Οι πορφυρογέννητοι

Κανένα σχόλιο

Του Ιώαννη Κουρουτάκη

Το επίθετο «Πορφυρογέννητος» έχει την καταγωγή του από την αίθουσα της Πορφύρας.

Η πορφυρή αίθουσα ήταν ένα ειδικά σχεδιασμένο δωμάτιο, επενδεδυμένο με πορφυρήτη, τον πορφυρό πολύτιμο λίθο, ή ντυμένο με πορφυρά μεταξωτά υφάσματα, που κατασκευάστηκε μέσα στο «Μεγάλο Παλάτιο» πριν το 750 και απέναντι από την κρεβατοκάμαρα του Αυτοκρατορικού ζεύγους.

"Sponsored links"

Το πρώτο Αυτοκρατορικό παιδί που γεννήθηκε στην πορφυρή αίθουσα και ονομάστηκε πορφυρογέννητος ήταν ο Λέων, γιός του Κωνσταντίνου Ε΄

Η κατασκευή της αίθουσας αυτής ήταν μια πρωτοβουλία του εικονομάχου Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Ε΄
Η αίθουσα της Πορφύρας έγινε δωμάτιο τοκετού και λειτούργησε ως μέσο διασφάλισης της κληρονομικής εξουσίας, του δικαιώματος των Πορφυρογέννητων, στον θρόνο.

Η αίθουσα της πορφύρας συνέβαλε στην μέθοδο καθορισμού του φυσικού κληρονόμου, παραγκωνίζοντας ταυτόχρονα τους ανθρώπους της Συγκλήτου, τους Στρατηγούς, και κάθε άλλον επίδοξο ανταγωνιστή και σφετεριστή που ήθελε να καταλάβει τον θρόνο και την εξουσία.

Εφεξής μόνο οι πορφυρογέννητοι θα είχαν το δικαίωμα να βασιλεύσουν στο Βυζάντιο. Ήταν κανόνας απαράβατος.

Την ίδια εποχή ο όρος πορφυρογέννητος άρχισε να θεωρείται ξεχωριστός τίτλος στη Δύση και δημιούργησε μόνιμη πίεση για γαμήλιες συμφωνίες με γνήσιες πορφυρογέννητες αυτοκρατορικές νύφες

Σχεδόν όλοι οι πρίγκηπες της Δύσης μα και πολλοί Σουλτάνοι και Μουσουλμάνοι ηγεμόνες, ζήτησαν και παντρεύτηκαν ξακουστές για την ομορφιά τους πορφυρογέννητες. Ήταν πράγματι περιζήτητες.

Οι πορφυρογέννητες και οι πορφυρογέννητοι ασκούσαν τρομερή έλξη και επιρροή σε όλους, γι’ αυτό και ο λαός της Κωνσταντινούπολης ήταν απόλυτα αφοσιωμένος σε όσους και σε όσες έφεραν αυτό το επίθετο και σε αρκετές περιπτώσεις επενέβαινε για να τους προστατέψει ενάντια σε επίδοξους διεκδικητές.

Ο όρος Πορφυρογέννητος έγινε ένας ακόμα διακριτικός τίτλος του Αυτοκράτορα και χρησιμοποιήθηκε απ’ όλη τη Μεγάλη Δυναστεία των Παλαιολόγων, μέχρι την πτώση της πόλεως το 1453.

Η καινοτομία της πορφυρής αίθουσας τοκετού που σχεδιάστηκε για να διασφαλίσει – εξασφαλίσει τη νόμιμη μετάβαση της Αυτοκρατορικής εξουσίας διατήρησε την αίγλη της για 703 χρόνια (από το 750 μέχρι το 14553)

"Sponsored links"

Καμιά άλλη Αυτοκρατορία στον κόσμο δεν επινόησε ένα τόσο ευφυές και πειθήνιο τέχνημα.

Στα : Θεσεις

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις