Οι δάσκαλοι των Χανίων ζητούν διδασκαλία με 15 μαθητές ανά τμήμα και διεύρυνση της κατ’ οίκον διδασκαλίας για μαθητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες – Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη

Κανένα σχόλιο

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων με ανακοίννωσή του ζητά να γίνεται μάθημα με έως 15 μαθητές ανά τμήμα. Μάλιστα, προχωρούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 3 Σεπτέμβρη στις 12 το μεσημέρι στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς Χανίων.

Πιο αναλυτικά, στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Η 1η Σεπτεμβρίου βρήκε την νέα σχολική χρονιά εν μέσω της όξυνσης της πανδημίας του κορωνοϊού. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ανακοίνωσε ότι οι σχολικές μονάδες θα λειτουργήσουν από την 14η του μηνός κανονικά με πλήρη σύνθεση υποκρινόμενοι ότι δεν συμβαίνει τίποτα.

"Sponsored links"

Σχεδόν τρεις μήνες θα έχουν περάσει όταν θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι όμως η κυβέρνηση συνεχίζει ως απλά να παρατηρεί την πανδημία να εξελίσσεται χωρίς ουσιαστικό σχεδιασμό. Κατ επανάληψη ακούσαμε από κυβερνητικά και επιστημονικά χείλη ότι ο συγχρωτισμός είναι βασικός παράγοντας μετάδοσης του κορωνοϊού και υπήρξε αυστηρό πλαίσιο προς τους πολίτες, ξεκαθάριζαν όμως ότι δεν βλάπτονται οι μαθητές στο σχολείο. Χαρακτηριστική ήταν η στάση τους σχετικά με την υποχρεωτικότητα της μάσκας και της μεθόδευσης να θεωρηθεί <<προσωπικό αντικείμενο>> ώστε το έξοδο της αγοράς να επιβαρύνει τις οικογένειες των μαθητών μας. Μόνο μετά από τις έντονες αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας το Υπουργείο αποφάσισε να δώσει δωρεάν μάσκες σε όλους τους μαθητές.

Το ίδιο διάστημα έγιναν και πολλά άλλα τα οποία πρόλαβαν να σχεδιάσουν και να νομοθετήσουν: α) επιλέχτηκαν οι <<Άριστοι>> για τις θέσεις ευθύνης των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης με διαδικασία χωρίς μοριοδότηση και έλεγχο από τους αιρετούς του κλάδου, β) ψηφίστηκε ένας ακόμη αντιδραστικός νόμος για την Ιδιωτική εκπαίδευση, γ) ψηφίστηκε ο έλεγχος όλων των κινητοποιήσεων από τα όργανα τάξης και δ) θεσμοθετήθηκε με ΠΝΠ η υποχρεωτική χρήση κάμερας ως μέσω διδασκαλίας σε ειδικές περιπτώσεις.

Ούτε μία νομοθετική πράξη δεν πραγματοποιήθηκε από την κυβέρνηση για την μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα. Η υπουργός Παιδείας εμμένει στην αντίληψη ότι η ορθότερη επιλογή στη δεδομένη χρονική συγκυρία ήταν και είναι η αύξηση του μέγιστου αριθμού μαθητών ανά τμήμα στους 25. Όταν χώρες όπως, η Γερμανία, η Ισπανία , η Ιταλία παίρνουν μέτρα που έχουν να κάνουν με την μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, την πρόσληψη περισσότερων εκπαιδευτικών, την αυστηρή τήρηση αποστάσεων εντός των τάξεων, στην Ελλάδα ο στόχος είναι η εξοικονόμηση κονδυλίων και η έκθεση σε κίνδυνο τόσο των μαθητών όσο και των εκπαιδευτικών. Μια σχολικής αίθουσα μπορεί να δεχθεί μέχρι και 25 μαθητές όταν απαγορεύεται οποιαδήποτε συνάθροιση μεγαλύτερη των 9 ατόμων.

Σε αυτόν τον παραλογισμό του υπουργείου βασίστηκαν και οι κουτσουρεμένες πρόσφατες προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών για την κάλυψη των αναγκών των σχολικών μας μονάδων. Τα στοιχεία αν και είχαν σταλεί εγκαίρως από τα ΠΥΣΠΕ αποφασίστηκε να καλυφθεί μόλις το 60% των αναγκών των σχολικών μονάδων. Οι 21.065 προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών δεν κατέστησαν εφικτό να καλύψουν τα κενά.

Οι ελλείψεις αυτές φέρνουν στο φως την υποκρισία της κυβέρνησης και δείχνουν με τι θράσος τόσες μέρες εμπαίζουν τους πολίτες και προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη. Έτσι, αντί για να λειτουργήσουν όλα τα Ολοήμερα τμήματα σύμφωνα με τα περσινά δεδομένα 36 θα παραμείνουν κλειστά ενώ 8 πρωινά τμήματα δεν θα ανοίξουν εις βάρος των μαθητών μας. Σε κανένα νηπιαγωγείο δεν θα τοποθετηθεί εκπαιδευτικός Αγγλικής γλώσσας καθώς προσλήφθηκαν 9 λιγότεροι από εκείνους που ήταν αναγκαίοι για τα δημοτικά σχολεία.

Το αφήγημα της κ. Κεραμέως για τον Μέσο Όρο των 17 μαθητών ανά τμήμα είναι τόσο σαθρό όσο και ο βαθιά νεοφιλελεύθερος προσανατολισμός της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου που ηγείται και υπεραμύνεται. Οι ίδιοι προσπαθούν να αποδείξουν ότι διαφορετικές σχολικές μονάδες μπορούν να δώσουν Μέση Τιμή σε μια ανομοιογενή μορφολογικά γεωγραφική έκταση. Τι έχουν να πουν για τα 17/θέσια σχολεία, τα συστεγαζόμενα σχολεία με ανύπαρκτους αύλειους χώρους, την συμπίεση νηπιαγωγείων σε κοινά κτήρια και αίθουσες 15 τμ;

Οι εκπαιδευτικοί θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμενοι τις θέσεις του κλάδου λαμβάνοντας υπόψιν μας τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για την ασφάλεια των μαθητών μας, των εκπαιδευτικών και της κοινωνίας. Υπερασπιζόμαστε το ανοιχτό, δημοκρατικό σχολείο για όλους που προτάσσει η Παιδαγωγική Επιστήμη και απαιτούμε:

 • Μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα στους 15 για μορφωτικούς και υγειονομικούς λόγους.
 • Υποχρεωτική παρουσία των μαθητών στο σχολείο εκτός όσων ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
 • Διεύρυνση του θεσμού της κατ’ οίκον διδασκαλίας για τους μαθητές που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
 • Αυστηρά μέτρα προστασίας και τήρηση πρωτοκόλλων για εκπαιδευτικούς και μαθητές.
 • Διενέργεια μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε όλους.
 • Κάλυψη όλων των λειτουργικών αναγκών
 • Μόνιμους μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών με μοναδικό κριτήριο το πτυχίο και την προϋπηρεσία.
 • Εξασφάλιση αναγκαίων αδειών για εκπαιδευτικούς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
 • Ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ και σε τοπικό επίπεδο για την αντιμετώπιση της πανδημίας
 • Κάλυψη όλων των αναγκών σε π[προσωπικό καθαριότητας
 • Μονιμοποίηση προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία.
 • Καμία κάμερα σε σχολική τάξη. Στηρίζουμε την απόφαση της ΑΔΕΔΥ για απεργία αποχή από την χρήση τους εντός της σχολικής τάξης.

Για όλα τα παραπάνω το ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Χανίων, κηρύσσει 3ωρη διευκολυντική στάση εργασίας 11 με 2 μμ και καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, αύριο,  Πέμπτη 3/9, στις 12 στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς έχοντας λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης.».

"Sponsored links"

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις