“Περίπατος στην ιστορία”, στο πλαίσιο του 14ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Χανίων

Κανένα σχόλιο

Στο πλαίσιο του 14ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης Χανίων, το Σάββατο 1η Ιούνη θα γίνει περίπατος στη Ζούρβα Χανίων.

Σε σχετικό κείμενο αναφέρονται τα εξής:

 Το 14ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε συνεργασία με τον Ορειβατικό Σύλλογο Χανίων οργανώνει την 1η Ιούνη περίπατο στα ανταρτολημέρια της περιοχής μας. Με εκκίνηση το χωριό Ζούρβα προς την πηγή της Τρομάρισσας, σ’ ένα μαγευτικό φυσικό τοπίο στους πρόποδες των Λευκών Ορέων, σκαλίζουμε την ιστορία και ζωντανεύουμε τη μνήμη.

"Sponsored links"

Η περιοχή έπαιξε κομβικό ρόλο για τη δυτική Κρήτη την περίοδο της κατοχής και πολλών χρόνων αργότερα. Εκεί υπογράφτηκαν από τις οργανώσεις ΕΑΜ και ΕΟΚ οι συμφωνίες Θερίσσου -Τρομάρισσας, το Νοέμβρη του 1943 και το Σεπτέμβρη του 1944 αντίστοιχα, οι οποίες όριζαν «συνεννόηση και συνεργασία στα πλαίσια της εθνικής ενότητας». Πρόκειται για εκείνες τις συμφωνίες που πάντα οι καθεστωτικές πολιτικές δυνάμεις (“κεντρώες” και δεξιές) της εποχής  και οι πολιτικοί απόγονοι και υπερασπιστές των συνεργατών των ναζί  χρησιμοποιούν ως ντοκουμέντο για να δημιουργείται η εντύπωση πως έτσι «αποτράπηκε ο εμφύλιος στην Κρήτη».

Βέβαια κανένας εμφύλιος δεν αποτράπηκε με κανένα έγγραφο. Οι ταξικές διαφορές που έπρεπε να κρυφτούν κάτω απ’ την ομπρέλα της «εθνικής συνεννόησης» δεν άργησαν ν’ αποκαλυφτούν.  Παρά τη συμφωνία του ΕΑΜ για κοινή στρατιωτική δράση, η ΕΟΚ κατ’ απαίτηση των Αγγλων αξίωνε να μη γίνονται χτυπήματα στους Γερμανούς αν δεν είχε δοθεί έγκριση από την Κοινή Διοικητική Επιτροπή. Στα χρόνια 1947-49 γράφτηκαν μαύρες σελίδες για την ιστορία της Κρήτης. Η δράση των αντάρτικων ομάδων εξοντώνεται από την πίεση των παρακρατικών ομάδων και τους «χωροφύλακες άνευ θητείας» του Γύπαρη στα Χανιά. Δολοφονίες, πυρπολήσεις σπιτιών, εκτοπίσεις, καταστροφές ΕΑΜικών τυπογραφείων, τρομοκράτηση των χωριών της ενδοχώρας των Χανίων και οι κανιβαλιστικοί πανηγυρισμοί με τα κομμένα κεφάλια ανταρτών στον Κλαδισό και αλλού περιλαμβάνονται στα ανδραγαθήματά τους.

Επειδή η ιστορία δεν είναι μόνο για τους ιστορικούς και η οικοδόμηση συλλογικής μνήμης ενάντια στη διαστρέβλωση των γεγονότων και τη λήθη μας αφορά όλους και όλες, ας περπατήσουμε μαζί, φωτίζοντας στιγμές του αγώνα για ελευθερία και δικαιοσύνη.

Για δηλώσεις συμμετοχής και περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε στο τηλ. 694 143 4754 (καθημερινά, μετά τις 14:00)

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις