ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
23/05/2019 - “Να εκφράσουμε την αριστερή στροφή και την ριζοσπαστικοποίηση μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο με την “Ανταρσία στα Χανιά”
23/05/2019 - Η υποψηφιότητα του Παντελή Καραγιαννάκη
23/05/2019 - Την Παρασκευή η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση – κρητικό γλέντι της “Ανταρσία στα Χανιά”
23/05/2019 - Η Αμμουδάρα προετοιμάζεται για να υποδεχτεί το 4ο Φεστιβάλ Γλυπτικής με άμμο
23/05/2019 - H ANEK Lines δίπλα στους υποψήφιους των πανελλαδικών εξετάσεων
23/05/2019 - Στα Χανιά σήμερα ο Πάνος Καμμένος – Την Παρασκευή στο Ηράκλειο
23/05/2019 - Απόγονος Μαορί βετεράνου της Μάχης της Κρήτης μαθαίνει σε Χανιωτοπούλες στα Τσικαλαριά να χορεύουν “χάκα” | Βίντεο
23/05/2019 - Μήνυμα από τις τοπικές κοινότητες της Ισπανίας: Έλληνες, δεν είστε μόνοι ενάντια στις πετρελαϊκές
23/05/2019 - Υπο-νοούμενα
23/05/2019 - Κοντεύομε να φτάσομε στις εκλογές
23/05/2019 - 3 οινοποιεία από την Κρήτη συμμετέχουν σε πείραμα για κατακόρυφη βελτίωση της ποιότητας κρασιού αλλά και των υπο-προϊόντων της παραγωγής μέσω της χρήσης των νέων τεχνολογιών
23/05/2019 - “Περίπατος στην ιστορία”, στο πλαίσιο του 14ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Χανίων
23/05/2019 - Όταν ο Χάινς Ρίχτερ επικαλέστηκε τoν πίνακα του Πέτρου Βλαχάκη για να υποστηρίξει τον ισχυρισμό περί «βρώμικης και κτηνώδους» αντίστασης των Κρητικών
23/05/2019 - Τα 5 σποτ των υποψήφιων Δημάρχων Χανίων | Βίντεο
23/05/2019 - Τάσος Κουρουπάκης: “Αν βγω πρώτος σε ψήφους, αν δε με κάνει ο Αρναουτάκης Αντιπεριφερειάρχη, θα φέρει σε δύσκολη θέση χιλιάδες Χανιώτες”
23/05/2019 - Γ. Σταθάκης: «Βάζουμε τον θεμέλιο λίθο για τη μετάβαση σε μια ενοποιημένη αγορά φυσικού αερίου στην περιοχή μας»
23/05/2019 - Αντ. Μπαλωμενάκης: Η “Πρωτοβουλία Πολιτών” ο μοναδικός δημοτικός συνδυασμός της πόλης μας με συνεχή, δημοκρατική λειτουργία
23/05/2019 - Απόψε η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Ηράκλειο
23/05/2019 - ΟΟΣΑ – Παγκόσμια Τράπεζα: 1,2 τρισ. το κόστος των φυσικών καταστροφών την τελευταία δεκαετία
23/05/2019 - Επίσκεψη Σταθάκη στο ΜΑΙΧ μαζί μόνο με τους υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους του ΣΥΡΙΖΑ στον συνδυασμό Αρναουτάκη
Αγώνας της Κρήτης

Οι κληρικοί φεύγουν, γιατροί και εκπαιδευτικοί έρχονται

Κανένα σχόλιο

Τρία χρόνια κράτησαν οι συνομιλίες μεταξύ Μαξίμου και Αρχιεπισκοπής για να καταλήξουν στην ιστορική –όπως χαρακτηρίζεται- Συμφωνία, Κράτους και Εκκλησίας που κάνει απολύτως διακριτούς τους ρόλους τους και συμβάλλει στην αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Όμως το ενδιαφέρον της Συμφωνίας αυτής και στο κοινό ανακοινωθέν 15 σημείων που ανέγνωσε ο το βράδυ ο Πρωθυπουργός βρίσκεται στην συμφωνηθείσα παύση της μισθοδοσίας των κληρικών από το Δημόσιο, υποχρέωση που αναλαμβάνει πλέον η Εκκλησία ενδεχομένως από την είσπραξη από το Κράτος ισόποσων κονδυλίων σε ετήσια βάση. Το ποσό αυτό εκτιμάται σύμφωνα με αρμόδιες πηγές ότι ανέρχεται στα 150 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο μπορεί να φθάνει και τα 190 εκατομμύρια μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες όσοι ιερείς έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί θα εισπράττουν κανονικά τη σύνταξή τους, ενώ οι υπόλοιποι ενεργοί κληρικοί θα ενταχθούν στον ΕΦΚΑ από  τον οποίο και θα πάρουν σύνταξη.

Το αξιοσημείωτο από την αποχώρηση περίπου 10.000 κληρικών από το Δημόσιο, σημαίνει ότι αυτομάτως απελευθερώνεται αντίστοιχος αριθμός θέσεων, οι οποίες κατά τις πληροφορίες θα αξιοποιηθούν το επόμενο διάστημα για να καλύψουν τις ανάγκες του δημόσιου τομέα. Δηλαδή, οι θέσεις των κληρικών που αποχωρούν θα καλυφθούν από γιατρούς, εκπαιδευτικούς και από ειδικότητες στις οποίες διαπιστώνονται τα μεγαλύτερα κενά.

"Sponsored links"

Η Κυβέρνηση απαντά στα επικριτικά σχόλια που αναφέρουν ότι το Κράτος δεν έχει κάποιο οικονομικό όφελος από αυτήν την τομή λέγοντας ότι από του χρόνου η Πολιτεία θα είναι σε θέση να εισπράττει κέρδη από την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας μέσω του Ταμείου που συμφωνήθηκε ανάμεσα στα δύο μέρη να δημιουργηθεί.

Ως γνωστόν τα κέρδη από το Ταμείο θα πηγαίνουν 50% στο Κράτος και 50% στην Εκκλησία. Μάλιστα, αυτή είναι μία εξέλιξη που εξυπηρετεί και την ίδια την Εκκλησία η οποία όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος έχει πρόβλημα στο Ταμείο της και έως τώρα άφηνε ανεκμετάλλευτη την περιουσία της.

Σημειωτέον πως η καταγραφή της εκκλησιαστικής περιουσίας ξεκίνησε πριν από έναν χρόνο όταν Αλέξης Τσίπρας και Αρχιεπίσκοπος είχαν συμφωνήσει στα Γιάννενα στην συγκρότηση Επιτροπής για την αξιοποίηση της περιουσίας Μητροπόλεων και Ιερών Μονών υπό την επίβλεψη του τότε αν. υπουργού Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση. Οι λεπτομέρειες της Συμφωνίας φαίνεται πως οριστικοποιήθηκαν αρχές Οκτωβρίου, δηλαδή πριν από έναν μήνα, όταν ο Πρωθυπουργός μετέβη νύχτα στην Αρχιεπισκοπή και κατέληξε μαζί με τον κ. Ιερώνυμο στις λεπτομέρειες.

Η συμφωνία μεταξύ των δυο πλευρών αποτελεί προϊόν ενός ιστορικού συμβιβασμού, όμως είναι κοινό μυστικό πως σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στις άριστες προσωπικές σχέσεις που έχουν αναπτύξει τα τρία τελευταία χρόνια οι κ.κ. Τσίπρας και Ιερώνυμος.

Ως εκ τούτου όλα δείχνουν πως παρά τις επιφυλάξεις της η Εκκλησία δεν θα προβάλει σημαντικές αντιρρήσεις στην δρομολογούμενη αναθεώρηση του Συντάγματος σε ό,τι αφορά στο επίμαχο άρθρο 3 που θα αναφέρεται στην θρησκευτική ουδετερότητα του Κράτους. Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να διαβεβαίωσε τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο πως η Πολιτεία θα λειτουργήσει ως εγγυητής της θρησκευτικής ελευθερίας με την επισήμανση πως η τροποποίηση του άρθρου δεν έρχεται σε καμία αντίθεση με μαραθώνιες παραδόσεις του λαού μας.

Ακόμη και ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος καυτηρίασε, κάνοντας λόγο για «μικρότητες» τις αναφορές για κατάργηση συμβόλων και αποκαθήλωση των χριστιανικών σταυρών απαντώντας με τον τρόπο του στις αιτιάσεις του Μ. Βορίδη της ΝΔ ότι θα καταργηθούν τα Χριστούγεννα.

Η στάση της Εκκλησίας ως προς τη Συνταγματική αναθεώρηση φαίνεται και από το γεγονός πως ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για τη Διατήρηση του Προοιμίου του Συντάγματος που αναφέρεται στην ομοίουσια Αγία Τριάδα.

Αναμένεται συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για να επικυρώσει τις αποφάσεις που εμπεριέχονται στο ανακοινωθέν.

"Sponsored links"

Στα : Ελλαδα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις
Αγώνας της Κρήτης
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. >> Περισσότερα