Ο Ιερώνυμος κάνει βήματα πίσω στη συμφωνία για τις σχέσεις κράτους – εκκλησίας

Κανένα σχόλιο

Παρά τις υποχωρήσεις της κυβέρνησης που φρόντισε με την αλλαγή που έφερε η συμφωνία με την εκκλησία να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση των κληρικών από το δημόσιο και να κατοχυρώσει με θεσμικές εγγυήσεις όλα τα υπηρεσιακά, μισθολογικά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των κληρικών, η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε ομόφωνα να διατηρηθεί το υφιστάμενο καθεστώς μισθοδοσίας των Κληρικών και των Εκκλησιαστικών Υπαλλήλων.

Η κυβέρνηση αποφάσισε προ μηνών να εξασφαλίσει ότι οι κληρικοί θα συνεχίσουν να πληρώνονται ως δημόσιοι υπάλληλοι, με τον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, να τονίζει πως με τη συμφωνία ανάμεσα σε εκκλησία και κράτος «εξασφαλίζεται με τον τρόπο που πρέπει να εξασφαλίζεται σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος».

Όπως είχε δηλώσει ο Κ. Γαβρόγλου, ο μισθός των κλητικών είναι πλήρως εξασφαλισμένος με τα λεφτά του δημοσίου, ενώ είχε σταθεί στο ότι η συμφωνία αυτή δεν μπορεί να αλλάξει μονομερώς από την Πολιτεία μετά τη συμφωνία που έκανε η κυβέρνηση. «Σε αυτό το ζήτημα υπήρξε μία εντυπωσιακή παραπληροφόρηση: ότι δεν θα είναι πια δημόσιοι υπάλληλοι οι κληρικοί (μα και τώρα δεν είναι), ότι δεν θα πληρώνονται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών (στην πρόταση μας θα συνεχίζουν να πληρώνονται από την ίδια αρχή) κτλ., κτλ.

"Sponsored links"

Με το σχέδιο μας για πρώτη φορά ο κλήρος εξασφαλίζεται με τον τρόπο που πρέπει να εξασφαλίζεται σ’ ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος. Παραδώσαμε, λοιπόν, το σχέδιο υλοποίησης της Συμφωνίας Πολιτείας-Εκκλησίας προκειμένου να αναιρεθούν οριστικά όσες ανησυχίες έχουν εκφραστεί», είχε δηλώσει τον Φεβρουάριο ο υπουργός.

Ωστόσο, την Τρίτη κατά τη διάρκεια της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας, οι ιεράρχες έστειλαν προς την κυβέρνηση το μήνυμα ότι «θα συζητήσουμε ό,τι θελετε εκτός μισθολογικού». Ο Ιερώνυμος στήριξε έμμεσα τη θέση τους, χωρίς πάντως να ταχθεί κατά της κυβέρνησης.

«Τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι τώρα μαρτυρούν ότι διαπιστώνεται μεν ένας σημαντικός βαθμός ωρίμανσης πολλών εκ των ζητημάτων, παρά τα τυχόν λάθη που έχουν γίνει τόσο σε διαδικαστικό όσο και σε επικοινωνιακό επίπεδο, φυσικά και από μένα τον ίδιο, υπάρχει όμως αρκετός δρόμος μπροστά μας και υπάρχει ρεαλιστική δυνατότητα, για να φτάσουμε σε μία φερέγγυα συμφωνία, ένα ολοκληρωμένο θεσμικό συμβόλαιο με ευρεία συναίνεση στην κοινωνία, συνοχή και ενότητα στο εσωτερικό της Εκκλησίας μας, διασφάλιση στους κληρικούς μας και στα στελέχη μας και φυσικά ενίσχυση του αυτοδιοικήτου της Εκκλησίας μας».

Στα : Ελλαδα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις