19.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Οι Επιτροπές Αγώνα Πολυτεχνείου Κρήτης για το οξυμένο πρόβλημα στέγασης – Παράσταση διαμαρτυρίας την Τετάρτη στην πρυτανεία του Ιδρύματος

Ημερομηνία:

Με ανακοίνωσή τους οι Επιτροπές Αγώνα Πολυτεχνείου Κρήτης αναφέρονται στο οξυμμένο πρόβλημα εύρεσης στέγης από τους φοιτητές που πολλές φορές εξαιτίας αυτής της αδυναμίας τους αναγκάζονται να παρατούν τις σπουδές τους. Σχετική παράσταση διαμαρτυρία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 20 Σεπτέμβρη στην πρυτανεία του Ιδρύματος.

Στην ανακοίνωση πιο αναλυτικά αναφέρονται τα εξής:

Μετα την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής πάνω από 600 φοιτητές που πέρασαν στο Πολυτεχνείο Κρήτης βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια τραγική κατάσταση. Η αναζήτησή κατοικίας στα Χανιά μόνο απόγνωση μπορεί να δημιουργήσει. Εδώ και χρόνια, μέσα από τους αγώνες των φοιτητικών συλλόγων, έχει αναδειχθεί το συνολικότερο πρόβλημα της φοιτητικής μέριμνας και ιδιαίτερα της στέγασης.

Οι μεγάλες ελλείψεις σε φοιτητικές εστίες, αφού οι υπάρχουσες καλύπτουν ελάχιστες ανάγκες σε σχέση με τις πραγματικές, βάζουν μεγάλα εμπόδια στις σπουδές μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι περισσότεροι φοιτητές να πληρώνουν ακριβά τις σπουδές τους μιας και δεν έχουν χρήματα για να νοικιάσουν σπίτι. Αρκετοί από τους φοιτητές είτε παρατάνε τις σπουδές τους, είτε έρχονται μόνο στις εξεταστικές. Ειδικά τώρα, με την άσχημη οικονομική κατάσταση όπου έχουν φτάσει οι λαϊκές οικογένειες,τα ακριβά ενοίκια και την μεγάλη πληρότητα στο νομό, πολλαπλασιάζονται οι φοιτητές που έχουν ανάγκη τη δωρεάν στέγη.

Οι ευθύνες για την κατάσταση αυτή αφορούν διαχρονικά όλες τις κυβερνήσεις και φυσικά και τη σημερινή. Όταν έχουν να κάνουν με τα κέρδη εφοπλιστών,βιομήχανων και τραπεζών κινούν φαστ-τρακ διαδικασίες και περνάνε νόμους (για φοροαπαλλαγες, ανακεφαλαιοποιήσεις κλπ) σε μία νύχτα, ενώ όταν έχουν να κάνουν με τις δικές μας ανάγκες μας λένε ότι δεν έχει χρήματα το κράτος. Φυσικά και η διοίκηση του Πολυτεχνείου ευθυγραμμιζόμενη με τις κατευθύνσεις που προωθούν Ευρωπαϊκή Ενωση και ελληνικές κυβερνήσεις αναπαράγει την ίδια επιχειρηματολογία. Μάλιστα έχουν κάνει καραμέλα τη νέα εστία, ενώ στην πραγματικότητα δεν θα καλύπτει ούτε τις ανάγκες του 1ου έτους. (Συνολικά με τη νέα εστία θα υπάρχουν 200 δωμάτια και μόνο οι πρωτοετείς ειναι 650)

Την ώρα που μας μιλάνε για την ανάπτυξη που έρχεται και για το τέλος το μνημονίων, εμείς βλέπουμε κατάματα την σκληρή πραγματικότητα και τα εμπόδια στις σπουδές μας. Είναι προκλητικό να ακούμε για τόσα εκατομμύρια επενδύσεις αλλά να μη βλέπουμε καμια “επένδυση” για την παιδεία. Καθημερινά αποδεικνύεται ότι η ανάπτυξη και τα κέρδη των μονοπωλίων, για εμάς σημαίνει μισές σπουδές, μισή δουλειά, μισή ζωή.

Δεν θα κάνουμε άλλες θυσίες, δεν θα παραδώσουμε τα δικαιώματα μας για να κερδοφορίσουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Η απάντηση βρίσκεται στον κοινό αγώνα των φοιτητών που μοιράζονται την ίδια κατάσταση,αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα. Η πείρα εχει δείξει πως και τα προηγούμενα χρόνια όταν οι φοιτητές συσπειρώθηκαν και διεκδίκησαν είχαν κατακτήσεις(π.χ. επίδομα ενοικίου,χτίσιμο νέων εστιών)

Διεκδικούμε τώρα:

  • Κανένας φοιτητής κάτω από το βάρος των ενοικίων να μην αναγκαστεί να παρατήσει τη σχολή του.
  • Να επινοικιαστούν δωμάτια σε και να μοιραστούν άμεσα στους φοιτητές που τα έχουν ανάγκη, χωρίς να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ από την τσέπη τους!
  • Να δοθούν χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό για την ολοκλήρωση των νέων εστιών, οι οποίες να είναι σύγχρονες και εξοπλισμένες.Δημιουργία νέων εστιών που θα καλύπτουν τις ανάγκες στέγασης των φοιτητών. Να αξιοποιηθούν τώρα ακίνητα του Ιδρύματος για τη δημιουργία Εστιών στην ευθύνη του κράτους, χωρίς ιδιώτες και ενοίκια!
  • Να δοθεί άμεσα επίδομα ενοικίου με έκτακτη επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, να αυξηθούν οι δικαιούχοι του μηνιαίου επιδόματος στέγασης. Να αυξηθεί το ποσό αυτό στα 300 ευρώ ως ελάχιστο ποσό για την κάλυψη των αναγκών της στέγασης (να καλύπτεται πλήρως το ενοίκιο , να εξασφαλίζεται ότι διαμένουν σε ανθρώπινες συνθήκες, με πληρωμένες τις παροχές ρεύματος, νερού, τηλεφώνου)

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για του πεσόντες του Λαφονησίου

Ο  Δήμος Κισσάμου προσκαλεί στην εκδήλωση τιμής και  μνήμης...

Οι οικοδόμοι των Χανίων στηρίζουν τον Δημήτρη Ανθούση

Τον δημοτικό σύμβουλο Πλατανιά και επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης"  Δημήτρη...

Ευχαριστήριο οικογένειας Μαριανάκη για τη στήριξη στην περιπέτεια της κόρης τους

Ανακοίνωση οικογένειας Μαριανάκη Υπάρχουν στιγμές στη ζωή μας που νιώθεις...