καθολικό και ισότιμο τρόπο τις ανάγκες του κόσμου σε περίοδο πανδημίας. Μόνη λύση η υπέρβαση του καθεστώτος της πατέντας, να δοθεί η παραγωγική δυνατότητα σε άλλες φαρμακοβιομηχανίες για να καλύψουμε τον παγκόσμιο πληθυσμό», προσθέτοντας ότι είναι απολύτως τεκμηριωμένο υγειονομικά, οικονομικά και ηθικά το αίτημα άρσης της πατέντας, καθώς οι έρευνες των εμβολίων χρηματοδοτήθηκαν με δημόσιους πόρους, έχουν πετύχει συμφωνίες προαγοράς και η επιτάχυνση της διαδικασίας αδειοδότησης από την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή (EMA) τους εξοικονόμησε χρόνο και χρήμα.

Πρωτοβουλία για πατέντα

Ο Ανδρέας Ξανθός έκλεισε την τοποθέτησή του, θυμίζοντας ότι ανάλογη θέση είχε εκφράσει σε παλαιότερο άρθρο του και ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης, ενώ τόνισε ότι είναι ζήτημα καθολικότητας και ισότητας, αλλά και δημοκρατίας να εγγυηθεί η ενωμένη Ευρώπη την πρόσβαση των ανθρώπων στο δημόσιο αγαθό του εμβολίου. «Τώρα είναι η ώρα να πάρουμε μια τέτοια πρωτοβουλία, που μπορούμε να προσδοκούμε και σε υποστήριξη άλλων κυβερνήσεων», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Υγείας, αφού διαπίστωσε ότι το εμβολιαστικό εγχείρημα προχωρά χωρίς προβλήματα, χαρακτήρισε το αίτημα για υπέρβαση του καθεστώτος της πατέντας ως ανεδαφικό, αντιμετωπίζοντας την πρόταση για άρση της πατέντας ως πρόταση για εθνικοποίηση, καταλήγοντας ότι τυχόν υλοποίησή της θα οδηγήσει σε παραγωγή λιγότερων εμβολίων.

Στα : Ελλαδα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις