16.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Ρεπορτάζ από την εκδήλωση για την παρουσίαση της ποιητικής συλλογής της Αργυρώς Λουλαδάκη

Ημερομηνία:

Γράφει ο Χρήστος Τσαντής

Την Τετάρτη 17/10/2018, το απόγευμα, στην αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων, έλαβε χώρα μια πρωτότυπη συνάντηση. Οι Εκδόσεις Ραδάμανθυς μαζί με το Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής και Αυτογνωσίας, είχαν προετοιμάσει την εκδήλωση για την παρουσίαση της ποιητικής συλλογής της Αργυρώς Λουλαδάκη, με αλληλεπιδράσεις και αυτοσχεδιασμούς.

Η Αργυρώ Λουλαδάκη συμμετέχει στο Εργαστήρι και σε μία πρόσφατη συνάντησή μας, είχαμε κουβεντιάσει, σχετικά με τη διοργάνωση της εκδήλωσης, όλοι μαζί. Υιοθετήσαμε την αρχική ιδέα που είχε εκφράσει η Δήμητρα Αθενάκη. (Οι φωτογραφίες της Δήμητρας κοσμούν τις εσωτερικές σελίδες της συλλογής, ενώ η όμορφη φωτογραφία του εξωφύλλου ανήκει στην Αθηνά Γαλανάκη). 

Το σκηνικό για την παρουσίαση, λιτό, όπως αρμόζει για την περίσταση. Το μεγάλο γραφείο μετακινήθηκε, με σκοπό να μειωθεί η απόσταση ανάμεσα σε συμμετέχοντες και διοργανωτές, αλλά και για να ευνοήσουμε, να ενθαρρύνουμε – και με αυτό τον συμβολικό τρόπο – τη συμμετοχή των φίλων του βιβλίου.

Σε πρώτο πλάνο, λοιπόν, τοποθετήθηκε το μουσικό αναλόγιο για το βιολοντσέλο της Δέσποινας Βαϊγκούση. Η σημειολογία της ποίησης της Αργυρώς, επιδιώξαμε να αποτυπωθεί στο χώρο, η γεωμετρία των στίχων της να συντονιστεί με τη μουσική, με το λόγο, με την ελεύθερη έκφραση.

Οι καρέκλες σε ημικύκλιο γύρω από την μουσικό σχημάτισαν μια αγκαλιά. Η Ελευθερία Αποστολάκη με το κεράσμά της, μας θύμισε τη γεύση του παλιού καλού κρασιού. Μετά από ένα σύντομο καλωσόρισμα από την υπεύθυνο της Βιβλιοθήκης και των Εκδόσεων Ραδάμανθυς, τέσσερις φίλοι που συμμετέχουν στο Εργαστήρι διάβασαν ο καθένας ένα ποίημα και μίλησαν σχετικά με τα συναισθήματα που τους γέννησε η συλλογή, καθώς και για τις σκέψεις τους. Ο Μανόλης Χατζηπαναγιώτου, η Αγγελική Μπεμπλιδάκη, η Βασιλική Λυραντζάκη και η Βίκυ Βαζούρα, μας οδήγησαν σιγά-σιγά, μέσα από τη δική τους προσέγγιση, στα «Απομεινάρια Φωτός».

Ο λόγος πέρασε από τους συμμετέχοντες στις νότες. Η μουσικός Δέσποινα Βαϊγκούση με το βιολοντσέλο της, ανακάλυψε τη μουσικής της ποίησης και έμοιαζε τότε λες και τα «Απομεινάρια Φωτός» είχαν συγκεντρωθεί κοντά της, άγγιξαν τις χορδές και ταξίδεψαν με τους ήχους, βαθιά μες την ψυχή μας. Η σκυτάλη πέρασε στην Ελευθερία Αποστολάκη, η οποία μίλησε για το σύνολο της συλλογής. Η Άρια Αθανασάκη παρουσίασε μέσα από στίχους και εικόνες την ποιητική πορεία της Αργυρώς Λουλαδάκη και συζήτησε με την ποιήτρια. Την εκδήλωσε «έκλεισε» η μουσικός Δέσποινα Βαϊγκούση. Τα «Απομεινάρια φωτός» έγιναν η αφορμή για μια όμορφη συνάντηση…

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αδειάζει πάλι την Ντόρα το ΥΠΕΞ για το Κόσοβο

Αποστάσεις από τη Ντόρα Μπακογιάννη παίρνει εκ νέου το...

Ακύρωσε ο Ερντογάν την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο

Ακύρωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την προγραμματισμένη για τις...