«Σκάει» το πρώτο «κανόνι» στην Αυτοδιοίκηση – Σε Πρόγραμμα Εξυγίανσης Δήμος της Κρήτης

Κανένα σχόλιο

Στα πρόθυρα της επιτήρησης βρίσκεται ο πρώτος δήμος της χώρας. Πρόκειται για το Δήμο Γόρτυνας στην Κρήτη ο οποίος δεν κατάφερε να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό του και σύμφωνα με τη σχετική μνημονιακή νομοθεσία θα πρέπει να μπει σε καθεστώς επιτήρησης από το Οικονομικό Παρατηρητήριο.

Το θέμα ετέθη στη συνεδρίαση του δ.σ. της ΚΕΔΕ παρουσία του εκπροσώπου του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση, Κώστα Πουλάκη, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, προκειμένου να αποφευχθεί η επιτήρηση, είναι πιθανόν να προχωρήσει σε έκτακτη χρηματοδότηση προς τον δήμο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το έλλειμμα στον προϋπολογισμό του Δήμου Γόρτυνας φτάνει τα 5,5 εκατ. ευρώ και αφορά χρέη παρελθόντων ετών.

Πάντως, ήδη το δημοτικό συμβούλιο Γόρτυνας αποφάσισε να αποστείλει τις επόμενες ημέρες στο Οικονομικό Παρατηρητήριο την έκθεση των οικονομικών του στοιχειών που συντάσσει  ώστε ο δήμος να μπορέσει να ενταχθεί σε Πρόγραμμα Εξυγίανσης. Κι αυτό γιατί, καθώς ο προϋπολογισμός δεν έχει εγκριθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ο δήμος δεν μπορεί να προχωρήσει σε οικονομικές συναλλαγές πλην μισθοδοσίας και τις  απολύτως απαραίτητες λειτουργικές δαπάνες.

"Sponsored links"

Η διαδικασία για την ένταξη στο Πρόγραμμα Εξυγίανσης

Να σημειωθεί ότι για να ενταχθεί σε Πρόγραμμα Εξυγίανσης θα πρέπει να υπάρξει σχετική εισήγηση-απόφαση του Οικονομικού Παρατηρητηρίου προς τον υπουργό Εσωτερικών ο οποίος και θα λάβει την τελική απόφαση.

Αμέσως μετά ο δήμος οφείλει να συντάξει σχέδιο οικονομικής εξυγίανσης στο οποίο περιλαμβάνεται η οικονομική κατάσταση του δήμου, η καταγραφή προσωπικού , συγκεκριμένα μέτρα για αυξήσεις ιδίων εσόδων , εκτίμηση των μεσοπρόθεσμων εσόδων και δαπανών του καθώς και το ύψος των απλήρωτων και ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών του.

Συγκεκριμένα στην περίπτωση αυτή ο δήμος θα προχωρεί αναγκαστικά σε μέτρα μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται:

α) περιορισμός των δαπανών μόνο σε υποχρεώσεις μισθοδοσίας και λοιπές απολύτως μη ανελαστικές δαπάνες, χρησιμοποιώντας προς τούτο, καθ’ όλο ή κατά μέρος και την ΣΑΤΑ

β) αναστολή προσλήψεων και υποχρεωτικές μετατάξεις προσωπικού,

γ) αύξηση ιδίων εσόδων από φόρους, τέλη, δικαιώματα και εισφορές, αύξηση του ανώτατου συντελεστή επιβολής του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας μέχρι και 3 τοις χιλίοις

δ) ρυθμίσεις για την είσπραξη των απαιτήσεων που έχει προς τρίτους.

aftodioikisi.gr

"Sponsored links"

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις