14.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Ο Γιάννης Μαργαρώνης για το αίτημα για προσκόμιση ποινικού μητρώου από 10 μέλη του συνδυασμού Ροκάκη

Ημερομηνία:

Με ανακοίνωσή του ο επικεφαλής του συνδυασμού «Νέα Πορεία» στις εκλογές για το Επιμελητήριο Χανίων κ. Γιάννης Μαργαρώνης δηλώνει τα εξής:

Ο νόμος δίνει το δικαίωμα στις δημόσιες υπηρεσίες και στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου να ζητούν το ποινικό μητρώο σε διάφορες περιπτώσεις ακόμα και υπηρεσιακά. Αυτό σημαίνει ότι η προσκόμιση ποινικού μητρώου ή η αναζήτηση του σε καμία περίπτωση δεν θίγει τον πολίτη ή επαγγελματία. Διαφορετικά οι συνάδελφοί μας που κάθε χρόνο προσκομίζουν ποινικά μητρώα σε διάφορους διαγωνισμούς, για την διεκδίκηση των καντίνων και των κυλικείων κλπ θα έπρεπε να θίγονται κάθε φορά που τους ζητείται.

Σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 3γ  του Ν. 2081/1992, όπως προστέθηκε με το άρθρο 22 του ν. 3419/2005 οι υποψήφιοι σύμβουλοι αλλά και εκλογείς θα πρέπει να μην έχουν υποπέσει σε διάφορα αδικήματα που αναγράφονται στο νόμο. Για την απόδειξη αυτού, δεν  ζητείται μεν αντίγραφο ποινικού μητρώου, όπως προβλεπόταν στο παρελθόν αλλά αντικαταστάθηκε με υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/86 στην οποία βεβαιώνεται ότι ο αιτών δεν είχε καταδικαστεί στο παρελθόν σε ποινές για συγκεκριμένα εγκλήματα. Στις παραπάνω περιπτώσεις μπορεί να ζητηθεί ο δειγματοληπτικός έλεγχος, ο οποίος γίνεται προφανώς, με την αναζήτηση του ποινικού μητρώου κάποιων ενδιαφερομένων.

Για το λόγο αυτό και ως είχαμε το δικαίωμα με ένσταση μας αιτηθήκαμε στην εκλογική επιτροπή τον δειγματοληπτικό έλεγχο για 10 πρόσωπα του συνδυασμού του κ. Ροκάκη, χωρίς να δημοσιοποιήσουμε ούτε τα ονόματα, ούτε την ενέργεια μας αυτή. Η συγκεκριμένη ένσταση , η οποία συντάχθηκε εξ ολοκλήρου από την σύζυγό μου και δικηγόρο Ιωάννα Κορτσαλιουδάκη-η οποία και εκπροσωπεί τον συνδυασμό μας σε όλες τις ενέργειες που αφορούν τις επιμελητηριακές εκλογές – κατατέθηκε όπως προβλέπεται στην εκλογική επιτροπή. Σύμφωνα με τον νόμο και για να επέλθουν οι έννομες συνέπειες αυτού ως προ το δικαίωμα του εκλέγειν, έπρεπε να κοινοποιηθεί με δικαστικό επιμελητή στην επιτροπή. Προκειμένου να τηρηθεί η σχετική προθεσμία, ζητήθηκε από τη δικηγόρο της υπηρεσίας να υπογράψει την σχετική εντολή. (Η ανωτέρω δικηγόρος της υπηρεσίας μας, την μόνη σχέση που έχει με τον εκλογικό αγώνα είναι να συντονίζει όλη τη διαδικασία και για όλους τους υποψηφίους.)

Από τη στιγμή που η ένσταση δεν δημοσιοποιείται δεν μπορεί ούτε να συκοφαντήσει ούτε να διασύρει πρόσωπα και υποψηφίους. Εξάλλου δεν ήταν αυτός ο σκοπός της. Τα ονόματα ήταν τυχαία και πάρθηκαν δειγματοληπτικά όπως προβλέπεται. Εάν ο κ. Ροκάκης ζητούσε την προσκόμιση ποινικού μητρώου για οποιοδήποτε υποψήφιο μας , θα το προσκομίζαμε εμείς οι ίδιοι την επόμενη ημέρα, αντί να το παίζουμε δήθεν θιγμένοι ηθικά και να δημιουργούμε σκηνές εντυπωσιασμού για μία απολύτως νόμιμη και προβλεπόμενη διαδικασία.  Το αυτό δεν συνέβη μέχρι στιγμής από τον συνδυασμό του.

Κατανοούμε ότι ο συνδυασμός του έχει ένα σχετικό πρόβλημα με την αντίληψη περί νομιμότητας, όταν δημιουργήθηκε και ηγήθηκε από ένα πρόσωπο συνταξιούχο, που εκ του νόμου απαγορευόταν να θέσει υποψηφιότητα και γι αυτό και έγινε δεκτή η σχετική ένσταση ως προς το πρόσωπό του. Ας είναι όμως πιο προσεκτικός την επόμενη φορά που θα μας κατηγορήσει για κάποια δήθεν παράνομη ενέργεια, όπως αυτή που αναφέρει ότι θίγονται προσωπικά δεδομένα από έγγραφο που προβλέπεται εκ του νόμου να  προσκομίζεται σε κάθε τέτοια διαδικασία.

Επίσης να τονίσω ότι οι υποψήφιοι και ο ίδιος ο κ. Ροκάκης, οι οποίοι  δείχνουν αυτή την ευθιξία σε μία τυπική ένσταση που καταρχήν δεν τους ενοχοποιούσε για κανένα αδίκημα (απλά το ποινικό μητρώο τους ζητήθηκε) και ούτε δημοσιοποιήθηκε από εμάς , και κυρίως δεν  θα γινόταν γνωστή εάν οι ίδιοι δεν τη δημοσιοποιούσαν ως δήθεν θιγμένοι, αντιστοίχως δεν έδειξαν την ίδια ζέση όταν ο τότε επικεφαλής του συνδυασμού τους εξαπέλυε ευθέως κατηγορίες προς την διοίκηση μας για δήθεν κατάχρηση χρήματος. Και αυτό δεν έγινε ούτε όταν αποδείξαμε με τον οικονομικό απολογισμό μας ότι οι κατηγορίες ήταν συκοφαντικές.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Π. Πολάκης: «Μας ταΐζει σανό ο Μητσοτάκης!»

Σχολιάζοντας την κατάσταση με τις τιμές των καυσίμων, ο...

Η Ελλάδα καταγράφει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ

Το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ καταγράφει η Ελλάδα το...