14.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Ρέθυμνο: Διέγραψαν τον δημοτικό σύμβουλο που είπε ότι τη διακυβέρνηση της χώρας θα πρέπει να αναλάβει ο στρατός

Ημερομηνία:

Την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τον στρατό, πρότεινε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Ρέθυμνο-Αλληλεγγύη-Ανατροπή» Κωστής Πολοπετράκης, προκειμένου η χώρα να βγει από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει.

Ο ίδιος, μιλώντας σε εκδήλωση του «Πανελλήνιου Απελευθερωτικού Κινήματος Κρητών» η οποία πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στο Ρέθυμνο, δήλωσε ότι αυτό μπορεί να γίνει χωρίς τη χρήση βίας και με διαδικασίες οι οποίες προβλέπονται από το Σύνταγμα.

Ο εν λόγω δημοτικός σύμβουλος, προσχώρησε ακόμα παραπέρα, τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει διαμόρφωση της κοινής γνώμης, προς αυτήν την κατεύθυνση, ένα έργο το οποίο, όπως ανέφερε, έχει αναλάβει το «Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα Κρητών».

Όπως ανέφερε ο κ. Πολοπετράκης:

Πρέπει ν’ απομονώσουμε το πολιτικό σύστημα. Όπως λειτουργεί σήμερα το πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να δώσει λύσει. Σκέφτομαι ότι θα πρέπει ν’ αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας ο στρατός.

Δεν αναφέρομαι σε χρήση βίας και ακραίων επιλογών. Διαδικασίες προβλέπονται από το Σύνταγμα σε σχετικά άρθρα.

Πως θα γίνει αυτό; Θα γίνει με τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης προς την κατεύθυνση αυτή. Αυτό είναι έργο του «Πανελλήνιου Απελευθερωτικού Κινήματος Κρητών».

Φανταστείτε, βάλτε τη φαντασία σας να λειτουργήσει αν ακουστεί και ακούγεται επανειλημμένως, ότι το Κίνημα Κρητών εζήτησε τον στρατό εζήτησε τον στρατό να βγάλει από το αδιέξοδο τη χώρα.

Όπως ήταν λογικό, ο επικεφαλής της παράταξης με την οποία έχει εκλεγεί ο κ. Κώστας Πολοπετράκης, δηλαδή ο κ. Μιχάλης Ανδρουλάκης μαζί με τους υπόλοιπους συμβούλους του «Ρέθυμνο – Αλληλεγγύη – Ανατροπή» προχώρησαν σε διαγραφή του δημοτικού συμβούλου από την παράταξη και πλέον ο ίδιος συνεχίζει ως ανεξάρτητος.

Το θέμα συζητήθηκε χθες στην έναρξη του δημοτικού συμβουλίου Ρεθύμνου, όπου ο κ. Ανδρουλάκης εξήγησε τους λόγους της διαγραφής και ο κ. Πολοπετράκης έκανε διευκρινίσεις σχετικά με την αναφορά του, την οποία όχι μόνο δεν απέσυρε, αλλά προσπάθησε να αιτιολογήσει.

Στην εκδήλωση ο κ. Πολοπετράκης είχε πει: «Εκείνο το οποίο θα έρθει για τα επόμενα χρόνια δεν θα μπορέσει να λύσει τα προβλήματα τα οποία έχουν δημιουργηθεί. Όπως λειτουργεί σήμερα το πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να δώσει λύση. Σκέπτομαι ότι θα πρέπει να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας ο στρατός. Δεν αναφέρομαι σε χρήση βίας και ακραίων επιλογών. Διαδικασίες προβλέπονται από το σύνταγμα σε σχετικά άρθρα. Πώς θα γίνει αυτό; Θα γίνει με τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης προς την κατεύθυνση αυτή».

Χθες, αιτιολογώντας αυτά που είχε αναφέρει, επανέλαβε την άποψή του, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει καμία χουντική διάθεση: «Βιάστηκαν να ερμηνεύσουν αυτά τα οποία ούτε καν διάβασαν, απλώς τα άκουσαν. Και ο επικεφαλής της παράταξης «Ρέθυμνο – Αλληλεγγύη – Ανατροπή» παρασύρθηκε και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των υπολοίπων κατέθεσε τη Δευτέρα το πρωί μία θέση σε κάποιον ραδιοφωνικό σταθμό. Σήμερα, θα μπορούσε να τοποθετηθεί όπως το έκανε.
Εκείνος που ανέδειξε το θέμα, και δεν είναι ο κ. Ανδρουλάκης, το συνέδεσε με τη χούντα, τους συνταγματάρχες. Δεν ειπώθηκε τίποτα τέτοιο ούτε και υποδηλώνεται κάτι παρεμφερές.

Προτάθηκε το Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα Κρητών να διαμορφώσει την κοινή γνώμη, ώστε να πειθαναγκαστεί το ίδιο το πολιτικό σύστημα σε συνεννόηση. Να προχωρήσει ας πούμε σε μία οικουμενική, υπηρεσιακή κυβέρνηση με το στρατό, για δύο χρόνια, κι εννοώ με πρόσωπα χωρίς κομματικές παρωπίδες, πρόσωπα εγνωσμένου κύρους και διαδρομής και σε καμία περίπτωση δεν εννοούσα χούντα, όπως κάποιοι βιαστικά το ερμήνευσαν.

Δεν αναφέρομαι σε χρήση βίας και ακραίων επιλογών. Είμαι εναντίον της γέννησης του φασισμού, φαινόμενο που απλώνεται σιγά σιγά στην Ευρώπη και φτάνει και στη χώρα μας. Ποιος δεν ομολογεί σήμερα το νοσηρό πολιτικό σύστημα, μνημόνια, διαφθορά, καρέκλες, ανεργία, αδικία, ασυνεννοησία, ανευθυνότητα, υπονομεύσεις, εγκληματικότητα, παρανομία, συντεχνίες.

"google ad"

Όπως το σύστημα λειτουργεί σήμερα δεν μπορεί να δώσει λύσεις στα προβλήματα της χώρας και δεν μπορεί λόγω πολιτικού κόστους.
Η δημοκρατική μου διαδρομή είναι γνωστή τόσο στην Αθήνα, όπου ήμουν 30-35 χρόνια, όπου ήμουν τέσσερα χρόνια σύμβουλος υπουργού, όσο και στο Ρέθυμνο. Στην πραγματική δημοκρατία εμμένω ως το καλύτερο πολίτευμα, αρκεί να μην παραποιείται και να μην κακοποιείται. Αυτήν υπηρετώ και θα συνεχίσω να υπηρετώ. Τελικά γίνεται κουβέντα για μία τελείως προσωπική μου θέση. Πολλά λόγια για το τίποτα. Διαπιστώνω πολύ μεγάλη δημοκρατική ευαισθησία, μη δικαιολογημένη από συμπεριφορές ορισμένων τόσο κατά το παρελθόν όσο και σήμερα».

Διαγραφή από την παράταξη

Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος δεν θεωρεί, όπως είπε, πως ο κ. Πολοπετράκης πιστεύει σε στρατιωτική καταστολή της δημοκρατίας, ο επικεφαλής της παράταξης, Μιχάλης Ανδρουλάκης τόνισε πως μία τέτοια αναφορά δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη και να μην προχωρήσει σε διαγραφή του δημοτικού συμβούλου από την παράταξη. Ζήτησε, μάλιστα, την καταδίκη της αναφοράς από το Δ.Σ. με ανοιχτή ψηφοφορία, γεγονός που όπως εξήγησε ο πρόεδρος, Τάσος Παπαδουράκης δεν προβλέπεται από τον κώδικα των δήμων. Ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε: «Θεωρώ ότι το Δ.Σ. οφείλει να καταδικάσει απερίφραστα με προσωπική ανοιχτή ψηφοφορία τη δημόσια τοποθέτηση του δημοτικού συμβούλου Κώστα Πολοπετράκη σε εκδήλωση στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου στις 16 Απριλίου ως άκρως αντιδημοκρατική, που προκαλεί αλγεινή εντύπωση και αποστροφή.

Όπως ήδη γνωρίζετε από τα τοπικά ΜΜΕ, ο δημοτικός σύμβουλος εξέφρασε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αυτής την πεποίθησή του ότι πρέπει να απομονώσουμε το πολιτικό σύστημα, θα πρέπει να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας ο στρατός, όπως επίσης προέτρεψε νεοσυσταθέντα φορέα να αναλάβει τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης προς την κατεύθυνση αυτή.

Επίσης, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι ο κ. Πολοπετράκης, αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της επίκλησης αυτής, έχει τεθεί εκτός της δημοκρατικής δημοτικής παράταξης «Ρέθυμνο – Αλληλεγγύη – Ανατροπή» στο δήμο Ρεθύμνης, με την οποία είχε εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος στις εκλογές του 2014».

Μαρινάκης: Να μην υποτιμάμε το θέμα 

Ένα θέμα που δεν πρέπει να υποτιμάται χαρακτήρισε το γεγονός ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης, που ανέφερε: «Επειδή ο κ. Πολοπετράκης είναι πολύ συμπαθής συνάδελφος, υπάρχει αυτή η μεταχείριση. Και αυτό που ελέχθη είναι απαράδεκτο και αυτό που γράφτηκε προς διευκρίνιση. Και μην το υποτιμούμε το θέμα. Ανησυχώ σφόδρα που υπάρχει μία τάση στην κοινωνία που τείνει προς την συνταγματική εκτροπή. Κι όσο το υποτιμάτε και το στρογγυλεύετε, γιατί νομίζετε ότι όλα χωράνε στη μασχάλη, και καρπούζια και πεπόνια, κάνετε λάθος. Εγώ περίμενα το κείμενο του Κωστή να είναι διορθωτικό και απολογητικό. Όχι να επεξηγεί ότι εννοεί κυβέρνηση για δύο χρόνια με τον στρατό. Τα ίδια λέει και ο Ερντογάν στην Τουρκία. Όπου υπάρχει στρατός, υπάρχει περιστολή ατομικών και κοινωνικών ελευθεριών.

Ο κ. Πολοπετράκης θα παραμείνει μέλος του συμβουλίου. Πρώτη φορά εκφράζει απόψεις που ερεθίζουν δημοκρατικό φρόνημα του κάθε υγιούς πολίτη.
Και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί γιατί σε αυτή τη στιγμή της σύγχυσης που ο κόσμος έχει πολλά προβλήματα ο καθένας να ονειρεύεται μία άλλη δημοκρατία δικής του κατασκευής. Δεν υπάρχουν πολλές δημοκρατίες διαφορετικών κατασκευών. Υπάρχει ένα σύνταγμα που ισχύει, λέει τι κάνει ο καθένας σε ένα συντεταγμένο κράτος.

Με τρομάζουν οι τίτλοι του τύπου «πανελλήνιο απελευθερωτικό κίνημα Κρητών». Από τι να απελευθερωθούμε; Ας απελευθερωθούμε πρώτα από τους εαυτούς μας και τις κακές μας συνήθειες. Γιατί οι πρώτοι αντιδημοκράτες είμαστε εμείς που δεν καταλαβαίνουμε τα προσωπικά μας λάθη, που οδηγούν στην εκτροπή πραγματικά του πολιτεύματος.

Δεν έχω μάθει να σιωπώ ούτε να στρογγυλεύω. Σαφώς υπάρχει ζήτημα. Δεν θέλω να φτάσουμε στο σημείο απόφαση συμβουλίου να καταδικάσει προσωπικές συμπεριφορές. Θεωρώ ότι αν ερωτηθεί κάθε ένας από εμάς θα πει ότι δεν ήταν σωστά αυτά που ειπώθηκαν από τον κ. Πολοπετράκη. Κάνω έκκληση να ξανασκεφτεί αυτά που μας επανέλαβε σήμερα, γιατί είναι εκτός συνταγματικού πλαισίου».

Νίνος: Ατυχής η δήλωση 

Να μην υπάρξει ανθρωποφαγία, παρά το γεγονός ότι τόνισε πως η δήλωση ήταν ατυχής, είπε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Θοδωρής Νίνος. «Θεωρούμε ότι η δήλωση που έκανε ο Πολοπετράκης ήταν ατυχής, όμως γνωρίζοντας την πορεία του ότι δεν πρέπει να μπούμε σε λογική ανθρωποφαγίας. Δίνουμε περισσότερη βαρύτητα σε μία δήλωση που θα έπρεπε να ασκήσουμε την κριτική μας. Είναι θέμα διαπαραταξιακό. Νομίζω ότι το παραφουσκώνουμε το θέμα, δεδομένου ότι δόθηκαν κάποιες διευκρινίσεις. Βέβαια και μετά από αυτές, θεωρώ ότι ήταν μία ατυχής δήλωση, η οποία δεν εκφράζει αυτό που πρεσβεύετε, όπως σας γνωρίζω», είπε απευθυνόμενος στον κ. Πολοπετράκη.

Την άποψη ότι δεν πρέπει το δημοτικό συμβούλιο να κρίνει προσωπικές απόψεις εξέφρασε ο δημοτικός σύμβουλος Μανώλης Φουρφουλάκης, υποστηρίζοντας ότι το θέμα είναι καθαρά διαπαραταξιακό και πως το Δ.Σ. δεν πρέπει να πάρει επισήμως θέση.

Ο Μανούσος Μανουσογιάννης 

Σκληρές εκφράσεις χρησιμοποίησε ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Μανούσος Μανουσογιάννης, ο οποίος τόνισε: «Όσο κι αν εξοργιζόμαστε με τις πρόσφατες ανοησίες δημοτικού συμβούλου της δημοτικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, για την απαγόρευση όλων των λαϊκών ελευθεριών με κυβέρνηση στρατηγών, πρέπει ωστόσο να ’χουμε καθαρό αυτό που εδώ και καιρό έχει φανεί: Ότι κάποιοι και μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, βρίσκονται σε μόνιμη «τρικυμία εν κρανίω», και πλέον έχουν το… ακαταλόγιστο.

Δεν είναι όμως τυχαίο το γεγονός ότι αυτά ακούστηκαν στη σύναξη ενός χώρου που διακρίνεται για τις εθνικιστικές, ρατσιστικές και ακροδεξιές του αντιλήψεις, που μόνο αντίθετος δεν είναι σε τέτοιες καταστάσεις. Αυτό το περιβάλλον κι όχι μόνο είναι ο υποβολέας αυτών των εμετικών ανοησιών και αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να απασχολήσει.

Το περιστατικό αυτό αποκαλύπτει με τον πιο χαρακτηριστικό και τραγικό τρόπο το μέγεθος του τυχοδιωκτισμού, της υγροποίησης των αξιών, που διέκρινε και διακρίνει το ΣΥΡΙΖΑ. Στο όνομα των εκλογικών ωφελημάτων άνοιγε και ανοίγει τις πόρτες των συνδυασμών του, δίνοντας δημόσιο χώρο, βήμα αναγνώριση και πιστοποιητικά δήθεν αριστεροσύνης σε όποιον προστρέχει σε αυτόν. Η αποπομπή από την δημοτική ομάδα αφορά την επικοινωνιακή επιφανειακή διαχείριση του προβλήματος, αλλά είναι σαφές πως δεν το λύνει. Τα φαινόμενα αυτά πρέπει να προβληματίσουν όσους έχουν ακόμη κάποια πραγματικά αριστερή αντίληψη και συνείδηση».

Ο Στέλιος Πετράκης

Την δική του άποψη εξέφρασε και ο δημοτικός σύμβουλος, Στέλιος Πετράκης, ο οποίος τόνισε: «Γιατί συζητάμε; Τον διέγραψε η παράταξή του και τελείωσε. Ο Κώστας Πολοπετράκης είναι ένας άνθρωπος από το 90% του ελληνικού λαού, που δεν ανέχεται πλέον αυτή τη δημοκρατία, που εννοούν αυτοί που κυβερνούν τα τελευταία χρόνια. Αν νομίζετε ότι αυτό είναι δημοκρατία, απατάσθε. Ο άνθρωπος είπε μία γνώμη του και τελείωσε. Και δεν νοσταλγεί τη χούντα, όπως το διευκρίνισε».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Π. Πολάκης: «Μας ταΐζει σανό ο Μητσοτάκης!»

Σχολιάζοντας την κατάσταση με τις τιμές των καυσίμων, ο...

Η Ελλάδα καταγράφει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ

Το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ καταγράφει η Ελλάδα το...