Τζανάκης: Η Κρήτη θα βιώσει τώρα το μεγαλύτερο επιδημικό κύμα με 100 κρούσματα τη μέρα

Κανένα σχόλιο

Ανησυχητικά τα στοιχεία που προκύπτουν από τα προγνωστικά μοντέλα για το επιδημιολογικό φορτίο του κορονοϊού στην Κρήτη, σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας

Σταθερά πάνω από τη μονάδα κινείται ο δείκτης μεταδοτικότητας (Rt) του κορωνοϊού στην Κρήτη και ιδιαίτερα στο Ηράκλειο επισημαίνει ο κ. Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας, Διευθυντής της Πνευμονολογικής κλινικής στο ΠΑΓΝΗ και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.

Η Κρήτη θα βιώσει τώρα το μεγαλύτερο επιδημικό κύμα από ενάρξεως της πανδημίας και είναι βέβαιη η πίεση στο υγειονομικό σύστημα του νησιού” εκτιμά ο κ. Τζανάκης και υπογραμμίζει την αναγκαιότητα της αυστηρής τήρησης των μέτρων ενάντια στη διασπορά του κορονοϊού.

"Sponsored links"

Πιο συγκεκριμένα σε ανάρτησή του στο Facebook σημειώνει τα εξής:

“Αναμένοντας και αυτή τη βδομάδα την εξέλιξη της πανδημίας, και με το μοντέλο που τρέχουμε να έχει επιβεβαιωθεί με εξαιρετική ακρίβεια ως προς τη δυναμική της πανδημίας στην Ελλάδα, κάναμε κάποιες αναλύσεις ιδιαίτερα για την Κρήτη (αριστερό panel) και την Περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου (Δεξιό πάνελ)…

Οι αναλύσεις έγιναν εφικτές σε αυτό το χρονικό σημείο καθότι ο ΕΟΔΥ μόλις από τις 16/12/2020 δίνει τα στοιχεία των περιφερειακών ενοτήτων…. Οι εικόνες δείχνουν την ημερήσια καταγραφή των κρουσμάτων, στη μέση τον δείκτη μεταδοτικότητας (Rt-instantaneous reproduction number) και στα κάτω panel τον IR (Incidence Rate) σε κρούσματα ανά 14 ημέρες ανά 100.000 πληθυσμό…..

Τι παρατηρούμε: Το Ηράκλειο οδηγεί τη κούρσα καθώς ο IR είναι 119 κρούσματα/14ημέρες/100.000 κατοίκους, συγκριτικά με το σύνολο της Κρήτης που είναι 109 αντίστοιχα….

Για σύγκριση με το σύνολο της χώρας παραθέτουμε τον αντίστοιχο όλης της χώρας που είναι 156 κρ./14 μέρες/100.000. Το ανησυχητικό για την Κρήτη είναι ο Rt που είναι σταθερά πάνω από την μονάδα για μεγάλο διάστημα τόσο στο Ηράκλειο (1.26) όσο και σε επίπεδο Κρήτης (1.14).

Συγκριτικά της χώρας ο Rt είναι 1.09. Τι φταίει άραγε και η Κρήτη πορεύεται έτσι; Προφανώς ή μη τήρηση των μέτρων από όλους μας σε συνδυασμό με την πλήρη επικράτηση του βρετανικού στελέχους στο νησί.

Το προβλεπτικό μας μοντέλο δείχνει ότι το επιδημικό κύμα στην Κρήτη βρίσκεται 2 εβδομάδες πίσω από αυτό της Αττικής και δίνει ημερήσια κρούσματα που μπορεί να φθάσουν στην Κρήτη έως 100 ανά ημέρα και στο Ηράκλειο έως 80 ανά ημέρα με αρκετή διακύμανση 40-80 κρουσμάτων την μέρα.

Το μοντέλο υποστρέφει με μειώσεις περίπου κατά 30% μετά τις 10 Μαρτίου όταν του προσθέσαμε ως παραδοχή τη μείωση της μεταδοτικότητας κατά 50% λόγω των μέτρων απομόνωσης που εξαγγέλθηκαν.

Είναι γεγονός ότι η Κρήτη θα βιώσει τώρα το μεγαλύτερο επιδημικό κύμα από ενάρξεως της πανδημίας και είναι βέβαιη η πίεση στο υγειονομικό σύστημα του νησιού. Να ευχηθώ τα μέτρα να εφαρμοστούν από όλους και να διαψευστούν οι δυσοίωνες αυτές προβλέψεις. Το έχω ξαναπεί τα μαθηματικά μοντέλα εκπονούνται για να προειδοποιούν ώστε να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα και να διαψεύδονται.

"Sponsored links"

Πολλές ευχαριστίες στην ομάδα ανάλυσης και ιδιαίτερα στον Μανώλη Σπανάκη Δρ πληροφορικής για την τεχνική βοήθεια στον προγραμματιστικό κώδικα και στις αναλύσεις….. Stay Safe…..”

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News και στο facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις