Τι απαντά ο Σύλλογος Επαγγελματιών Σούγιας για τα κομμένα δέντρα: “Η παραλία είναι γεμάτη αλμυρίκια σε πολύ καλή κατάσταση”

1 Σχόλιο

Με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Επαγγελματιών Σούγιας αναφέρεται σε άρθρα και δημοσιεύματα αλλά και σε αναρτήσεις στα social media με αφορμή την κοπή των δέντρων (βαθύ κλάδεμα) καθώς και άλλα ζητήματα που αναφέρθηκαν σε σχετικές δημοσιεύσεις:

Αναφερόμενοι σε άρθρα, δημοσιεύσεις και αναρτήσεις των τελευταίων ημερών στα Social Media και τον ηλεκτρονικό τύπο, ο Σύλλογος Επαγγελματιών Σούγιας και οι κάτοικοι του χωριού έχουν την ανάγκη να απαντήσουν δημόσια. Οι ύβρεις, οι προσβολές και τα απαξιωτικά σχόλια για το χωριό και τους κατοίκους του, αλλά και η εικόνα που έχουν και δημιουργούν ορισμένοι για τον τόπο μας, με την χρήση ψεύτικων προφίλ και μη, μας λυπεί ιδιαίτερα.

Αρχικά, το κλάδεμα των αλμυρίδων που διενεργήθηκε σε μικρό αριθμό δέντρων στα ανατολικά της παραλίας, αποτελεί ενέργεια απαραίτητη για τα δέντρα αυτά. Ίσως το κλάδεμα να μην διενεργήθηκε την καταλληλότερη εποχή και πιθανόν να μπορούσε να γίνει σταδιακά. Πρέπει βέβαια να σημειωθεί ότι κατά καιρούς, δυνατοί άνεμοι έχουν σπάσει μεγάλα κλαδιά από τα συγκεκριμένα δέντρα, βάζοντας σε κίνδυνο τους παρευρισκόμενους. Ευτυχώς όμως, η παραλία είναι γεμάτη αλμυρίκια σε πολύ καλή κατάσταση για όλους όσους θέλουν να απολαύσουν τη σκιά τους.

"Sponsored links"

Τα ντούζ απομακρύνθηκαν από το σημείο μετά από πρωτοβουλία του Δήμου και θα επανατοποθετηθούν σύντομα σε κάποιο σημείο της Ανατολικής παραλίας.

Ο Βιολογικός της Σούγιας, ένα έργο πολυσυζητημένο, έχει μόλις αρχίσει να παίρνει μορφή. Οι εργασίες για την κατασκευή του ξεκινήσαν τον Ιανουάριο του 2020 και θα ολοκληρωθούν φυσιολογικά στο τέλος του 2021. Το χωριό μέχρι και σήμερα δεν διαθέτει ενιαίο σύστημα αποχέτευσης και φυσικά τα λύματα δεν διοχετεύονται στην θάλασσα. Προκαλούμε όσους έχουν γνώση για το που βρίσκεται ο περιβόητος “αγωγός“ που διοχετεύει τα λύματα στον κόλπο της Σούγιας, να μας τον υποδείξουν.

Από την άλλη, η ενοικίαση σκηνών, τροχόσπιτων, αλμυρίδων, η κατάληψη χώρων και δέντρων για μεγάλα διαστήματα από μόνιμους κατασκηνωτές, το παρκάρισμα πάνω στην άμμο, οι ακαθαρσίες στους σκίνους, η χρήση σαμπουάν και απορρυπαντικών για το πλύσιμο ρούχων και σκευών (πιάτα, τσικάλια), συνθέτουν το καθημερινό σκηνικό στο ανατολικό μέρος της παραλίας. Όλες οι παραπάνω ενέργειες, με προφανή έλλειψη σεβασμού προς το περιβάλλον και τους κατοίκους του χωριού, είναι άμεσα συνδεδεμένες με την παρουσία των κατασκηνωτών στο σημείο αυτό της παραλίας.

Ο Σύλλογος και οι κάτοικοι του χωριού έχουν εκφράσει πολλές φορές στο παρελθόν τη δυσαρέσκεια τους για την αρνητική αυτή κατάσταση που δημιουργεί το ελεύθερο και ανεξέλεγκτο κάμπινγκ στην παραλία, που τυχαίνει να είναι Ά Αρχαιολογική ζώνη με πολλούς περιορισμούς.

Παρά το αρνητικό κλίμα που έχουμε εισπράξει τα τελευταία χρόνια και τα αρνητικά σχόλια των τελευταίων ημερών, που αντιπροσωπεύουν ξεκάθαρα την άποψη μέρους επισκεπτών/κατασκηνωτών για το χωριό μας, τους κατοίκους του, την “βρώμικη” παραλία και την ανύπαρκτη οικολογική μας συνείδηση, ο Σύλλογος και οι κάτοικοι της Σούγιας έχουν προβεί σε σημαντικές ενέργειες για την μείωση του φαινομένου των ακαθαρσιών και των σκουπιδιών, στην ανατολική μεριά της παραλίας και το χωριό. Πιο συγκεκριμένα, προσλήφθηκε άτομο καθαριότητας για την παραλία, τοποθετήθηκαν μεγάλοι κάδοι σκουπιδιών, έγινε προσπάθεια ανακύκλωσης πλαστικών και γυαλιών (σε συνεργασία με κατασκηνωτές) και άλλες συλλογικές δράσεις απομάκρυνσης απορριμμάτων κάθε τύπου. Φαίνεται όμως οι προσπάθειες αυτές να αφήνουν μερικούς αδιάφορους, δημιουργώντας μια κατάσταση που δεν είναι πλέον υποφερτή και αποδεκτή.

Στις δύσκολες αυτές εποχές, είναι κρίμα οι ακραίες απόψεις και συμπεριφορές ορισμένων, να ορίζουν την τύχη των υπολοίπων. Όλοι ελπίζουμε ότι οι ύβρεις για το χωριό με τους πενήντα μόνιμους κάτοικους είναι απλά ο θυμός της στιγμής και όχι η πάγια άποψη των πολλών για το μέρος αυτό!

Πάντως, σε βίντεο που αναρτήθηκε στη σελίδα Sougia από τον Ανδρέα Σολανάκη, αν και ο παρουσιαστής του βίντεο αναφέρει ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, είναι εμφανές ότι κλαδεύτηκαν βαθιά σχεδόν στο σύνολό τους όλα τα αλμυρίκια στα οποία βάζουν τις σκηνές τους οι κατασκηνωτές. Δείτε σχετικά το βίντεο από 05:59 πατώντας ΕΔΩ.

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

1 Σχόλιο

  1. ίvor bίggun

    τα δέντρα (που ανήκουν στην ελληνική κυβέρνηση, δηλαδή ανήκουν στον ελληνικό λαό) κόπηκαν (χωρίς άδεια από τον δήμο) από τον ιδιοκτήτη ενός κοντινού καφέ. Δεν του αρέσει οι κατασκηνωτές, γιατί – Ένα – Οι κατασκηνωτές δεν θα πληρώσουν ή δεν μπορούν να πληρώσουν τις υπερβολικές τιμές του για μπύρα και κρύα ποτά! (πάρτε τη συμβουλή μου, κάντε έναν σύντομο περίπατο στα μίνι μάρκετ του χωριού – ένα μπουκάλι μπύρα είναι μόνο 1,60 ευρώ, θα το απολαύσετε). Δύο – τώρα το δέντρο (ες) έχει φύγει δεν υπάρχει σκιά πουθενά, ΕΚΤΟΣ στην περιοχή του κοντινού Cafe, οπότε αν θέλετε σκιά πρέπει να εισάγετε, ναι το μαντέψατε σωστά και να πληρώσετε τις εκβιαστικές τιμές τους. Με απλά λόγια – η κοπή δέντρων ήταν μια επιχειρηματική απόφαση βασισμένη στην απληστία!

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις