Τι ζητούν οι καταστηματάρχες των Χανίων από τον πρωθυπουργό: “Εάν η σεζόν χαθεί είναι αμφίβολη η επιβίωση του κλάδου μας”

Κανένα σχόλιο

Με δεύτερη επιστολή προς τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Υπουργο Οικονομικών  κ. Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υπουργό Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη, τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνη Γεωργιάδη ο Σύλλογος Εμπορικών Τουριστικών Καταστημάτων Παλιάς Πόλης Χανίων, ο Σύλλογος Καταστηματαρχών Δημοτικής Αγοράς Χανίων, με την υποστήριξη της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Χανίων ζηούνά τη λήψη περαιτέρω μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό.

Στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:

Ο Σύλλογος Εμπορικών και Τουριστικών Καταστημάτων Παλιάς Πόλης Χανίων και ο Σύλλογος Καταστηματαρχών Δημοτικής Αγοράς Χανίων, με την υποστήριξη της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Χανίων (ΟΕΒΕΝΧ),  εκπροσωπώντας επιχειρηματίες του κλάδου μας, σας στέλνει δεύτερη επιστολή για να σας τονίσει προβληματισμούς που ζητούν άμεσα λύση.

"Sponsored links"

Φτάνουμε στις αρχές Μαΐου και στις εξαγγελίες για την σταδιακή επιστροφή στην ομαλότητα. Τις επόμενες ημέρες θα δοθεί το ελεύθερο, για άνοιγμα πολλών καταστημάτων λιανικού εμπορίου. Ωστόσο, εδώ απαιτείται να γίνει ένας διαχωρισμός των καταστημάτων που λειτουργούν εποχιακά και όχι όλο τον χρόνο, καθώς τα μέτρα ανακούφισης για τα καταστήματα εποχιακής περιόδου οφείλουν να συνεχιστούν και να κλιμακωθούν. Για όλο το διάστημα, έως να φτάσουν στην χώρα μας επισκέπτες από το εξωτερικό, να επανέλθουν πτήσεις εξωτερικού και να ανοίξουν τα εποχιακά ξενοδοχεία, όλοι οι αρμόδιοι φορείς οφείλουν να προστατέψουν τον κλάδο που ασχολείται με τον τουρισμό και εν προκειμένω με το εποχιακό λιανικό εμπόριο. Συγκεκριμένα ζητάμε:

 1. Επέκταση της νομοθεσίας για καταβολή του 60% του ενοικίου ( μειωμένο κατά 40%) στα εποχιακά καταστήματα που ενοικιάζονται έως και τον Απρίλιο του 2021 και αντίστοιχη ενίσχυση των ιδιοκτητών των ακινήτων
 2. Επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για εργαζόμενους και εργοδότες
 3. Εναλλακτικά, συνέχιση της μείωσης του ΕΦΚΑ κατά 25% στους συνεπής εργοδότες έως τον Απρίλιο του 2021
 4. Μηνιαίο επίδομα στους επιχειρηματίες που συνεχίζουν να διατηρούν τα καταστήματά τους κλειστά, λόγω ανωτέρας βίας, για την κάλυψη άμεσων αναγκών διατήρησης των επιχειρήσεων τους έως τον Απρίλιο του 2021 όπου θα γίνει η έναρξη της επόμενης σεζόν
 5. Μείωση του ΦΠΑ στον κλάδο μας ( η συζήτηση μέχρι στιγμής εστιάζεται για μείωση στην εστίαση και διαμονή του φόρου διαμονής)
 6. Μη καταβολή ΕΝΦΙΑ για το έτος 2020 για τους επιχειρηματίες που πλήττονται
 7. Άτοκη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων από τις τράπεζες με εγγύηση του κράτους, χωρίς αποκλεισμούς (κριτήρια κερδοφορίας και καταβολής ΦΠΑ)
 8. Επέκταση των επιδομάτων για τους απασχολούμενους στα καταστήματά μας που είναι ήδη σε αναστολή, ή δεν πρόλαβαν καν να προσληφθούν και είναι στις λίστες του ΟΑΕΔ
 9. Περεταίρω καθυστέρηση εξόφλησης επιταγών ( και εκείνες που έχουν δοθεί σε δεύτερο κάτοχο) και δόσεων δανείων των τουριστικών επιχειρήσεων που πλήττονται μέχρι το τέλος του 2020 μέσα από χρηματοδοτικό πρόγραμμα)
 10. Κατάργηση του τέλους Επιτηδεύματος για το 2020
 11. Προστασία των ενοικιαστών καταστημάτων σχετιζόμενων με τον τουρισμό, με σιωπηρή παράταση συμβολαίων για 2 χρόνια, καθώς έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα εκβιασμών λόγο της κρίσης ζητώντας παράλογα ποσά έναντι, ώστε να μην γίνουν εξώσεις σε συμβόλαια που λήγουν
 12. Βοηθήστε τους Δήμους θεσπίζοντας σχετική νομοθεσία που να διευκολύνει την προσπέλαση σκοπέλων και καθυστερήσεων, στην μη είσπραξη εσόδων από τους κοινόχρηστους χώρους στις επιχειρήσεις του τουρισμού για το 2020 και ανοχή στην εφαρμογή των Κανονισμών και επίσης στην απαλλαγή των επιχειρήσεων από τα Δημοτικά Τέλη (καθαριότητα, φωτισμός κτλ) έως και τον Απρίλιο του 2021. Ταυτόχρονα, προνοείστε για παραχώρηση επιπρόσθετου κοινόχρηστου χώρου και για τα εμπορικά τουριστικά καταστήματα, όπου αυτό είναι εφικτό, για την δυνατότητα καλύτερης εξυπηρέτησης των πελατών μας όπως αντίστοιχα πράξατε για τα καταστήματα εστίασης.  Ο αριθμός ανά τ.μ. σε κάθε κατάστημα είναι περιοριστικός και σίγουρα είναι απαραίτητη η χρήση του κοινόχρηστου χώρου, για να επιτύχουμε τον επιθυμητό για την επιβίωσή μας, τζίρο.

Έχοντας πλήρη επίγνωση ότι οι συνθήκες που αντιμετωπίζουμε είναι πρωτόγνωρες και είναι δύσκολο  να προβλέψει και να κάνει δηλώσεις που αφορούν το μέλλον, θα θέλαμε να δημιουργηθούν οι συνθήκες με μικρά βήματα, ώστε να καταφέρουμε να έχουμε ένα άνοιγμα στις επιχειρήσεις μας τον Ιούλιο.

 1. Διαλέξτε 8-10 προορισμούς στην Ελλάδα, ναυαρχίδες στον τουρισμό (Κρήτη, Ρόδος, Σαντορίνη, Κέρκυρα κτλ) και ενισχύστε το σύστημα υγείας στα σημεία αυτά σε προσωπικό, υλικοτεχνική υποδομή και ΜΕΘ και διαφημίστε τους ως ένα ασφαλές περιβάλλον για άμεσες διακοπές
 2. Δημιουργήστε αυστηρό περιβάλλον υγειονομικών προϋποθέσεων σε ξενοδοχεία, παραλίες, καταστήματα, ΜΜΜ που υποδέχονται τουρίστες με αυστηρό έλεγχο και πρόστιμα των παραβατών
 3. Θωρακίστε είσοδο και έξοδο της χώρας με μετρήσεις και τεστ ώστε όποιος εισέρχεται στην χώρα να είναι υγιής συνοδευόμενος από υγειονομικό «διαβατήριο»
 4. Δημιουργήστε προϋποθέσεις προσέλκυσης τουριστών από συγκεκριμένες χώρες με διήμερης επικοινωνίες (μην περιμένετε μια πανευρωπαϊκή συντονιστική ομπρέλα, καθώς κάθε χώρα βρίσκεται σε άλλο στάδιο του ιού με άλλη βαρύτητα στα έσοδα από το τουριστικό προϊόν).  Προσεγγίστε χώρες με χαμηλά ποσοστά διασποράς του ιού και απώλειες και προτείνεται δημιουργία απευθείας συνδέσεων των προορισμών.

Η οικονομία της Ελλάδας δεν μπορεί να σηκώσει το ενδεχόμενο μη ανοίγματος της σεζόν έστω και τον Ιούλιο.

 1. Εργαστείτε ώστε να υπάρξουν προϋποθέσεις επέκτασης της σεζόν

Οι Επιχειρηματίες Λιανικού Εμπορίου του Τουρισμού, που για χρόνια επωμίστηκαν μεγάλη ευθύνη της οικονομικής κρίσης, θα χρειαστούν την στήριξη της Κυβέρνησης, για να μην λυγίσουμε σε αυτή την δύσκολη συγκυρία και να μπορούμε να προσφέρουμε εργασία σε μεγάλη μερίδα της τοπικής κοινωνίας.

Εάν η σεζόν χαθεί, χωρίς τολμηρές κινήσεις από την κυβέρνηση και όλους του αρμόδιους φορείς, είναι αμφίβολη η επιβίωση του κλάδου μας.

 

Σε αναμονή  για τις ενέργειες

 

 

"Sponsored links"

Με εκτίμηση

 

Δ.Σ. Ομοσπονδίας  Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Χανίων (ΟΕΒΕΝΧ), ο Πρόεδρος Γιάννης Παυλάκης

Δ.Σ. Συλλόγου Εμπορικών και Τουριστικών Καταστημάτων Παλιάς Πόλης Χανίων, η Πρόεδρος Μαρκουλάκη Γεωργία

Δ.Σ Συλλόγου Καταστηματαρχών Δημοτικής Αγοράς Χανίων, ο Πρόεδρος Παναγιώτης Κλειδαράς

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις