Το αφιέρωμα της Wall Street στον Έλληνα γραφίστα που σχεδίαζε για την κρίση πάνω στα χαρτονομίσματα του ευρώ

Κανένα σχόλιο

Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχει σταθεί έμπνευση για πολλούς καλλιτέχνες. Είτε πρόκειται για τηλεοπτικά έργα, θεατρικές παραστάσεις, τραγούδια, είτε για γκράφιτι, η κρίση φαίνεται πως ξυπνά την πρωτότυπη καλλιτεχνική δημιουργία. Ένας λοιπόν 29χρονος Έλληνας γραφίστας, αποφάσισε να σχεδιάζει πάνω σε χαρτονομίσματα του ευρώ. 

Σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal, παρουσιάζει την περίεργη αυτή καλλιτεχνική δημιουργία.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η είδηση της αυτοκτονίας ενός Έλληνα, λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε τον είχε βρει πριν από έναν χρόνο στην Αίγινα όπου παραθέριζε.

"Sponsored links"

Μέσα από την τραγική είδηση, ο 29χρονος γραφίστας Στέφανος άρχισε να «βλέπει» μια άλλη χρήση των ευρώ.

«Τα συναισθήματά μου είναι τόσο δυνατά που δεν μπορούσε να τα αγνοήσω. Πήρα ένα στυλό και ζωγράφισα ένα χαρτονόμισμα των 100 ευρώ», λέει στη Wall Street Journal που δημοσίευσε ρεπορτάζ με την ιστορία του.

Σε αυτή την πρώτη αποτύπωση των σκέψεών του, εικονιζόταν ένας άνθρωπος κρεμασμένος από μια αψίδα.

Αυτοκτονίες, αναρχικοί, τράπεζες που καταρρέουν

Έκτοτε, ο Στέφανος έχει ζωγραφίσει εκατοντάδες χαρτονομίσματα, απεικονίζοντας μορφές βγαλμένες από την πενταετή κρίση που χτύπησε την Ελλάδα: Αυτοκτονίες, αναρχικούς, τράπεζες να καταρρέουν, επαίτες και κάμποσα άλλα πράγματα. «Εμπνέομαι από όσα ακούω στις ειδήσεις και μετά τα καταγράφω στο χαρτονόμισμα».

Η παρανομία και το βρετανικό μουσείο

Μάλιστα, επειδή η «πράξη» εμπεριέχει από νομικής άποψης είναι παράνομη, ο δικηγόρος του τον προέτρεψε να μην δώσει τα πλήρη στοιχεία του στη συνέντευξη.

Πάντως, ο Στέφανος λέει πως μέχρι τώρα ουδείς από τις Αρχές τον έχει ενοχλήσει. Και επειδή ουδείς προφήτης στον τόπο του, οι ζωγραφικές δημιουργίες του Στέφανου έχουν φτάσει έως το Βρετανικό Μουσείο που του ζήτησε δύο χαρτονομίσματα από αυτά που έχει σχεδιάσει για να τα εντάξει τη μόνιμη συλλογή νομισμάτων που διατηρεί.

"Sponsored links"

Ο Χάρος και το μαύρο πενάκι

Το μοναδικό «όπλο» του Στέφανου είναι ένα μαύρο πενάκι και ζωγραφίσει από πεντάευρα έως εκείνα των 500 ευρώ.

Ο ίδιος λέει πως η αγαπημένη του και πολυχρησιμοποιημένη φιγούρα που έχει σχεδιάσει είναι ο Χάρος, καθώς αντιπροσωπεύει την κρίση στην Ελλάδα.

Τα ζωγραφίζει και μετά τα χρησιμοποιεί

Τα χρήματα αυτά δεν μένουν στην τσέπη του ή σε κάποια συλλογή. Αντιθέτως, μόλις τα ζωγραφίσει, τα σκανάρει, τα ανεβάσει το σάιτ που διατηρεί και στη συνέχεια τα χρησιμοποιεί στις καθημερινές συναλλαγές του.

Παραδέχεται πως παίρνει έμπνευση από τον γνωστό γκραφιτά Bansky και από τον υπερρεαλιστή Ελβετό H.R. Giger, γνωστό από τη δουλειά του στην ταινία «Alien».

Στα : Ελλαδα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις