Στη Βουλή η εγκατάλειψη του προμαχώνα του Αγίου Νικολάου στη Φορτέτζα Χανίων από τον Κυριάκο Βελόπουλο

Κανένα σχόλιο

Ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη καταθεσε ο πρόεδρος του κόμματος «Ελληνική Λύση» κ. Κυριάκος Βελόπουλος με θέμα: «Εγκαταλελειμμένος επί χρόνια ο “προμαχώνας”, του Αγίου Νικολάου του Μώλου, στη “Φορτέτζα” Χανίων»

Στην ερώτηση αναφέρονται τα εξής:

Σύμφωνα με στοιχεία που συλλέξαμε από κατοίκους των Χανίων και σύμφωνα με τοπικό δημοσίευμα διαδικτύου, της 23ης Νοεμβρίου 2020, εικόνα απόλυτης εγκατάλειψης παρουσιάζει, εδώ και τουλάχιστον είκοσι χρόνια, ο «προμαχώνας» του Αγίου Νικολάου του Μώλου, στα Χανιά, γνωστός ως «φορτέτζα» της πόλης. Αν και αρχαιολογικός χώρος, ο εν λόγω λειτούργησε στο παρελθόν ως χώρος εστίασης και τις δύο τελευταίες δεκαετίες έχει αφεθεί στη φθορά του χρόνου. Χτισμένος επί Ενετοκρατίας, αποτελούσε μαζί με το Φάρο και το παλιό καρνάγιο ένα ενιαίο σύνολο. Πήρε το όνομά του από το ναό του Αγίου Νικολάου του Μώλου, που βρισκόταν μέσα στον «προμαχώνα». Επρόκειτο για μια μικρή μονόχωρη εκκλησία, με καμάρα, η οποία σήμερα βρίσκεται θαμμένη κάτω από το επίπεδο της χαμηλής πλατείας, όπου βρίσκονταν τα κανόνια. Ένα μεγάλο τμήμα του «προμαχώνα» κατεδαφίστηκε, πριν από μερικές δεκαετίες, ενώ, στο πλαίσιο της ανάδειξής του, προβλέπεται να αποκαλυφθεί κάτω από τις επιχωματώσεις ο ως άνω θαμμένος ναός.

"Sponsored links"

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

  1. Πότε θα ολοκληρωθούν οι μελέτες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας για την αποκατάσταση και ανάδειξη του «προμαχώνα», του Αγίου Νικολάου του Μώλου, στη “Φορτέτζα” Χανίων;
  2. Ποια στάδια προόδου προβλέπονται μέχρι την πλήρη αποκατάσταση και ανάδειξη του ανωτέρω «προμαχώνα» και πότε προβλέπεται αυτή χρονικά να ολοκληρωθεί;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις